-->

06.04.12

Звернення до побратимів - чорнобильців України від РАДИ Чернігівської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України"

Хто розділив ліквідаторів на «білих» і «чорних»? 

З 1 січня 2012 року почала діяти Постанова Кабінету Міністрів України №1210 від 23.11.2011року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». 

Кого і якої категорії ліквідаторів торкнулося підвищення пенсії? Вивчаючи 9-й пункт цієї Постанови, в якій приведена формула для розрахунку пенсії, можна зробити висновок, що 30% ліквідаторам 1-ї категорії нарахована пенсія вд 3500 до 8200 грн. В основному, такі розміри пенсій призначені тим, у кого на той час, 1986 – 1990 роки, були великі заробітні плати, від 1000 до 3000 рублів. Хто із числа ліквідаторів отримував велику заробітну плату? По-перше, це – працівники (персонал) Чорнобильської АЕС, шахтарі, які прокопували тонель та деякі високі чини. 70% ліквідаторів 1-ї категорії отримують мінімальні пенсії: 1 група інвалідів – 2250грн.; 2 група інвалідів – 2096грн.; 3 група інвалідів – 1849,50грн., бо в них заробітна плата була дуже низька: від 90 до 200 рублів. 

ХІБА ЦЕ СПРАВЕДЛИВО? 
ХІБА ЦЕ ПО ЗАСЛУГАХ? 

Ліквідаторів за наказом призвали на військові збори для виконання службового обов’язку з ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

Ще раз наголошую: 

Нас послали в Зону відчуження (30-км. Зону) не гроші зароблять, а виконати наказ і військову Присягу! 

Незалежно від військових і спеціальних звань та посад ми виконували однаково службові обов’язки з виконанням робіт, пов’язаних з ліквідацією наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. 

Роботи виконували однакові, а призначені пенсії отримали різні. 

ХІБА ЦЕ СПРАВЕДЛИВО? НІ! 

Хто кулуарно розроблював і готував вищезазначену Постанову? 

Андреєв Ю.Б. – Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України», 

Кобчик В.П. - Голова громадської організації ветеранів ЧАЕС та їхні подільники. 

Хто ці персонажі? Вони і є колишні працівники ЧАЕС, чкі заробляли гроші, і не маленькі. Тобто, вони і підганяли цю Постанову під себе. Про ліквідаторів вони не думали. 

Я хочу нагадати і спитати їх: 

· Хто покривав територію ЧАЕС рідиною? 
· Хто зрізав радіоактивно забруднений грунт і вивозив до могильників? 
· Хто освинцьовував їм робочі місця? Хто кожного дня у три зміни проводив дезактивацію об’єктів ЧАЕС? З ганчіркою, шваброю, ведром, лопатою і т.і. 
· Хто зкидав високоопромінені уламки з даху енергоблоку? 
· Хто відкачував радіоактивну воду з під реактору четвертого енергоблоку? 
· Хто очищав вентиляційну трубу та оглядові майданчики між 4-м і 3-м енергоблоками? 
· Хто укладав бетонні плити на проммайданчику ЧАЕС? Хто проводив радіаційну розвідку у тому числі з повітря? 
· Хто охороняв після вибуху Чорнобильську АЕС, місто Прип’ять? 
· Хто евакуював населення, а потім охороняв державне і приватне майно? 
· Хто патрулював і вів пропускний контроль? 
· Хто дезактував сховище відпрацьованого ядерного палива? 
· Хто гасив пожежу 23 травня 1986року на ЧАЕС, про яку мало хто знає? 
· Хто прибирав рудий ліс? 

І ще багато ХТО, ХТО і що робили? 

Всі ці роботи виконували ліквідатори – військовослужбовці, пожежники, правоохоронні органи, від рядового до генерала! Війська внутрішньої служби, серед яких 90% солдат строкової служби. 

У 54 статті в 4 розділі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» зазначено: «У всіх випадках розміри пенсій для інвалідів, щодо яких встановлено зв'язок з Чорнобильською катастрофою, не можуть бути нижчими: 

по I групі інвалідності – 10 мінімальних пенсій за віком; 
по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком; 
по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком 
Дітям – інвалідам – 3 мінімальних пенсії за віком;» 

Це якраз і є справедливість! 

Постановою Кабінету Міністрів України №1210 від 23.11.2011року «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» нас, ліквідаторів розділили на «білих» і «чорних». 

А про ліквідаторів другої категорії зовсім забули. Наче їх не існує. Не їх провина, що вони із своїх особистих причин із такими ж хворобами, як у ліквідаторів першої категорії, не стали інвалідами. Але вони мають право і заслуговують, щоб їм призначили пристойні пенсії на рівні не нижче інвалідів третьої групи. Теж саме стосується евакуйованих із зони відчуження. 

Шановні побратими - Чорнобильці! 

Якщо ви за ТАКУ справедливість, давайте докладемо і об’єднаємо свої зусилля, щоб відстояти нашу справедливість. 

Не будьте байдужими! 

