-->

07.03.23

Кому з українців хочуть призначити пенсії заднім числом: названо категорію

У разі виїзду пенсіонер із небезпечної території або у разі їх деокупації, пенсійні виплати призначаються з моменту досягнення пенсійного віку, навіть якщо звичайні терміни звернення за пенсією будуть порушені.

Українцям, які знаходяться на території тимчасово окупованих територій, можуть призначати пенсії заднім числом.

Так, комітет ВРУ із соцполітики рекомендує ухвалити проект закону №8198 про призначення пенсії особам, які проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії.

Відповідно до чинного законодавства пенсія за віком призначається з дня, наступного за днем досягнення пенсійного віку, а пенсія за інвалідністю – з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше ніж за три місяці з відповідної дати.

Автори проекту пропонують запровадити норму щодо призначення пенсійних виплат відповідним категоріям громадян незалежно від терміну звернення людини до Пенсійного Фонду України, якщо право на таку пенсію придбано після 24 лютого минулого року. Ця норма тимчасова: вона діятиме у період дії воєнного стану та три місяці після його закінчення.

Автори документа зазначають, що українці, які отримали право на пенсію та проживають на тимчасово окупованій території або на території, де ведуться бойові дії, через незалежні від них причини не можуть безпосередньо звернутися до органів ПФУ. Подекуди це неможливо зробити за допомогою веб-порталу електронних послуг Пенсійного фонду через відсутність на окупованих територіях інтернету та українського мобільного зв'язку.

Через це, у разі прийняття відповідної норми пенсію цим особам зможуть призначити заднім числом з дати настання відповідного права та незалежно від дати звернення. У разі виїзду пенсіонер із небезпечної території або у разі їх деокупації, пенсійні виплати призначаються з моменту досягнення пенсійного віку, навіть якщо звичайні терміни звернення за пенсією будуть.

Немає коментарів:

Дописати коментар