-->

26.11.21

Уповноважений: будь-яке обмеження у правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції

В умовах подальшого поширення хвороби COVID-19 найефективнішим засобом профілактики тяжкого перебігу захворювання залишається вакцинація проти коронавірусу. Підтримуючи ідею вакцинації, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова вважає, що щеплення має бути забезпечено державою для якомога більшої кількості громадян, особливо цільових груп, які підпадають під високий ризик інфікування COVID-19, що визначені Дорожньою картою з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

«Стаття 3 Конституції України наголошує, що людина, її життя і здоров’я визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Міжнародний пакт про громадянські та політичні права також передбачає, що в ситуаціях серйозної загрози для здоров’я населення і надзвичайних станах, що загрожують життю нації, можливі обмеження окремих прав і свобод, якщо такі обмеження вводяться в законному порядку, є безумовно необхідними і обґрунтованими та співмірними з метою, з якою вони запроваджуються», - зазначила Омбудсман.

Міністерство охорони здоров’я України затвердило наказ «Про затвердження Переліку професій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним щепленням» від 04.10.2021 № 2153, який набирає чинність через один місяць з дня його публікації. Цим наказом передбачено обов’язковість вакцинації для працівників закладів освіти, наукових установ, центральних органів виконавчої влади і місцевих державних адміністрацій та їхніх структурних підрозділів, проте відсутній перелік професій, виробництв, робота на яких може сприяти зараженню працівників та поширенню інфекційної хвороби. Особи, які відмовилися вакцинуватися, підлягають відстороненню від роботи.


Омбудсман зауважила, що практична реалізація цього наказу в рамках чинного законодавства може призвести до порушення права на добровільність профілактичного щеплення та права на працю працівників закладів освіти, наукових установ та органів виконавчої влади.

У зв’язку з цим Людмила Денісова зазначила, що вакцинація проти гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, відповідно до чинного законодавства України є добровільною для усіх груп населення та професійних груп, про що наголошено і в Дорожній карті.

«З метою забезпечення цієї гарантії державою має бути наданий вибір кожному – вакцинуватися, проходити регулярне тестування на відсутність хвороби або працювати дистанційно. Будь-яка дискримінація – обмеження у правах осіб, які не вакцинувалися, є неприпустимою і прямо порушує норми Конституції України, а також не відповідає резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка закликала держави-члени забезпечити, щоб ніхто не піддавався дискримінації через те, що не пройшов вакцинацію у зв’язку з можливим ризиком для здоров’я чи небажання пройти вакцинацію», - наголосила Людмила Денісова.

Омбудсман закликала громадян України з усією відповідальністю і серйозністю поставитися до свого здоров'я, адже вакцинація - єдиний шанс попередити тяжкі ускладнення хвороби та убезпечити себе та своїх рідних.

13 коментарів:

Unknown сказав...

Щось я не чув щоб депутати масово та добровільно вакцинувалися та вакциували своїх рідних,не чув щоб хтось з депутатів невакцинований та їхні родини вмерали,для чорнобильців які потрипили під Чорнбильську катастрофу Академія Радіаційної Медицини повинна надати ПОЯСНЕННЯ ЧИ ПОТРІБНО ЧОРНОБИЛЬЦЯМ ВАКЦИНУВАТИСЬ.ЧИ НЕ ЗАШКОДИТЬ ВАКЦИНАЦІЯ ЧОРНОБИЛЬЦЯМ.

Unknown сказав...

Я ліквідатор,хворію на цукровий діабет,інсулінно залежний, мій лікар ніякої гарантії не дає що вакцинація не зашкодить моєму здоров'ю.

Unknown сказав...

Я теж ліквідатор, у якого ніколи не було другої категорії, ще з часів СРСР зразу перша категорія. Що з початку травня місяця 2021року, я провакцинований, і повірте роги і хвіст не виросли, тому що я ніколи не ставив питання які ставлять попередні дописувачі.

Unknown сказав...

Бажаю тобі здоров'я,ліквідатору в якого небуло 2ї категорії,в якого роги та хвіст не виросли.

Niki сказав...
Автор видалив цей коментар.
Niki сказав...

У вас можливо побічки поки не дало, але всіх під себе рівнять не потрібно, для вас пройшла перша вакцинація добре, а другого просто доб'є в щент тим більш ніхто не дає гарантію наслідків цієї на сьогодні недослідженої, як слід рідини. В знайомих і не в одного зверніть увагу, що 70 річного, що 25 річного після вакцинації з іхніх слів кідало, трясло і піднімалась температура в перший день вакцинації, що не на жарт схвилювало їхніх рідних, вони не раді були, що це зробили, не поміркувавши зробивши цей укол, піддались провладній пропаганді колотись всьому, що шевелиться, або людям, онкофорим на останній стадії рака який вмирає (подивіться рекомендації зам. мінсістра МОЗ України для лікарів). Можливо ще прийде час і цими так званими проплаченими лікарями, які масово кололи вакцину всім підряд, без розбору займуться правоохоронні органи, і самі люди в яких близькі постраждали внаслідок цих так званих вакцин, і які їх потім порвуть на шматки за знівечені долі їх рідних. 
Краще б знищили таємні американські лаболаторії про які не одноразово говорили, писали українські журналісти, зі слів журналістів цих таємних лаболаторій в Україні є 16 шістнадцять! що вони роблять у нас, і чому вони таємні це вже не секрет! І не тільки в Україні по всьому Світу. Подумайте про це, ви ж розумні люди, а не зомбі. Ми ще памятаємо їхні колорадські жуки від яких з боротьбою з ними більше загинуло людей чим цьої гидості і до сьогодньошнього дня не можемо від них позбутися.

Unknown сказав...

Niki,дякую тобі за інформацію,бажаю віка та здоров'я тобі та твоєї родині.

Unknown сказав...

Мені здається, що і ліквідатор Ви лише на папері!!! Справжні ліквідатори, це і мій батько ліквідар в то у числі, вже давно за межею життя!!! Царство небесне і вічна пам'ять!!!
Якщо я помиляюсь з приводу Вас, то прошу вибачення!! Довгих років життя Вам!!

Unknown сказав...

Царство небесне твому батькові а тобі здоров'я.

Микола сказав...

Коли є загрозу життю людей,влада може зробити вакцинацію обовязковою для всіх людей, як це було при вакцинації проти віспи. І тут права людини не порушуються, облсмен неграмотна в правах людини. Коли оголошуеться військовий стан, то застосовують досить багато обмежань у правах людини. Пандемія , це той самий війсковий стан, але не для однієї країни , а для всього світу. То нам слід більше думати про збереження життя людей . ніж про свої права.

Unknown сказав...

До Миколи,шановний!Щось світ не думає за ліквідаторів які ціною свого здоров'я та жаттям його рятував від наслідків Чорнобильської планетарного маштабу.

Unknown сказав...

Усьому світу, так саме як і керівництву держави Україна, прямо кажучи начхати на ліквідаторів які ціною свого здоров'я та життя рятували той світ. За всіх переживає господь бог, а кожен має переживати сам за себе. Так було завжди, і є зараз.

Unknown сказав...

👍💯💥

Дописати коментар