-->

12.04.13

На яку пенсію мають право херсонські чорнобильці розповів Пенсійний фонд

Найбільш актуальні запинання висвіітлили спеціалісти Пенсійного фонду щодо розміру пенсій, на які мають право ліквідатори та постраждалі від аварійї на ЧАЕС

Запитання 1. Брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС у 1987 році – 20 днів, у подальшому 21 рік працював у шкідливих умовах за Списком № 2. У якому віці матиму право виходу на пенсію?

Відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали в 1987 році у зоні відчуження не менш як 14 календарних днів, мають право на пенсію із зниженням пенсійного віку на вісім років.

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які відпрацювали на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним у встановленому порядку (чоловіки – 12 років 6 місяців і більше, жінки – 10 років і більше), вік виходу на пенсію зменшується додатково на один рік понад зазначений вище.

Отже, право на призначення пенсії за віком Ви матимете після досягнення 51-річного віку (60 - 9).


Документами, що додаються до заяви про призначення таких пенсій, є посвідчення учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та довідка про період (періоди) участі в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, форма якої затверджена постановою Державного Комітету СРСР по праці та соціальних питаннях від 09.03.1988 № 122, або довідка військової частини, в складі якої особа брала участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, або довідка архівної установи, або інші первинні

документи, в яких зазначено період роботи, населений пункт чи об'єкт, де особою проводились роботи з ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Документом, що підтверджує пільговий стаж (Список № 2), є уточнююча довідка підприємства, установи, організації або їхніх правонаступників. У довідці має бути зазначено: періоди роботи, що зараховуються до спеціального стажу; професію або посаду; характер виконуваної роботи; розділ, підрозділ, найменування Списків або їхні номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видано таку довідку. Для підтвердження права на зарахування до пільгового стажу за Списком № 2 періоду роботи після 21 серпня 1992 року потрібно подати копію наказу про результати атестації робочого місця.

Запитання 2. У березні 2013 року виповнилося 50 років. Маю посвідчення особи, постраждалої внаслідок аварії на ЧАЕС категорії 4, проживала вісім років два місяці на території посиленого радіоекологічного контролю (січень 1986 року – лютий 1994 року). У якому ві¬ці матиму право на достро¬ковий вихід на пенсію?

Згідно зі статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яка ви-значає умови надання пенсій за віком особам, що працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, пенсії надаються із зменшенням пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, особам, які постійно проживали або постійно проживають чи постійно працювали або постійно працюють у зоні посиленого радіоекологічного контролю за умови, що вони на 1 січня 1993 року прожили або відпрацювали в цій зоні не менш як чотири роки, пенсійний вік початково знижується на два роки* та додатко¬во на один рік за кожні три роки проживання або роботи, але не більш ніж на п'ять років. 

*Початкова величина зниження пенсійного віку встановлюється ли-ше особам, які постійно проживали або постійно працювали в зазначе¬них зонах з моменту аварії до 31 лип¬ня 1986 року незалежно від часу проживання або роботи в цей період.

Відповідне зниження пенсійного віку, передбачене цією статтею, застосовується також до завершення періоду збільшення віку виходу на пенсію до 1 січня 2022 року.

Призначення та виплата пенсій названим категоріям провадиться відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» і цього Закону.

Вимога щодо проживання впродовж чотирьох років на 1 січня 1993 року на названій території тут дотримана.

Враховуючи, що жінка з моменту аварії до 31 липня 1986 року проживала на забрудненій території, її пенсійний вік початково знижу-ється на два роки.

Крім того, термін проживання на забрудненій території (з 26 квітня 1986 року до лютого 1994 року) становить сім років десять місяців. Отже, за кожні три ро¬ки проживання на цій території пенсійний вік знижується на один рік.

Тобто ця жінка має право на зниження пенсійного віку на чотири роки (два роки – початкове зниження та два роки – за шість років проживання). 

Жінки, народжені в період з 1 жовтня 1962 року до 31 березня 1963 року, які мають право на зниження пенсійного віку на чотири роки, матимуть право виходу на пенсію за досягнення віку 53 років шести місяців. Такого віку жінка досягне у вересні 2016 року.

Запитання 3. Працював на Крайній Півночі 15 років та у 1986 році брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС (перебував у зоні відчуження 10 днів). Чи можливе зниження пенсійного віку за двома підставами? 

За законодавством України пенсія призначається зі зниженням пенсійного віку за однією з наявних підстав, обирається найбільш пільгова умова. 

Між Урядом України та Урядом Російської Федерації 15 січня 1993 року була підписана угода, яка передбачає, що громадяни обох країн, що домовляються, які пропрацювали не менш як 15 календарних років у районах Крайньої Півночі або не менш як 20 календарних років у місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі, незалежно від місця їхнього постійного проживання на території обох держав мають право на пенсію за віком:

чоловіки – за досягнення 55 років і загального стажу роботи – не менш як 25 років;

жінки – за досягнення 50 років і загального стажу роботи – не менш як 20 років.

Відповідно до статті 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» право на пенсію із зниженням пенсійного віку на 10 років мають учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, які працювали у 1986 році у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня до 31 грудня 1986 року – не менш як п'ять календарних днів. 

У Вашому випадку більш пільговою є умова зниження пенсійного віку, передбачена статтею 55 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», – на 10 років, отже, право на призначення пенсії за віком як учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Ви матиме в 50 років.

Запитання 4. Був призваний на військові збори та приймав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у складі військової частини у період з 27.09.1986 по 11.10.1986. На скільки років буде знижено пенсійний вік?

Відповідно до статті 55 Закону Украї¬ни «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» передбачено, що особам, які працювали у зоні відчуження з моменту аварії до 1 липня 1986 року незалежно від кількості робочих днів, а з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року - не менше 5 календарних днів, пенсійний вік знижується на 10 років, особам, які працювали з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року у зоні відчуження від 1 до 5 календарних днів, пенсійний вік знижується на 5 років.

За архівною довідкою, яка видана Галузевим державним архівом Міністерства оборони України вказано, що Ви приймали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у складі військової частини у період з 27.09.1986 по 11.10.1986, у тому числі дні виїзду в зони (на об’єкти, населенні пункти) становлять: 

- ПУСО -2- могильник (зона особливого контролю): жовтень – 10 (один день);

- робота на даху 3 енергоблоку: вересень – 29 (один день).

Оскільки архівною довідкою підтверджено тільки 2 дні роботи в зоні відчуження, право на призначення пенсії Ви набуде у 55 років.


Немає коментарів:

Дописати коментар