-->

17.06.21

Резолюція учасників акції протесту Чорнобильців

Резолюція учасників акції протесту Чорнобильців

17 червня 2021 року                                                                               м.Київ    Площа Конституції

Ми, всі що зібралися сьогоні на площі Конституції України, напередодні ювілею, 25 років Головного Закону України, Дня Конституції України ліквідатори аварії на ЧАЕС які, не шкодуючи свого здоров’я і життя, врятували Україну, Європу і Світ від наймасштабнішої техногенної катастрофи ХХ століття, а також громадяни, які безневинно постраждали від наслідків цієї катастрофи, висловлюємо рішучий протест у зв’язку з черговою спробою влади уникнути виконання свого головного конституційного обов’язку – забезпечення наших прав. 7 квітня 2021 року Конституційний суд України прийняв учергове рішення, яким встановлено факт порушення органами влади прав осіб з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи – на належне пенсійне забезпечення.

Цьому рішенню передували десятки тисяч рішень національних судів, а також рішення Європейського суду з прав людини «Бурмич та інші проти України», рішення Конституційного суду України від 17 липня 2018 року №6-р, яким також було встановлені факти порушення владою прав українських Чорнобильців та зобов’язано вжити заходів стосовно поновлення порушених прав: і на належну пенсію, і на соціальний захист – відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Але влада роками злочинно бездіє, незважаючи навіть на те, що громадські Чорнобильські організації неодноразово надавали конкретні пропозиції стосовно способу та порядку виконання згаданих судових рішень.

Так саме ВГОІ «Союз Чорнобиль України», інші громадські Чорнобильські організації своєчасно надіслали до Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, а також депутатам — суб’єктам права законодавчої ініціативи – пропозиції до законопроекту «Проект Закону про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» №4555, який особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи був сприйнятий зі сподіванням, що нарешті їхні багаторічні болісні проблеми будуть вирішені. Але й цього разу члени згаданого парламентського комітету не дослухалися до пропозицій Чорнобильців. Вони демонстративно «наплювали» на рішення Конституційного Суду України, а відтак і на Основний Закон – Конституцію України. Так само зробити вони пропонують і Верховній Раді України під час прийняття законопроекту №4555 у другому читанні.

У нас, як і у всіх українців, виникає питання до Президента України – Гаранта Конституції, до народних депутатів України, до членів Кабміну – чому звичайну людину за порушення Закону позбавляють волі, а можновладці за порушення Основного Закону України залишаються безкарними, та ще й отримують за це захмарні винагороди з державної казни?!

Ми закликаємо Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України припинити знущання над ліквідаторами, потерпілими і дітьми Чорнобиля!

Ми вимагаємо:

— Від Верховної Ради України:

Відтермінувати розгляд законопроекту №4555, врахувавши до другого читання пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України», народних депутатів України, щодо:
  1. відновлення частини 3 ст.54 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» відповідно до Рішення Конституційного Суду України №1 від 07.04.2021 року – не нижче 6,8,10,3 мінімальних пенсій за віком для осіб з інвалідністю ІІІ, ІІ, І групи інвалідності та дітей з інвалідністю відповідно; — поетапно протягом року запровадження цієї норми, починаючи з 01.07.2021 року;
  2. залишення ст.59 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» у чинній редакції;
  3. скасування ст.60-1 законопроекту;
  4. скасування ст.60-2 законопроекту;
  5. завдання Кабінету Міністрів України – розробити механізми компенсації за тривале порушення прав цих категорій громадян, а також підготувати необхідний законопроект про внесення змін до Закону України «Про Державний Бюджет України на 2021 рік»;
  6. невідкладно розглянути та прийняти законопроекти, спрямовані на виконання Рішення Конституційного Суду України від 17.07.2018 №6-р року, в частині поновлення порушених прав Чорнобильців на належний соціальний захист.
— Від Кабінету Міністрів України:
  1. невідкладно виконати зазначені завдання стосовно розроблення законопроектів про компенсації, а також про внесення змін до Закону про Держбюджет;
  2. невідкладно внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 2011 року – стосовно, зокрема поліпшення пенсійного забезпечення учасників ліквідації аварії на ЧАЕС ІІ категорії (відповідний проект постанови передано керівництву Мінсоцполітики України у вересні 2020 року).
  3. негайно відновити роботу київського міського центру радіаційного захисту населення постраждалого внаслідок Чорнобильської катастрофи згідно постанови Кабінету Міністрів України від 04.10.1996 року №1218.
— Від Президента України:
  1. рекомендувати парламентській моно-більшості підтримати пропозиції ВГОІ «Союз Чорнобиль України» до другого читання законопроекту №4555;
  2. застосувати право вето у випадку прийняття цього законопроекту без урахування пропозицій громадськості;
  3. вжити заходів щодо припинення порушень органами влади вимог Конституції України.

