-->

30.03.12

Сміх та й годі: Олег Ляшко бере під контроль звернення чорнобильців до Європейського суду з прав людини

Досить цікаву новину видав сьогодні на блозі Корреспондент.net народний депутат України Олег Ляшко.

Він висуває пропозицію очолити вже розпочатий процес щодо звернень чорнобильців до Європейського суду з прав людини. Це тоді, коли силами тієї ж Луганської правозахисної групи проведена досить об’ємна робота у цьому напрямку.

Не хотілося б псувати політичний імідж цього депутата якимись міцними висловлюваннями, проте виникає закономірне запитання: де ви були раніше, шановний, народний депутате!?

Подаємо матеріал розташований Олегом Ляшко на блозі Корреспондент.net:

Чорнобильців продовжують годувати порожніми обіцянками про готовність виплатити у повному обсязі пенсії та інші грошові компенсації, які їм належать по Закону.

У цьому немає нічого дивного, адже обіцянкам українського уряду вже давно ніхто не вірить.

Саме тому у чорнобильців Луганську виникла ідея передати до Європейського суду з прав людини, штаб-квартира якого розташовується у Страсбурзі, позови, які мають зобов’язати українську владу відповідно до статті 54 "чорнобильського" закону виплатити учасникам ліквідації страшних наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС пенсії та інші грошові компенсації.

До Європейського суду вже передано близько 100 заяв. І це – лише початок.

У цьому зв’язку я висуваю пропозицію: чорнобильці з усіх куточків України мають підготувати відповідні позови до Європейського суду з прав людини. Після того, як суд отримає тисячі звернень від чорнобильців з проханням задовольнити їх законні пенсійні вимоги, я у статусі народного депутата України звернуся до Європейського суду з проханням об’єднати усі позови в одну справу під назвою "Чорнобильці проти Уряду України" та надати їй пріоритетного значення.

Це й буде конкретний внесок Радикальної партії у захист прав чорнобильців.

Олег Ляшко, Лідер Радикальної партії

"Східний експрес" звернувся за коментарем до представників Луганської правозахисної групи і от, що сказала з цього приводу її керівник Целовальніченко Наталія:

"Дуже прикро, що народний депутат вирішив "пригадати" про проблеми чорнобильців, права яких порушені тотальним невиконанням судових рішень з боку України, майже через півроку після початку незаконних дій влади. Ми вважаємо, що пан Ляшко не має ані морального, ані юридичного права робити подібні заяви з приводу намірів "захистити" права чорнобильців. Складається враження, що "народний обранець" в інтересах влади вирішив застосувати щодо проблеми чорнобильців відомий політичний принцип: "якщо їх не можна спинити, їх необхідно очолити". Але пан Ляшко не врахував, що чорнобильці борються з порушеннями правового порядку в Україні і за свої права вже не один рік, і знають, що не варто довіряти представникам влади, які прагнуть будь-якими шляхами підвищити свій особистий рейтинг перед виборами.

Нещирість намірів цього "народного обранця" чітко проглядає в кожному абзаці його інформаційного повідомлення.

По-перше, пан Ляшко або не розуміє, або не хоче розуміти сутність конфлікту чорнобильців і влади. На думку "народного обранця", на сьогодні чорнобильці просто банально не задоволені розміром їх соціальних виплат. Але це невірне і перекручене тлумачення проблеми. Суть конфликту – це умисне і послідовне невиконання владою судових рішень, прийнятих на користь чорнобильців.

По-друге, цей конфлікт виник не тільки з урядом, а з всією системою державної влади в Україні, частиною і представником якої, до речі, є й сам пан Ляшко. Невиконання судових рішень – це узгоджені і заплановані дії всіх органів влади в Україні, а не тільки уряду України. У невиконанні судових рішень є частка прямої провини й будь-якого "народного обранця", які зараз проявляють несподівану "турботу" про скривджених державою чорнобильців.

Саме тому сьогодні вже більше тисячі чорнобильців зі всієї України (а не 100 і не тільки з Луганську, як стверджує пан Ляшко) приєдналися до попередньої заяви Луганської Правозахисної Групи в інтересах чорнобильців, або вже подали офіційні заяви до Європейського Суду з прав людини, причому ці заяви подані чорнобильцями не проти уряду України, а проти держави Україна, яка порушила їх права на правосуддя і взагалі відмовилась виконувати рішення своїх же судів.

По-третє, що стосується надання справі чорнобильців пріоритету при розгляді в Європейському Суді з прав людини, то це досягнення можливе лише за умови активного звернення всіх чорнобільців, права яких порушені внаслідок невиконання судових рішень, до Євросуду. За умови такого наочного підтвердження масового і системного порушення прав людини в Україні Євросуд матиме всі підстави надати такій справі пріоритетного значення. Але це вже буде особиста заслуга саме чорнобильців, згуртованих в спільній боротьбі за поновлення правового порядку в Україні, а пан Ляшко тут взагалі ні до чого."



2 коментарі:

Виктор сказав...

Луганские молодцы.

Анонім сказав...

ТЫ АНОНИМ КАЦАПСКИЙ!!! НЕ ЗНАЕШЬ ЧТО СЛОВО ИСПОРТИШЬ В РУССКОМ ЯЗЫКЕ ПИШУТ МЯГКИЙ ЗНАК

Дописати коментар