-->

12.03.11

Резолюція

форуму громадських чорнобильських організацій України.
11 березня 2011 рік.                                                                                                   місто Херсон.

В 1991 році Держава Україна прийняла Закон «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», яким в силу ст. 13 цього Закону, взяла на себе обов'язок повної компенсації та відшкодування завданої шкоди із фінансовим наповненням статей цього Закону, яке протягом двадцяти років зведене зі 100 до дев'яти відсотків.
Своїми постановами Кабінет Міністрів України протягом двадцяти років шукає способи «обрізання» бюджетних асигнувань потерпілим від чорнобильської катастрофи, ігноруючи норми Закону, Конституцію, неодноразові рішення Конституційного суду, норми міжнародного права.

За цей же час, Верховна Рада України, прийняттям державних бюджетів, неодноразово відміняла або обмежувала дію статей Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи», порушуючи дію статей 3, 6, 8, 9,16,17,19, 22, 24, 58, 64, 92 Конституції України.
В Україні лише три категорії громадян, яких держава, шляхом виконання військового обов'язку зобов'язувала ціною власного здоров'я, а часом і життя, безумовно виконувати накази, направивши в горнило чорнобильської катастрофи. Тоді як інші пільгові категорії громадян, якщо і ризикували своїм життям, так не під силою безумовного наказу, а працювали по відповідному трудовому договору найму.
За свої дії Держава двома зверхспеціальними законами «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та « Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» взяла на себе відповідальність, обов’язок і гарантії за повне відшкодування шкоди завданої життю і здоров'ю цих громадян та їх сім'ям.
Катастрофічне зменшення фінансування чорнобильських соціальних програм призвело до масових судових позовів, частіша з яких знаходиться в міжнародному європейському суді. Наші неодноразові звернення до Президента України, в Верховну Раду України та відповідні комітети, призвели до запевнень, що зміни до Закону які розробив Кабінет Міністрів України задовольнять як Кабінет Міністрів України так і чорнобильців.
Насправді, наші звернення з вимогами заборони будь якої ревізії чорнобильського законодавства залишаються поза увагою Президента та Верховної Ради України.
З прийняттям ряду наших пропозицій, щодо способів забезпечення виконання чинного законодавства, практично відпадає необхідність звернення з судовими позовами інвалідів Чорнобиля, а разом з цим вирішується питання виконання рішень судів, глобально скорочуються судова тяганина, необхідність утримання додаткового штату юристів та чиновників Міністерства праці га соціальної політики, із одночасним вивільненням значних сум коштів з Державного бюджету, на їх утримання, що явно не до вподоби великій кількості чиновників як нижчого рівня, так і високопосадовців, адже обривається налагоджена роками схема вертикальних маніпуляцій, поборів та премій за, так звану, економію бюджетних коштів.
Виходячи з чого, отримав на ім'я Президента України та Голови Верховної Ради України, заяви та запити інвалідних чорнобильських організацій доводились до їх відома в неповному, або перевернутому вигляд та на них до цього часу не дано належних відповідей.
З метою безумовного виконання Конституції України, Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та норм міжнародного права з цих питань, зняття соціальної напруги, форум громадських чорнобильських організацій України, - постановляє:
1. У зв'язку з неадекватним реагуванням та відсутністю офіційних відповідей на наші пропозиції, щодо забезпечення виконання Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», делегувати на термінову зустріч із Президентом України та Головою Верховне Ради України, з метою негайного вирішення питання про виконання вказаного Закону у повному обсязі і зняттям питань по його ревізії, доручивши проведення особисто зустрічі за підготовкою та врученням запиту Колядіну А.Ф., Решетнику В.І., Чашкіну В.Г., Шеремет М.М., Буздик О.Т.
2. Розробити та внести пропозиції Президенту України, Верховній Раді України, та бюджетному комітету Верховної Ради про відокремлене фінансування технічної і соціальної програми Закону «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», для забезпечення цільового використання коштів по цим програмам, із обов'язковим оприлюдненням розподілу та фактичного використання цих коштів.
3. Вийти з пропозицією до Президента України, Кабінету Міністрів України про обов'язкове встановлення особистої і відповідальності осіб та їх керівників, що допустили порушення чинного чорнобильського законодавства чи звузили права чорнобильця.
4. Протягом місяця керівникам чорнобильських громадських організацій, присутніх на форумі :
А). Провести консультації та особисті зустрічі з німецькою громадською організацією «Союз Чорнобиль», російською громадською організацією «Союз Чорнобиль» та громадськими чорнобильськими організаціями сусідніх країн, з метою підготовки та проведення сумісних заходів по увічненню пам'яті загиблих чорнобильців та соціального захисту потеплілих від катастрофи на ЧАЕС.
Б). Разом із представниками міжнародних громадських чорнобильських організацій сусідніх країн, підготувати та надіслати інформацію про стан радіаційної безпеки та забезпечення соціального захисту потерпілих від чорнобильської катастрофи до керівників держав Європейського союзу.
В).  Висловити щиру подяку братній німецькій громадській організації «Союз Чорнобиль» та Російській громадській організації «Союз Чорнобиль», які в нинішньому році, виступили з підтримкою вимог  інвалідних чорнобильських організацій України, проінформували ряд керівників європейських країн про стан соціального захисту потерпілих від Чорнобильської катастрофи  в Україні.



Іванова О.І.,
Президент всеукраїнської організації інвалідів Чорнобиля «Прип’ять»;

Колядін А.Ф.,
Голова  Всеукраїнської спілки ліквідаторів-інвалідів «Чорнобиль-86»

Зенченко А. Ф.,
Голова правління - президент Всеукраїнської спілки  громадських об’єднань «Координаційна Рада громадських об’єднань інвалідів та постраждалих від Чорнобильської катастрофи»;

Карпенко Л. М.,
Голова Громадського об’єднання «Фонд Інвалідів Чорнобиля» м. Києва та Київської обл.,
Голова Комітету контролю у сфері соціального захисту та пенсійного забезпечення громадян України ВГО  «Громадський контроль»;

Сізих Е.О.,
Голова міжнародного благодійного Чорнобильського  фонду;

Федоров В.М.,
Голова  чорнобильської  організації  Криму «Благовіст»;

Гурківський В.В.,
Голова Херсонського міського осередку «Асоціація «Афганці  Чорнобиля»;

Пегов Є.М.,
Голова Запорізької обласної організації «Союз інвалідів Чорнобиля»;

Павлов А.А.,
Заступник голови ради  Союз «Чорнобиль» міста Макіївки;

Мардагалімов Н.Х.,
Голова правління «ТСЗ «Пам'ять Чорнобиля» м. Краматорськ;

Черкасов Ю.В.,
Член Ради Константинівського союзу інвалідів Чорнобиля;

Костенко С.П.,
Голова КМО СЕП «Союз Чорнобиль України» м. Краматорськ;

Лобенок І.Я.,
Голова Цюрупинської районної організації «Союз Чорнобиль України»;

КузьменкоГ.Г.,
Голова Каховської районної організації «Союз Чорнобиль України»;

Зосімова А.В.,
Голова Херсонської міської громадської організації «Союз Чорнобиль України»


Немає коментарів:

Дописати коментар