Герої – Чорнобильці не випрошують у можновладців «подачок», а вимагають виконати те, до чого зобов’язує їх Основний Закон – Конституція України, а також присяга, яку кожен з них приймав, заступаючи на Державні посади.

Президент ВГОІ «Союз Чорнобиль України» М. Хрущенко

Товариство ветеранів-інвалідів
ліквідації аварії на ЧАЕС В.Кобчик

Голова ГО «Всеукраїнської організації
ветеранів Чорнобиля» В. Проскурін

Голова ГО «Чорнобиль 86» В. Атаманчук

Голова ВГОІ
«Союз Чорнобильців ліквідаторів О. Карасик

35 коментарів:

Unknown сказав...

Організатори і після цього вам не соромно буде людям в очі дивиться.

Анонім сказав...

Дополнить резолюцию. И всех нас "вождей-организаторов", на время відтермінування закону, перевести на минимальные пенсии гражданских ликвидаторов. Вот тогда вы будете героями и " вождями", которым мы будем верить и петь вам диферамбы.

Анонім сказав...

Вожди гребанные дать вам пенсии минимальщиков и тогда требуйте отстрочку принятия закона.Вам подлецам можно ждать с пенсиями в 16000 а у некоторых увас 25000 суки успокойтесь а то удавитесь.

Unknown сказав...

Нудно як сьогодні на сесії верховної ради Потураєв сказав що ОПЗЖ розтрилять і наших тоже бо не буде толку.Вони так укоренились що другого виходу я небачу.

Владимир Днепр сказав...

Обращаюсь к писакам анонимам!!! Внимательно прочитайте требования организаций и сравните что предлагают чернобыльские организации и комитет Третьяковой.

Денисюк В.Ф. сказав...

Владимир Дннпр- Вы ПРАВЫ на 100%. У А те "писаки"(словесный понос) под АНОНИМОМ, либо ХОЛУИ власти Украины, либо "отмороженные"-радиацией

Анонім сказав...

Кацапи не холопи?

Анонім сказав...

Спочатку ви, с@ки безмозглі, затягнули всіх своєю жадністю і бажанням урвать по 30000 пенсії до 6 тисяч, а тепер благодєтєлі, вашу муттєр?

Анонім сказав...

Знову брехня.
Кричали " не трогайте 59-ю статтю" і не згадували 10,8,6.
Бо там 30 тисяч, а тут 17.
Коли побачили що роблять всіх одинаковими і авантюра з 30 тисяч не пройде, зразу перефарбувались і "ми хотели минимальщиков поддянуть".
Ви з Гайдаком и Ветеранами чернобиля себе підтягували в захмарні пенсії, а мінімальщики цивільні вам пох@ру.

Анонім сказав...

Сегодня 18 июня на рассмотрении ВРУ стоит проект 4555.

Unknown сказав...

Де ваші організатори були два роки на зад поки не було 4555.Чого тоді коли принімали для партизан за гражданських 2-3 забули.Я бачив тоді коло верховної ради які були крикуни.Зразу глотки занас всіх.Потім коли Геращенко заводила переговорників у верховну раду нас не брали туди,нам сказали що все вирішили.Партизанам дали занас забули щас коли нам хотять щось піднять ви ви глотки рвете що неправильний закон.Закон урегулює наші звами права пенсія у військових партизан буде такою.Оранізатори разом пенсійним фондом поробили собі захмарні пенсії закон урегулює це вот вони і піднімають шум,зсвоїми халуями.Мені лічно ця акція розкрила очі показала хто єть хто.бувайте не оскорбляйте один одного гроші того не стоять здоров'я всім з повагою Григорій.

