Цезій-137 становить довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, хто щодня споживає їжу, яка містить радіонуклід.
Молоко, гриби, ягоди, буряк, картопля та ще низка продуктів харчування в деяких районах України все ще забруднені радіоактивними речовинами з Чорнобиля. Про це йдеться у дослідженні, опублікованому міжнародною природоохоронною організацією "Гринпіс".
"Гринпіс" провів дослідження у трьох частинах України, розташованих за межами зони відчуження, вивчаючи вміст радіонукліду цезій-137 у продуктах харчування. У багатьох випадках вміст речовини у харчах перевищував допустиму для людей норму, пише BBC Ukrainian.
Як зазначає науковець "Гринпіс" Ірина Лабунська, цезій-137 становить довгострокову загрозу для здоров'я людини, особливо для тих, хто щодня споживає їжу, яка містить радіонуклід.
У своєму звіті "Гринпіс" також розкритикував уряд України за відмову від регулярного моніторингу харчів на вміст радіоактивних речовин з ЧАЕС 2 роки тому.
"Це було цілковито передчасно припинити цю моніторингову програму, адже ми все ще маємо знати ситуацію, щоби допомагати людям давати раду всім цим проблемам", - сказала Ірина Лабунська.
У документі, опублікованому організацією, також закликають до ретельної перевірки сільськогосподарських угідь на забруднення радіонуклідами.
По матеріалам ВВС
Немає коментарів:
Дописати коментар