-->

30.12.21

НОВИЙ РОЗМІР ПЕНСІЇ «ЧОРНОБИЛЬЦЯМ»

З 01.01.2022 здійснено перерахунок пенсій учасникам ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС та осіб, які приймали участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків.

Відповідно до статті 57 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» для обчислення пенсії по інвалідності відповідно до статті 54 цього Закону особам із числа учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, стосовно яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, особам, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, а також пенсії у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи за осіб з їх числа за бажанням особи, яка звернулася за пенсією, заробітна плата (дохід) визначається виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року.

Порядок визначення заробітної плати (доходу) для обчислення пенсії по інвалідності, і пенсії у зв’язку з втратою годувальника виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року встановлюється Кабінетом Міністрів України”.

Урядом 09.12.2021 прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 09.12.2021 № 1307 «Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 р. № 1210 і від 26 вересня 2012 р. № 886», яка набирає чинності з 01.01.2022. Відповідно до цієї постанови з 01.01.2022 перераховані пенсії:

– по інвалідності учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, стосовно яких установлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою;

– по інвалідності осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, у складанні ядерних зарядів та здійсненні на них регламентних робіт, внаслідок чого стали особами з інвалідністю, пенсії по інвалідності;

– у зв’язку з втратою годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи з числа вищезазначених осіб.

Пенсії в нових розмірах нараховані на січень 2022 року. При цьому розмір пенсії кожної особи є індивідуальним.

Також передбачено, що в разі, коли у вищезазначених осіб розмір пенсії, обчислений виходячи з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, буде більшим від розміру пенсії, обчисленої відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” і “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб”, здійснюється автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію на умовах, передбачених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, за документами, що містяться в матеріалах пенсійних справ. Про це органи Пенсійного фонду України інформують зазначених осіб шляхом надсилання листа або смс-повідомлення на номер мобільного телефону операторів мобільного зв’язку.



37 коментарів:

uy3ig сказав...

"Что год грядущий на готовит?..."

uy3ig сказав...

Интересно - будет больше или меньше?

Анонім сказав...

зайди в свій кабінет пфу та подивися? Чи розуму не вистачає ЯК ЦЕ ЗРОБИТИ?

Костя сказав...

будет больше.

Анонім сказав...

В кабінеті ще нема перерахунку

Анонім сказав...

В кабинете все без изменений.В пенсионнрм сказали после перерасчета ,по якобы увеличению ,выходит меньше.Всех ликвидаторов с Новым Годом.Здоровья и не будьте сильно наивными.

Анонім сказав...

В кабинетах ПФУ уже есть перерасчет пенсии

Анонім сказав...

В кабинетах ПФУ-немає (полтавська)

Georgy сказав...

В кабинете всё по-старому - 6 204 (гражданский минимальщик), Львовская обл. Пенсия 10-го, через неделю - момент истины.

uy3ig сказав...

Речь-то о "чернобыльцах",а не о гражданских.

Unknown сказав...

Я як вдова ліквідатора вже маю перерахунок з січня,пенсія в мене 6 числа

Niki сказав...

Яка у Вас, як вдови пенсія якщо не секрет?

Unknown сказав...

В ПФУ перерасчёта пенсии нет ещё.

Georgy сказав...

Что, мука в голове? Додумать не мог? Конечно же гражданский ЛИКВИДАТОР 86-го года, минимальщик 3 гр. инв.,командированный с АТП водителем цементовоза.

Niki сказав...

04.01.2022 після обіда отримав пенсію ні копійки не добавили, яка була така і залишилась. Не зрозуміло нічого.

Unknown сказав...

Ни копейки....

Unknown сказав...

Туфта очередная о повышении

Анонім сказав...

Моя соседка ,все время достает меня, читая из новостей о повышении чернобыльцам (наверное переживает за мой добробут?). А у меня просто нет времени объяснять ей нашу сложную чернобыльскую иерархию в пенсиях, да и зачем мне ей разжовывать? Она посторонний человек в нашем деле, ей простительно. Но большинство ликвидаторов должны знать детали всех этих повышений. Почему столько непонятливых? Для чего и нужны блоги и сайты. Читайте о своём повышении согласно статуса, и думайте.

uy3ig сказав...

Ну так обьясните всем, что это за повышение такое, когда ни копейки не добавили.
Донбасс, вторая группа, 80% - ни копейки не добавили.

Анонім сказав...

Если военный, ничего не жди. Будет индексация с марта, на этом всё. Повышение было только обиженным гражданским ликвидаторам-инвалидам.

Unknown сказав...

Кто нибудь получил новую пенсию? Меня интересует гражданские ликвидаторы 1категория 3группа с потерей 50%. Если да,то сколько? Напишите пожалуйста.

Unknown сказав...

Я так понял что военным не пересчитали из средней зарплаты.Вот теперь радуйтесь граджданские "На@@@ли",ВОЕННЫХ!!!.

Unknown сказав...

Военные получали прекрасную пенсию уже давно. Вместо того чтобы по радоваться за людей столько злобы и ненависти.

Unknown сказав...

Злобы и ненавести это у власти по отношению к чернобыльцам всех категорий "всех нае@@ли".

Unknown сказав...

01.12.22г. Власть вех нае@@т, мало не покажется!!!!.

Unknown сказав...

Я ГРАЖДАНСКИЙ 1 кат. 3гр. Добавили 300 гр. Сто єто за повтушение?

Александр сказав...

Обиженный это ты,а не гражданские!

Александр сказав...

1 кат 3 гр 50% 8156грн пенсия

Александр сказав...

Ты прав сколько водки нужно выпить,что бы так писать,мука у него это точно в голове!

Александр сказав...

Соседка твоя хочет от тебя другого,а ты думаеш что ей твоя пенсия интересует!

Unknown сказав...

1 категория 2 группа 80% почему то 11400.39гр.

Unknown сказав...

Должно быть 12595грн, значит остальное власть Звиздела!.

Анонім сказав...

11400гр. это при 70%

Unknown сказав...

При 70%,11020,79грн.Учеловека звиздели-1195 грн.:12595-11400=1195грн.

Анонім сказав...

меня зовут Игорь , военный пенсионер,ликвидатор, 2 группа инвалидности. только что звонил , сначала по 0500158254 это пфу военный северодонецк по моему( блин до сих пор путаю) потом на горячую линию пфу 1539(для людей с инвалидностью)-. так вот - военным , для получения повышенной пенсии как чернобыльцу( по 2 группе 12 800 с лишним )НАДО оказывается писать заяву на переход на гражданскую пенсию! вот так. можете прозвонить и уточнить. вот так. и все пкму о том что-здійснюється автоматичне, без звернення особи, переведення на пенсію на умовах, передбачених Законом України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, за документами, що містяться в матеріалах пенсійних справ, про що органи Пенсійного фонду України інформують зазначених осіб шляхом надсилання листа або смс-повідомлення на номер мобільного телефону операторів мобільного зв’язку. --всё фигня. и смоответсвенно - пенсию пересчтитают СО ДНЯ ЗВЕРНЕННЯ.

Валерий сказав...

А еще посмотрим после 1.12.22г. кто будет обиженным. ЛНА 1986г 2гр 80%. Гражданский ликвидатор.

Валерий сказав...

Не переводи стрелки на власть.

Дописати коментар