Unknown сказав...

Григорий прав на все100%

Валерий сказав...

100%

Анонім сказав...

Пане Олександре, можливо бан допоможе тут деяким не писати дурниць та образ по національнсті? Шкода, що товариство Чорнобильці так себе самостійно принижує

Unknown сказав...

Григорію писаці, А ДЕТИ БУВ 17.06.21Р. ДЕ ТИ БУВ 23 ТРАВНЯ 2018 РОКУ, "ВСІ ДЛЯ ТЕБЕ ХРЕНОВІ,ОДИН ТИ КЛАСНИЙ.

Анонім сказав...

Запит підтримую.
Ви, руськомовні хлопці ( і україномовні теж), фільтруйте базар і ведіть себе толерантно бо нарветесь на
"ответ будет зеркальным".

Анонім сказав...

Интересно кто уполномочивал эту кучку мудаков от нас всех инвалидов ликвидаторов чтобы отстрочить принятие закона,они нас спросили,сделать это их заставила жадность а не любовь и забота к нам гражданским ликвидаторам,им хапугам хорошо живется на 15000-25000 тысяч,а они спросили нас как нам живется на 4500т.И они еще снова рассказывают что думают о нас нет ребята второй раз этот номер не пройдет,мы вам больше не верим вы думаете только о своем благе пошли вы на хер.

Анонім сказав...

Какая разница, как я себя назову. Петей или Васей, точно также я не знаю Владимир ты или ещё кто-то. Ник можно придумать любой. Нас всегда тянули то в коммунизм, то в светлое будущее. Теперь вот в капитализм. Результат мы знаем. Вот и сейчас нас "подтягивают. Только у вас все хорошо, вы и воевали в Чернобыле, а гражданские нет и пенсии у вас неплохие. Вам можно ждать, вы в шоколаде, но нужно и этих людей понимать, что на минималках сидят и если ,что не по вашему, то холуй провакатор. Теперь уже и "радиацией отмороженые". Мы все ликвидаторы ею отморожены. А если ты нет? То кто ты? Ликвидатор или?

Unknown сказав...

Гражданские,зачем вы хаете военных,от вас бескультурием так и прет,а что вы сделали чтобы у вас были пенсии на уровне военных ликвидаторов?
Вы создали свою организацию что бы защитить свое право,вы вообще чевото требовали от власти?
А когда военные подняли вопрос о поднятии ваших пенсии и пошло совсем не так как предвиделось вы заскулили,так это вопрос к властям а не к военным.
Добиваетесь теперь сами справедливости,а мы както уж сами.

Прежде

Анонім сказав...

Від вінниці жодного керівника не було Голова координаційної ради чорнобильців осадчук петро не поїхав уговорював нікого не їхати у нього пенсія 16500 грн 2 категорія цивільний
був зачуджений за хабарництво в 2012 році Ганьба осадчуку та його свиті

Анонім сказав...

НЕ видно коментарі Шевчука Павла місто Київ Павло де ти? Розумник!

Анонім сказав...

Ма сделали, то что и вы. Ликвидировали катастрофу. Мы закрывали вентиля, рыли тоннели под реактором, строили укрытие и многое другое. И ключевое у нас слово с вами ЛИКВИДАТОР. Не срочник, не военный, не гражданский. И организации мы создавали все вместе. Посмотри в верху их название, там не где не звучит, что это организация военных или гражданских.Только так сложилось, что вас подняли, а мы остались.Ну так нужно было.Государство часто провоцирует конфликты между социальными группами и внутри их. Я думаю ты понимаешь для чего. И вот когда нас решили подтянуть к вам, появилась политическая воля. Вы решили, что у вас, что то отбирают.и тут началось, только внятно никто не обяснил, что именно. Да мы можем создать свои организации и гадить друг другу, но это не выход.

Unknown сказав...


Анонимному.
В принципе ты прав,но мы военные поднялись потому что в законопроекте ч3ст59 хотели вообще убрать но потом вроде бы оставили но выставили так что после переращота вступает в силу закон об обще принятом пенсионном обеспечении обычных пенсионеров,и пенсия намного уменьшается,но сейчас опобликован закон 4555,вроде оставили нас в покое,хотя и отдали все бразды кабинету министров вот в чем заключалась наша акция.

