-->

21.07.23

Пенсії «від Байдена». Як міжнародне фінансування вже зараз допомагає Україні вижити і що змінилося після року війни

На сьогодні 85% проектів відбудови в Україні відбуваються через механізми міжнародних фінансових організацій.

Такі дані в інтерв'ю Радіо NV навів Олександр Кубраков, віцепрем'єр-міністр з питань відновлення України.

За його словами, з прагматичної точки зору саме західні партнери України «все ж зараз утримують нашу країну». «Утримують не лише з точки зору всього, що пов’язано з війною(маю на увазі озброєння), але і всі соціальні виплати — наших людей(лікарів, пенсіонерів) ми по суті утримуємо за їхній рахунок», — підкреслив він.

У відповідь на іронічне зауваження журналіста про те, що в певному сенсі президент США Джо Байден нині «особисто платить пенсії» українським пенсіонерам, Кубраков відгукнувся: «Так і є. Частині. Всі платять».

Водночас, додав віцепрем'єр, партнери очікують, що навіть попри війну українська«економіка почне працювати трохи в іншому темпі, і це потроху відбувається».

Окремо Кубраков відзначив ті зміни, які відбулися в міжнародному фінансуванні на підтримку України на другому році війни. «Минулий рік нам дуже було складно, тому що були кошти, які виділяв уряд обласним державним військовим адміністраціям на ті території, які були деокуповані. Це було мінімальне фінансування, тому що насправді уряд не міг собі дозволити нічого іншого», — розповів віцепрем'єр, визнавши«обмеження і по фінансуванню, і з погляду обмеження пріоритетів».

Лише в другій половині 2022-го, ближче до кінця першого року вторгнення, «підключився Європейський інвестиційний банк». «Ми зробили найбільш термінові і найбільш важливі мости на дорогах державного значення. Здебільшого це були якісь тимчасові переправи або швидкі рішення. І це все можна сказати, що було про якусь відбудову», — розповів Кубраков.



За його словами, «цей рік — це вже інша історія». «За цей рік з кінця минулого року ми вже багато проектів підготували і підписали з нашими основними партнерами. 85% проектів відбудови відбуваються через механізми міжнародних фінансових організацій», — резюмував Кубраков.

Він також підкреслив важливість нещодавньої Лондонської конференції (Ukraine Recovery Conference 2023), яка відбулася в столиці Великої Британії в липні. Саме там йшлося вже не про кредитні, а про цільові кошти для відбудови України. «Наприклад, ті проекти, які анонсували США, — 1,5 млрд доларів — це все ж не кредити. Ці проекти будуть так само фінансуватися через USAID, через Світовий банк, через ЄБРР, але це будуть грантові кошти. Це цільові кошти, не кредити […], — наголосив Кубраков. — У будь-якому випадку це вже конкретика, це вже реальні речі, це вже відбувається зараз. Американські кошти вже затверджені. Вони вже будуть доступні, вже частина процесів відбувається, закупівель з боку USAID».

Немає коментарів:

Дописати коментар