-->

14.06.24

Заява про встановлення факту постійного догляду за родичами для звільнення з військової служби не підлягає судовому розгляду

5 червня 2024 р. Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду у справі № 283/1199/23 вирішив питання, чи підлягає встановленню у порядку окремого провадження факт того, що заявник є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за хворими дідом та бабою.

Військовослужбовець звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, в якій просив встановити факт, що він є єдиною особою, яка зайнята постійним доглядом за дідом та бабою, що необхідно для вирішення питання про його звільнення з військової служби відповідно до пп. «г» п. 2 ч. 4 ст. 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу».

Ухвалою районного суду, залишеною без змін апеляційним судом, відмовлено у відкритті провадження на підставі п. 1 ч. 1 ст. 186 Цивільного процесуального кодексу України з тих мотивів, що чинним законодавством визначено позасудовий порядок встановлення статусу надавача соціальних послуг, а тому заява не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

Розглянувши касаційну скаргу заявника, Верховний Суд нагадав, що існують два порядки встановлення фактів, що мають юридичне значення: позасудовий і судовий.

Якщо факт, що має юридичне значення, підлягає встановленню в позасудовому порядку, особа має використати такий порядок.

Відмова відповідного органу в установленні такого факту може бути оскаржена заінтересованою особою до суду в порядку адміністративного судочинства (схожі висновки викладені у постановах Великої Палати Верховного Суду: від 8 листопада 2019 р. у справі № 161/853/19, від 18 грудня 2019 р. у справі № 370/2598/16-ц, від 18 січня 2024 р. у справі № 560/17953/21).

Якщо за законом заява не підлягає судовому розгляду, суддя мотивованою ухвалою відмовляє у відкритті провадження, а коли справу вже відкрито – закриває провадження у ній.

Близькі за змістом висновки викладені у постановах Великої Палати Верховного Суду: від 10 квітня 2019 р. у справі № 320/948/18, від 29 травня 2019 р. у справі № 398/4017/18.

Таким чином, судовий порядок встановлення факту, що має юридичне значення, використовується лише у випадку, коли чинним законодавством не передбачено іншого позасудового порядку його встановлення.

Порядок вирішення питання можливості оформлення постійного догляду за особами, що потребують постійного стороннього догляду, визначено Законом України «Про соціальні послуги», Порядком підготовки та перепідготовки фізичних осіб, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 430, Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на професійній основі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 6 жовтня 2021 р. № 1040, Порядком подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. № 859, Порядком організації надання соціальних послуг, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 1 червня 2020 р. № 587.

Згідно з наведеним законодавством для підтвердження факту здійснення догляду за особою з інвалідністю надавач соціальної послуги з догляду вдома має бути включений до Реєстру надавачів та отримувачів соціальних послуг, який на місцевому рівні ведуть виконавчі органи місцевих рад та за заявою особи підтверджують такий статус шляхом видачі протягом 30 днів безкоштовної довідки про здійснення догляду за особою з інвалідністю.

Таким чином, законодавством визначено позасудовий порядок встановлення факту здійснення постійного догляду за особою, яка за станом здоров’я потребує соціальної послуги з догляду, про встановлення якого просить заявник, у зв’язку з чим такий факт не може встановлюватися в судовому порядку в окремому провадженні в порядку цивільного судочинства.

Аналогічно унормовано позасудовий порядок встановлення факту здійснення особою постійного догляду у чинному законодавстві про мобілізаційну підготовку та порядок мобілізації.

Підготував Леонід Лазебний

6 коментарів:

Nikolai сказав...

Шановні біль ласка , хто розуміє. розтлумачте простою мовою

alder сказав...

Згідно норми Закону:

Стаття 26. Звільнення з військової служби

Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах: ...
під час дії особливого періоду (крім періоду дії воєнного стану): ...
наявність дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати

Ликвидатор сказав...

А разве не отменили родителей 1-2 групп?

Nikolai сказав...

,дякую , доступною мовою.

Nikolai сказав...

Дочка з сім'єю закордоном ще з 2018 року ,син в Україні ми з жінкою інваліди 2 групи- я чаес ,жінка заміна тазобедренних обох . Має право на відстрочку. Підкажіть які наші дії.

alder сказав...

Для офіційного оформлення догляду за батьками-інвалідами необхідно звернутися до органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) за місцем проживання/перебування батьків.
Також можна звернутися до органу опіки та піклування.

Дописати коментар