Анонім сказав...

Можно подумать, что до того кто-то другой формулы писал, а не КМУ.
Там где зарплата ( а она везде ибо пенсия есть производная от зарплаты) там КМУ писал, пишет и будет писать формулу для расчета.
А там где в твердой валюте там ВРУ в законе пропишет.
Вам нужно было требовать( если уж на то пошло) чтоб написали в ч.3 ст.59 "установити рівень пенсії в розмірі 5 мінімальних зарплат станом на 1 січня". Опять же всем группам равные? Не дадут бо много. Даже с учётом %.
Зарплата растёт и дорастет к примеру до 10 тысяч хотя бы.
10х5= 50000.
А что гражданским и другим не сильно военным?
А что работающим людям, которые бюджет наполняют? Им за работу 10 тысяч, а вам 50?
Смешно.

Анонім сказав...

У Вінниці голова організації чорнобильців осадчук петро пилиппович не їздив на Київ Він та його колеги Голова обласного ВГОЇ СЧУ Бойчук М П голова обласного СЧУ Лещук ,голова обласного та міського осередку Чорнобиль-86 Дученко Василь, Біц Василь Петрович Голова міської бо обласної не існує Дубовий Леонід не приймали участь у АКЦІЇ ПРОТЕСТУ ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ
У кожного з них пенсія понад 13000 грн У осадчука петра 16500 грн Ви їм потрібні? Ні! Ганьба цим керівникам від області!!!

Анонім сказав...

Напевно ж і самі по незнанню повибирали таких.
І не тільки в Вінниці.
Вибираємо начебто самих достойних, а на провірку получається, що вже гірших годі і найти.
Це питання без відповіді.
Як так може бути?!

Unknown сказав...

Анонимному,ну если тебе смешно,лежи на своем диване и смеися до одури.

Анонім сказав...

Я навіть не знаю що тобі відповісти.
Ну, наприклад, так: а ти лежи на дивані та й фантазуй до кінця життя, як би було добре, якби пенсія була тисяч 50.
Десь так приблизно в 2010 році вирішила группа переговорників на чолі з Проскуріним Вовою.
Сказали тоді Тигипку так: нє, 10,8,6 для ліквідаторів то погано, добре щоб повністю виконали наш закон на 70 млрд. Тигипко тоді сказав: таких коштів в мене нема. Так йому
" мудро" відповіли: потрібно менше красти.
Я ними горжусь. Сміливі, правдиві, безголові і послідовні.
Правда Тигипко забрав папку з бумагами і покинув конференц-зал. А ми всі залишились з тим з чим і прийшли. На 11 років. І це поки що на 11.
Не знаєш часом скільки за цей час не дожили?
Боротьба продовжується. Це дуже вигідно. Отримувати по 17690 і бороться "підтягувати" інших.
А інші хай почекають ще років 10 а там і чекать не буде кому.
Можна за боротьбу непосильну собі орден вчепить.
А я тоді з Тигипко вже вирішив по ліквідаторам і всім потрібно було покивати безмозглими головами що згідні коли він спитав.
Щоб не казали що я анонімлю, звати мене Віктор Михайлович.

Анонім сказав...

Виктор Михайлович, непонял, так кого вы поддерживаете, Проскурина или Тигибко?

Анонім сказав...

Я поддерживаю пенсии всем кто относится к ст.10

Анонім сказав...

Тигипко сам кого хочешь поддержит.
А Вову? Он самодостаточный. У него целая организация.

Unknown сказав...

Хтось запитував у Григорія де я був 17.06.21.хворію счас захворювання хребта нога лєва отказує,п на Київ яб і непоїхав на це єсть депутати.

Анонім сказав...

Всі, хто приймав участь у цьому театрі біля ВРУ- моральні та розумові кроди,хай Бог простить!
Ліквідатор інвалід цивільний, пенсія 3980грн.

Анонім сказав...

Sorry, не кроди а УРОДЫ.

Unknown сказав...

Підтримую.Григорій

Дописати коментар