-->

31.05.21

Судді відшкодовуватимуть бюджетні витрати щодо своїх рішень, визнаних ЄСПЛ протиправними: проект

Фактично понесені державою витрати у зв'язку з виконанням рішення Європейського суду з прав людини проти України хочуть покласти на суддів, у разі коли буде встановлено їхній умисел або грубу недбалість при ухваленні рішень з порушенням Конвенції.


Авторами законодавчої ініціативи виступили народні депутати Олег Дунда, Михайло Волинець, Валентин Наливайченко та Марія Мезенцева.

Вони зауважують, що при розробці законопроекту були враховані положення статті 66 рекомендацій Комітету міністрів Ради Європи державам-членам щодо суддів: незалежність, ефективність та обов'язки (CM/Rec (2010) 12), згідно з яким тлумачення закону, оцінювання фактів і доказів, які судді здійснюють для вирішення справи, можуть бути приводом для притягнення до відповідальності у випадках доведення умислу або грубої недбалості.

Законопроектом, зокрема, запропоновано внести зміни до чинного законодавства щодо уточнення підстав, за яких суддю може бути притягнуто до дисциплінарної відповідальності в порядку дисциплінарного провадження.

Також проектом передбачено встановити, що при звільненні судді з посади у разі вчинення істотного дисциплінарного проступку, а саме встановлено факт наявності умислу або грубої недбалості судді при ухваленні рішення з порушенням Конвенції, що встановлено рішенням ЄСПЛ, яке набрало статусу остаточного, заступник Міністра юстиції - уповноважений у справах ЄСПЛ звертається до такого судді зі зворотною вимогою у розмірі фактично понесених державою витрат на захист інтересів України у ЄСПЛ під час урегулювання спорів та виплаченого відшкодування.

1 коментар:

Unknown сказав...

23из24 судей не защитили 129 ст Конституции в следствии чего долг по пенсии за 14 лет перевалил за 6 лимонов.Янукович Порошенко Зеленский это гаранты туалетной бумаги а не Конституции и в стране правит ТЕЛЕФОН А НЕ ЗАКОН И плевать они хотели на инвалида и его семью и как он живёт, а цель у них одна, чтобы такие как я быстрее сдохли и долги отдавать не придется. НАШИ судьи вместе с мин юстом уже ВЫШЕ БОГА .Стали позволятЬ себе указывать БОЛЬШОЙ ПАЛАТЕ ЕСПЧ КАК выносить решения ,а не привлекать виновных к ответственности за невыполнение решений украинских судов и ЕСПЧ да и нахрена выполнять пусть быстрее дохнут, а то деньгами не дай боже прилётса делиться и вот это наша действительность в натуре-ПАНОВЕ ВОЛИЦИ . 02 06 21 Р. Ю. В.

Дописати коментар