Ви достойні найвищої уваги до вас з боку держави. 
Ви здійснили подвиг заради порятунку країни і всього світу. 
Хай ваші серця відгукнуться, пульсують одне до одного, щоб і нинішні покоління, і наші нащадки знали і пам’ятали ціну чорнобильського подвигу! 

За дорученням Ради
Голова Чернігівської обласної організації
Всеукраїнської громадської організації інвалідів
«Союз Чорнобиль України» А.М.Лігун

7 коментарів:

Евгений сказав...

Уважаемый Анатолий! Запоздала Ваша статейка аж на полгода. А где Вы были, когда появилась эта пресловутая Постанова 1210!? Уже на всех форумах тысячу раз разжевали и пережевали эту тему про постанову 1210 для Андреева и его окружения, и всем уже ясно справедливо это или нет. Но это не страшно, что через полгода – лучше поздно, чем никогда. Радует, что хоть поздно, но и Вы прозрели. Вот только совсем непонятно с какой целью эта статья написана и как она сочетается с подписанным Вами меморандумом (согласием) с областною властью.
А вот то, что нужно действительно объединить усилия всех чернобыльцев в борьбе за все свои законные права, а не только за размеры пенсий по разделу 4 ст. 54 закона № 796, Вы не сказали ни слова. Почему? А ст. 50 закона (размер дополнительной пенсии), а размеры ежегодных выплат на оздоровление и т.д.? Про них можно забыть, что ли?
Несмотря на вышесказанное, приятно констатировать тот факт, что «Союз Чернобыль Украины» Черниговской области осознал необходимость объединения усилий. В этом я Вас полностью поддерживаю.
Ждём Вас и членов «Союза Чернобыль Украины» Черниговской области в Киеве 26 апреля.

БОРИС ЧЕРКАССЫ сказав...

АНАТОЛИЙ МИХАЙЛОВИЧ !! ПОДДЕРЖИВАЮ ВАС ПОЛНОСТЬЮ. МЫ И СОБИРАЕМСЯ ДЛЯ ТОГО ЧТОБ ВСЕ ПОСТАВИТЬ НА СВОЕ МЕСТО. И ПОМНЮ НАШЕ С ВАМИ ОБЩЕНИЕ ПОД КМУ И ВР. ОДИН В ПОЛЕ НЕ ВОИН И ВЫ ЭТО ЗНАЕТЕ. МЫ ВМЕСТЕ И МЫ ПОБЕДИМ.

Анонім сказав...

Если бы зарплата ликвидаторам выплачивалась по засекреченным постановам СМ СССР и приказам с нулями впереди номера или ДСП, с учетом 12-и часового рабочего дня, выходных,праздничных и боевого резерва пенсии были нормальными. Посмотрел свою справку о зарплате (денежном содержании) в 1987-1988 годах, чуть не заплакал: был сержантом пожарным (МВД)с окладом 125 руб.по первому году службы...так они даже в Чернобыле забыли написать в что там находился круглосуточно больше месяца, из зоны не выводился. Гашение пожаров на ЧАЕС,Припяти,торфянниках учитаны как несколько часов в соответствующих зонах опасности. Спустя 25 лет мне эти пожары кажутся вечностью... Говорят, что их рассекретили (постановы и приказы),но забыли опубликовать. Кому сейчас что-то докажешь ? А постанова 1210 действительно написана под станционщиков и шахтеров.

Комменты сказав...

Ответ на всё прост.Ломать капья по поводу 1210 ,скажу чесно ,надоело.
1.Друзья из КМУ не собираются решать наши проблемы.
2.Для них ни законы,ни решения судов не указ.
3.Гарантия и единственное что греет душу -ст. 382 УК Украины.

Просьба к тем, кто пишет комментарии-ребята не трогайте шахтеров.Почему?Ответ простой-да уних были серьёзные з\ПЛАТЫ.Но только ли у них?

ликвидатор 86года сказав...

Согласен полностью но надо и учитывать год прибывания на чаэс а так же дозу облучения, у одного 3 ренгена и имеет 2группу инвалидности а у меня почти 25ренген и 3 группа так как никогда не давал на лапу врачам за своё здоровье, а болячек поболее чем у некоторых,пишу по тому что знаю как получали многие группы.

Сергей сказав...

ответ ликвидатору.ты пишеш,что согласен полностью совсем написаным другими и сразу делиш всех на черных и белых.ты хочеш сказать,что в 86г ты очистел 30 км. зону ,а другие пришли на все гатовое.я был в 87 и тожет заработал 23 ренг.нельзя ребята делить нас,а то какое тогда может быть объединение?нужно стоять друг за друга,тогда мы только сможем победить!!!

Анонім сказав...

Да, Толик, обкакался ты по самые уши, в статейке пишешь одно, а на деле продолжаешь лизать зад андрееву. И чернобыльцев не поведешь в Киев 26 апреля. Ну, конечно, зачем это тебе, когда вопрос о своей хорошей пенсией уже решил. Ведь можно и потерять пенсию, если не будешь слушаться указаний с верху. А инвалиды-чернобыльцы для тебя инструмент для получения доходов.

Дописати коментар