-->

23.11.11

За невиконання рішення суду - кримінальна відповідальність

У зв'язку із вступом в силу нового закону "Про судоустрій і статус суддів" від 07.07.2010 № 2453-VI внесено зміни до статті 382 Кримінального Кодексу України, відповідно до якої тепер боржнику ( зараз уже не тільки службовій особі, як було раніше, але й фізичній особі-громадянину) за невиконання рішення суду загрожує кримінальна відповідальність. Ця новелла призводить до можливості вжиття державними виконавцями бульш дієвих заходів з метою повного та фактичного виконання рішеннь судів. Хоча і раніше відповідно до ч. 2 ст. 88 Закону України «Про виконавче провадження» у разі наявності ознак злочину у діях особи, яка умисно перешкоджає виконанню рішення чи іншим чином порушує вимоги законодавства про виконавче провадження, державний виконавець складав акт про порушення і надсилав до відповідних правоохоронних органів подання про притягнення винної особи до кримінальної відповідальності.

Відділи ДВС районних (міських), міськрайонних управлінь юстиції Львівської області, підрозділ примусового виконання рішень відділу ДВС Головного управління юстиції у Львівській області при виконанні судових рішень активно використовують право державного виконавця скеровувати подання до правоохоронних органів про притягнення боржників до кримінальної відповідальності, передбаченої законом.
Як приклад, відділом ДВС Кам'янка-Бузького районного управління юстиції скеровано подання прокурору Кам'янка-Бузького району про притягнення керівника підприємства-боржника до кримінальної відповідальності за ознаками злочину, передбачених ст. 382 Кримінального кодексу України («невиконання судового рішення службовою особою»). Підприємство заборгувало фізичним, юридичним особам та державі за виконавчими документами значні кошти та після того як рахунки підприємства були арештовані з метою ухилення від виконання рішень судів було відкрито нові рахунки у фінансових установах. По даному факту прокуратурою Кам'янка-Бузького району порушено кримінальну справу, котра на даний час перебуває у суді.

Загалом протягом І півріччя 2010 року відділами ДВС області та підрозділом примусового виконання рішень до правоохоронних органів направлено 295 подань про притягнення боржників до кримінальної відповідальності за невиконання рішень суду. Так, протягом січня-липня 2010 року за наслідками розгляду подань державних виконавців було порушено 72 кримінальні справи ( зокрема і по боржниках, що проживають у Кам'янка-Бузькому районі)

Відповідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Одним із способів забезпечення виконання батьками цього обов’язку є рішення суду про стягнення аліментів на утримання дитини, яке підлягає виконанню органами державної виконавчої служби.

Направлення подання про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за ст. 164 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати аліментів на утримання дітей) є доволі дієвим способом у боротьбі із злісними неплатниками аліментів за рішеннями суду.

Тепер боржнику може загрожувати кримінальна відповідальність за умисне невиконання рішення суду.

Так, у відповідності до ст.382 ККУ "Невиконання судового рішення" умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню - карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років.

Ті самі дії, вчинені службовою особою, - караються штрафом від семисот п'ятдесяти до однієї тисячінеоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до п'яти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Дії, вчинені службовою особою, яка займає відповідальне чи особливо відповідальне становище, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, або якщо вони заподіяли істотну шкодуохоронюваним законом правам і свободам громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам юридичних осіб, - караються позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Умисне невиконання службовою особою рішення Європейського суду з прав людини - карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

ВДВС Кам'янка-Бузького районного управління Львівської області

2 коментарі:

Анонім сказав...

Перед законом все равны, но некоторые ровнее, паскуды.
ЛПА ЧАЕС/87, Харьковская обл.

greww сказав...

Всё верно! Только это всё работает у правовом государстве, которого у нас с ноября месяца 2011 года уже НЕТ! Примите это как факт! Кто сомневаетса попробуйте всё, что сдесь написали осуществить и вы увидите, что в лучшем случае вы получите формальную отписку! В ином государстве есть "цепной пёс" по имени ПРОКУРАТУРА которой не надо наже писать, если он услышит о формальном нарушении закона, он автоматически реагируэт. И не важно нравитса этот закон кому, или нет - ЗАКОН ЕСТЬ ЗАКОН!!! И прокуратура на основании ЗАКОНА о ПРОКУРАТУРЕ без промедления следит за его выполнением - только конешно не в нашем ЦАРСТВЕ! У нас уйма неплохих законов, но как всегда беда одна - ДУРАКИ и ДОРОГИ...! Власть в ШОКЕ! Оказываетса эти неплохие законы ещё надо кому то выполнять?! А это трагедия для Украинской власти. Они ж как прывыкли, закон хотите? - нате, а мы как нибудь без него проживём! Обязанности народу, а власти одни права и то безграничные. А если не будет стыковки с законами народа, небеда власть создаст для себя отдельные законы и пусть хто то скажет, что власть живёт не по закону, ну а то, что законы власти не стыкуютса с общими законами страны, или Конституцией, ей глубоко наплевать: Суды, прокуратура и т. д. - нашей власти, кто осмелитса? Поэтому всем уже очевидно (кроме власти которая потеряла чувство реалий), что власть хочет как то виртуальными законами, узаконить своё беззаконие! И когда очередной клоун власти выходит в эфир народ уже с прывычкой воспринимает как очередную клоунаду, жаль что власть этого со стороны не замечеет, а народ уже выставил ей свой диагноз...!

Дописати коментар