-->

22.01.24

Андрій Нєбитов розповів про топ шахрайських схем в Україні

Сьогодні шахрайство – один з найпоширеніших злочинів в Україні. Минулого року правоохоронці зареєстрували 80 845 таких правопорушень. Серед жертв шахраїв – військовослужбовці та волонтери, родини загиблих захисників і внутрішньо переміщені особи, пенсіонери та інші вразливі групи людей.

Про це 21 січня повідомляють Новини Бердичева з посиланням на заступника Голови НПУ – начальника кримінальної поліції в Національній поліції України Андрія Нєбитова.

“Провели важливу нараду зі співробітниками кримінальної поліції України. Планували стратегію боротьби з цим підступним явищем на 2024 рік. Обговорили розвиток системи документування шахрайств та перспективи впровадження нових інструментів протидії злочинцям. Особливий акцент – на боротьбу з організованими групами та злочинними організаціями. Більш масштабною стане співпраця з банківськими установами, провайдерами, Держспецзв’язком, Державною кримінально-виконавчою службою”, – наголосив Андрій Нєбитов.

Ось «топ» шахрайських схем в Україні:
  • недоставлення товару, придбаного у невідомих покупців у відомих соціальних мережах (instagram, fb) з повною або частковою передплатою;
  • дзвінки від імені банківських установ (з метою отримання автентифікаційних даних банківських карток);
  • фішинг: фейкові соціальні виплати та «OLX- доставка» (оголошення в мережі з посиланням на шахрайські сайти)
  • прохання про допомогу зі зламаних акаунтів (шахраї зламують облікові записи в соціальних мережах та отримавши доступ, здійснюють розсилку повідомлень)
Аферисти вигадують все нові способи обману. Але специфіка у всіх одна й та сама – змусити людину добровільно віддати гроші або надати доступ до банківських карток. Тому найефективніший захист від шахраїв – пильність і критичне мислення громадян.

“Зі своєї сторони – продовжимо озброювати людей інформацією, яка допоможе не потрапити у пастку”. – кажуть у поліції.

1 коментар:

viking сказав...

Вбивати не пробували шахраїв!?...

Дописати коментар