-->

04.03.12

Без запозичень після ЄВРО Україну чекає катастрофа - В.Суслов

Без зовнішніх запозичень Україна може протриматися до ЄВРО-2012, або навіть і до виборів. Але після цього ситуація буде погіршуватися катастрофічно. Про це УНН розповів міністр фінансів в уряді А.Кінаха Віктор Суслов, відповідаючи на запитання: скільки часу Україна може протриматися без зовнішніх запозичень.

"Тут потрібно враховувати, що питання не тільки в кредитах. По-перше, якщо не виконується програма з МВФ, то це означає автоматичне заморожування фінансування та інших програм: Світового банку, допомоги Євросоюзу і т. д. - тобто суми потенційних втрат для Україні виявляються набагато більше. Крім того зупинка цієї програми (stand by - Ред.) Це негативний сигнал інвесторам і тому Україна зараз не отримує і зовнішніх інвестицій, і кредитів, і все це ускладнює ситуацію", - запевнив експерт.

За словами В.Суслова, протриматися без позик Україна може до повного вичерпання валютних резервів. 

"Скільки так можна протриматися? Можна протриматися до ЄВРО-2012 року. Або навіть і до виборів вдасться протриматися. Але після цього ситуація буде погіршуватися катастрофічно. Треба все це передбачити заздалегідь, і своєчасно, вже зараз, вживати необхідних заходів», - зазначив співрозмовник агентства, додавши, що один з таких заходів, який безумовно був би ефективний - це було б відновлення отримання кредитів від Міжнародного валютного фонду.

"Але цього не достатньо. Не можна ж все життя жити на кредитах", - сказав В.Суслов.

На думку експерта, треба змінювати і макроекономічну політику, треба проводити реальну політику стимулювання експорту, треба обмежувати імпорт, треба переставити акценти в податковій політиці, переклавши основний тягар на, так би мовити, багатих, треба провести прогресивне оподаткування, треба переглянути акцизну політику і збільшити податок на предмети розкоші.

"Найтривожніше на сьогодні тільки одне – те, що люди від яких залежить прийняття рішень, вони знаходяться, як створюється враження, в надмірному заспокоєнному стані. Без кінця слідують заяви, що нам і без кредитів МВФ ніякого дефолту не загрожує, що девальвація неможлива і гривня стійка як ніколи. Замість цих заяв потрібно проводити реальні і ефективні заходи по стабілізації, які виключили б подальший розвиток кризових подій", - резюмував експерт.

Як повідомляв УНН, за словами прем'єр-міністра України Миколи Азарова, немає ніяких економічних підстав для загрози дефолту в Україні.

Джерело: УНН

Немає коментарів:

Дописати коментар