-->

14.02.12

Житомирські «чорнобильці» судяться за «харчові»

Валерій КОСТЮКЕВИЧ, «День»

У Корольовському районному суді Житомира під головуванням судді Валерія Колупаєва розпочався розгляд позовної заяви 38 інвалідів-«чорнобильців» 1 їкатегорії. Вони вимагають повернення частини грошової компенсації вартості продуктів харчування, стягнутої з них у минулому році, на їхню думку, неправомірно. 

Ця колізія була спричинена тим, що голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук у квітні 2004 року видав розпорядження про скасування розпорядження свого попередника Миколи Рудченка від лютого 2003 року. Ним нібито були встановлені завищені розміри цих виплат, згідно з якими вони були у тому ж році проведені. Внаслідок цього у 2004 році суми, які, за висновками облдержадміністрації, у попередньому році виплатили помилково, були за допомогою елементарної арифметики, зняті із сум тих же компенсацій «чорнобильцям» у 2004 році. 

Таким чином 35 заявників недоотримали, як вони вважають, незаконно, по 943 грн., інші — від 415 до 811 грн. Зазвичай розрахунки проводить відділ цін облдержадміністрації, орієнтуючись на середні ціни на харчі в області. Останніми роками цей підрозділ визначав розмір цих компенсацій відразу на рік, хоча раніше робив це на кожний місяць. Про законні підстави для зміни порядку цих розрахунків, «чорнобильську» громадськість не повідомили донині.

Облдержадміністрація вже за нової влади претензії «чорнобильців» відкидає — її представник у суді Валентина Луцюк заявила, що спеціальна перевірка встановила: причиною всьому став збій комп’ютерної програми, за допомогою якої проводились розрахунки. Однак, представник «чорнобильців», консультант Української секції Міжнародного товариства прав людини Андрій Мельничук, заручившись до того ж листом Мінпраці, наполягав, що при встановленні помилки повернення «зайвих» сум треба було проводити або за погодженням з громадянами, або у судовому порядку. (Обласна влада вочевидь не захотіла це робити, оскільки довелось би мати справу окремо з кожним із 30 тисяч інвалідів-«чорнобильців», які проживають у області. — В.К.).

Прогнози частини заявників щодо результатів процесу доволі песимістичні — у переважній більшості їхніх позовів українські суди ставали на бік органів влади.

Немає коментарів:

Дописати коментар