-->

04.12.22

Яка небезпека загрожує людям, у яких постійно мерзнуть ноги?

З віком нас дедалі частіше турбують болі в ногах. І відбувається це в основному через проблеми з судинами. Захворювань судин нижніх кінцівок багато. Сьогодні ми розповімо про ендартеріїт.

Страждають судини ніг

Облітеруючий ендартеріїт – хронічне захворювання артерій і капілярів, яке вражає переважно нижні кінцівки. При розвитку патології відбувається поступова облітерація – звуження судин аж до цілковитого закриття їх просвіту, що викликає порушення кровотоку і без лікування може призводити до омертвіння тканин, виникнення трофічних виразок та локальної гангрени.

Симптоми ендартеріїту схожі з проявами атеросклерозу: обидва захворювання характеризуються ураженням внутрішньої оболонки стінок судин, але пускові механізми при цьому різні. При атеросклерозі на стінках артерій відкладаються холестеринові бляшки, а при облітеруючому ендартеріїті в запаленні «винен» аутоімунний процес (атака організму власною імунною системою), що призводить до розростання сполучної тканини.

Гіпертоніки та діабетики у групі ризику

Точних причин розвитку ендартеріїту досі не виявлено, але до доведених факторів ризику належать тривалий стаж куріння, спадковість, часте переохолодження або обмороження кінцівок, хронічний або сильний стрес, травми ніг, неврити, обмінні порушення, наявність цукрового діабету та гіпертонії. Негативну роль може відіграти і наявність деяких інфекційних захворювань, зловживання алкоголем та жирною їжею, носіння тісного та незручного взуття.

При цьому чоловіки страждають від облітеруючого ендартеріїту набагато частіше за жінок, і перші ознаки хвороби можуть проявлятися вже в молодому віці.

Як проявляється?

Облітеруючий ендартеріїт зазвичай розвивається повільно, періоди загострення змінюються періодами ремісії. Про ранні стадії захворювання сигналізує підвищена чутливість кінцівок до холоду, часте відчуття в них оніміння або мурашок, судоми, швидка стомлюваність ніг. Потім до симптомів додається надмірно бліда і суха шкіра стоп, ламкість і деформація нігтів, випадіння волосся на уражених ділянках, відчуття пульсації в судинах, дискомфорт у ногах навіть у стані спокою. Характерною ознакою захворювання вважається також синдром переміжної кульгавості: спазми і болі в литкових м’язах при проходженні навіть невеликої відстані, які минають після короткого відпочинку, але при русі відновлюються.

На останніх стадіях недуги виникають трофічні розлади і гангрена пальців стопи.

Який лікар допоможе?

Якщо у вас є характерні ознаки патології, потрібно звернутися до судинного хірурга або флеболога. Поставити діагноз і визначити ступінь ураження судин лікар зможе завдяки спеціальним тестам та обстеженням: УЗД судин з доплерографією, об’ємній сфігмографії (вимірювання пульсації в артеріях), рентгенографії з контрастною речовиною.

Лікування призначається залежно від стадії ендартеріїту та наявності інших хронічних захворювань, воно спрямоване на уповільнення запального процесу та усунення симптомів. Для цього використовують антикоагулянти, спазмолітики, протизапальні та антигістамінні засоби, вітаміни, фізіотерапію. Обов’язкова умова успішного лікування – цілковита відмова від куріння та вживання алкоголю, відсутність переохолоджень.

У важких випадках облітеруючий ендартеріїт лікується хірургічними методами.

Гуляймо і робімо зарядку для ніг

Якщо хворобу виявлено у вас на ранній стадії, запобігти її розвитку можна простими профілактичними методами.
  • Не переїдайте і не їжте на ніч.
  • Щодня гуляйте на вулиці і ходіть пішки не менше години на день: ходити слід до виникнення болю в ураженій нозі, потім – постояти до повного зникнення дискомфорту і лише після цього продовжувати прогулянку. При цьому, якщо відстань, яку ви проходите без появи болючих відчуттів, збільшується, а час, за який вони зникають, скорочується, – значить ваш стан покращився, і навпаки.
  • Обов’язково робіть ранкову зарядку і виконуйте спеціальні вправи для м’язів ніг: перекати з п’яти на носок, згинання, махи, присідання, «ножиці», «велосипед».
  • Ретельно дотримуйтеся гігієни ніг: щовечора мийте їх з милом у теплій воді, потім насухо витирайте і змащуйте шкіру стоп і гомілок зволожуючим або живильним кремом.
Ірина Лебединець

Немає коментарів:

Дописати коментар