-->

26.02.24

Поїдуть на ТОТ або за кордон: Уряд закликають переглянути зміни у виплаті допомоги ВПО

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до прем’єра Дениса Шмигаля з вимогою негайного перегляду змін у механізмі виплат допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам.

Про це омбудсмен написав у Тelegram.

Лубінець нагадав, що за попередніми оцінками, потенційно 1 мільйон ВПО можуть втратити право на допомогу, що може мати значні негативні наслідки для людей, які вже постраждали від війни.

"Для більшості ВПО, допомога на проживання — єдине джерело доходу. Втрата цієї допомоги може позбавити їх доступу до базових потреб та житла", - наголосив Лубінець.

Саме тому, у зверненні до Уряду омбудсмен акцентував на тому, що:
  • уряд не запровадив дієвих механізмів для заохочення ВПО до працевлаштування;
  • скасування виплати допомоги може стимулювати ВПО до повернення на ТОТ, небезпечні території або переміщення до інших країн;
  • використання значних фінансових ресурсів для евакуації людей із зони бойових дій стає нераціональним, коли людям відмовляють у базовій підтримці після переміщення, що спонукає їх повертатися назад.
"Сподіваюсь, що Уряд перегляне зміни щодо допомоги ВПО з урахуванням викладених зауважень у моєму зверненні", - підкреслив Лубінець.

Немає коментарів:

Дописати коментар