-->

18.02.22

Депутати підтримали виплату щорічної разової грошової допомоги до 5 травня: хто її отримає

Профільний комітет парламенту рекомендував Верховній Раді схвалити у першому читанні законопроект Кабінету Міністрів, який регулює соціальні виплати.

Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендував парламенту схвалити за основу законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (р. № 5832, Кабінет Міністрів України).

Проектом передбачено, щороку до 5 травня учасникам війни буде виплачуватися разова грошова допомога в розмірі 35 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом України про Державний бюджет України на 1 січня поточного року (з 1 січня він складає 2393 грн, то 35% - це 837,55 грн).

Дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, які не одружилися вдруге, та дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни, визнаних за життя особами з інвалідністю від загального захворювання, виплачуватимуть допомогу 55 відсотків прожиткового мінімуму (1316,15 грн).

Особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, виплачується щороку, до 5 травня, допомога у розмірі 255 відсотків прожиткового мінімуму, неповнолітнім в’язням концентраційних таборів — 85 відсотків прожиткового мінімуму, колишнім в’язням таборів з інвалідністю I групи — 255 відсотків, II групи — 225 відсотків, III групи — 195 відсотків прожиткового мінімуму тощо.

Депутати вирішили допрацювати даний законопроект. Голова комітету Галина Третьякова нагадала про свій намір відв’язати виплати від прожиткового мінімуму.

Також депутати рекомендували схвалити за основу кабмінівський законопроект про соціальну роботу р. № 6415. Ним визначено основні поняття, такі як: випадок, спричинений складними життєвими обставинами, кризова ситуація, соціальна робота тощо.

Проектом передбачено, що організацію соціальної роботи в територіальній громаді забезпечує виконавчий орган сільської, селищної, міської ради, районна у містах Києві та Севастополі державна адміністрація або соціальний менеджер.

До повноважень соціального менеджера, зокрема, належить: планування соціальної роботи, надання соціальних послуг у територіальній громаді; залучення ресурсів для проведення такої роботи і надання соціальних послуг тощо.

Соціальну роботу з особою, сім'єю, групою осіб проводить фахівець із соціальної роботи. До його повноважень, зокрема, належить виявлення та діагностування складних життєвих обставин в осіб або сімей; проведення оцінювання потреб у соціальних послугах осіб або сімей для прийняття рішення щодо надання або відмови у наданні соціальних послуг тощо.

Соціальну роботу (в частині надання соціальних послуг) у закладах, установах, організаціях комунального та недержавного сектору здійснює соціальний працівник. До його повноважень належить: оцінювання індивідуальних потреб особи для надання їй соціальної послуги відповідно до прийнятого рішення щодо надання соціальної послуги; надання соціальних послуг особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, відповідно до результатів оцінювання їх потреб тощо.

Соціальна робота ведеться на рівнях: особи; сім'ї, групи осіб; територіальної громади.

Також у проекті передбачено норми про корекційну роботу, супроводження та наставництво.

Решту законопроектів про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (р. № 5832-1, н.д. Королевська Н. та інші), про внесення змін до деяких законів України щодо визначення розміру щорічної разової грошової допомоги до 5 травня (р. № 5089 доопрацьований, н.д. Королевська Н. та інші), про порядок призначення житлових субсидій домогосподарствам на житлово-комунальні послуги, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива (р. № 6031, н.д. Тимошенко Ю. та інші) члени комітету не підтримали.

10 коментарів:

alder сказав...

Насправді, для осіб, які втратили працездатність: з 1 січня - 1934 гривні, з 1 липня - 2027 гривень, з 1 грудня - 2093 гривні.

25чапаевская дивизия сказав...

А по закону зараз отсудили за 2021 і 2022р у судах 8 мін. пенсій. для 2гр інвалідності. і вже виплачують. От вам і покрашення від Галі Третьяковоі

25чапаевская дивизия сказав...

Втбвчаюсь за 2020р і 2021р

Unknown сказав...

Знову заганяють нас у суди виручать адвокатів.

Анонім сказав...

1 гр. 255% от прож.минимума
2 гр. 225%
3 гр. 195%
Итого:
1 гр. 4931.7 грн.
2 гр 4352.5 грн.
3 гр. 3771.3 грн.
Журналисты ку-ку.
Не обращайте внимания.

25чапаевская дивизия сказав...

ПО закону 1гр-10 мін.пенсій. 2гр-8 мін. пенсій. 3гр-6 мін пенсій. За 2020р вже виплачують звісно тількм тим хто судився а хто не судився ждіть манни небесноі бо срок давності подачі до суду 6 місяців пройшов тут нема такого що тобі дадуть то і мені дадуть. Як виплатять усім за 2020р будуть виплачувать за 2021р тільки по судовому рішенню.

Анонім сказав...

Если ВР примет, это и будет закон. То судиться будет бесполезно.

Niki сказав...

Это да. Поэтому общественные организации должны противостоять этому беспределу.

Анонім сказав...

только пусть эти голодающие ненасытно не забудут третьяковой напомнить что бы и их аппетиты подвели под черту украинцев, а то как то у некачественной все однобоко выглядет,все беднягу прет от справедливости ее.

Анонім сказав...

Дурні!
Що верзети!
Закон є його виконують вдадні посадовці!
Поки окремі ОСОБИ не подадуть до КСУ
позив він буде таким як прийняла В Зрада України
А поки Є так як приймуть
Кожен з нас примав те що є з 2019 р.
Ліквідатор аварії на ЧАЄС 1986 року

Дописати коментар