-->

24.06.12

Проект резолюції першого з’їзду учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

                                                                                                                                  ПРОЕКТ
РЕЗОЛЮЦІЯ
ПЕРШОГО З’ЇЗДУ УЧАСНИКІВ ЛІКВІДАЦІЇ
НАСЛІДКІВ АВАРІЇ НА ЧОРНОБИЛЬСЬКІЙ АЕС

26 червня 2012 року                                                           м. Київ

   Ми, представники чорнобильських громадських організацій та ініціативних груп учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, зібралися на свій перший з’їзд з метою об’єднання зусиль навколо єдиної мети – змінити відношення існуючої влади до чорнобильців – ліквідаторів.
 У квітні цього року виповнилися 26-ті роковини Чорнобильської катастрофи, на подолання якої, в 1986-90 роках, більшість ліквідаторів направлялася за наказом ДЕРЖАВИ під дію високого рівня іонізуючого випромінювання.
Ціною свого здоров’я та навіть життя, ліквідатори захистили не лише Україну, але й увесь світ від катастрофи ПЛАНЕТАРНОГО масштабу та запобігли розповсюдженню радіації по нашій планеті.

Внаслідок цього, ліквідатори, які працювали в ЗОНІ відчуження, втративши імунітет, отримали ряд невиліковних хвороб, які перейшли в інвалідність.
Приймаючи Закон України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" (Закон 796-12 від 28.02.1991р.) держава врахувала положення: Віденської конференції про цивільну  відповідальність за ядерну шкоду  від 21 травня 1963 року; Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року; Конвенції про права інвалідів та взяла на себе відповідальність за завдану шкоду постраждалим громадянам і зобов’язалась відшкодувати іі за:
1. Пошкодження здоров’я або за втрату працездатності громадянами, та їх дітьми, які постраждали внаслідок  Чорнобильської катастрофи;
2. Втрату годувальника, якщо його смерть пов’язана з Чорнобильською катастрофою.
Конкретні норми повного відшкодування шкоди, встановлені інвалідам-ліквідаторам положеннями статей 20, 50, 52, 54, 67, 71 Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"  (Закон № 796-12 від 28.02.1991р.).
Однак останнє рішення Конституційного суду України №3-рп/2012 від 25.01.2012 року протиправно надало Кабінету Міністрів України диктаторські повноваження, прикриваючись "збалансованістю бюджету", не виконувати діючі положення законів.
Постановою Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" ускладнилися розрахунки пенсій при обставинах, коли, наприклад, солдати строкової служби взагалі не отримували зарплати. Багато аналогічних питань постає і перед цивільними ліквідаторами, які були відряджені на ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС міністерствами та відомствами, що були залучені до робіт з ліквідації наслідків цієї аварії.
Досліджуючи порядок нарахування та виплат пенсії  в усіх  регіонах України, згідно вищезазначеної Постанови Кабінету Міністрів України № 1210 та відповідно закладених у ній формул, ми зробили висновок, що більшість інвалідів-ліквідаторів отримують мінімальні пенсії. Трохи  менший відсоток у східному  регіоні, а колишні військовослужбовці строкової служби – 100%, офіцери та прапорщики – 95%.
Апогеєм злочинної діяльності нинішньої влади та нелюдського поводження до інвалідів-ліквідаторів, стало прийняття Верховною Радою та підписаного Президентом Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень".
Цим законом фактично ліквідовано можливість використання суду для захисту  інтересів соціально-незахищених громадян України, а в разі отримання позитивного рішення суду – його виконання.
З’їзд вважає, що такі дії влади стали можливими із-за зрадницької діяльності президента Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" Андрєєва Ю. Б. та незаконного надання Кабінетом Міністрів України пріоритету з вирішення питань соціального захисту постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи одній із громадських організацій.
Ми, делегати з’їзду, звертаємося до всіх громадських об’єднань чорнобильців України з вимогою відкинути свої емоції, амбіційні плани і політичні наміри та згуртуватися навколо захисту інтересів постраждалих від наслідків Чорнобильської катастрофи, права яких без боязко порушуються владою.
Ми,  делегати з’їзду, закликаємо політичні партії, об’єднання і блоки неухильно дотримуватися раніше взятих на себе публічних зобов’язань щодо гарантій соціального захисту ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Ми, наголошуємо, що подальша співпраця між політичними партіями та громадськими чорнобильськими організаціями можлива лише на умовах, що ця співпраця будуватиметься виключно на принципах по відстоюванню Конституції України та Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи".
Ми, делегати з’їзду, засуджуємо дії Кабінету Міністрів, Верховної Ради та Президента України, якими знищується соціальний захист учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та  вимагаємо від них змінити своє ставлення до нас.
Переглянувши та обговоривши нагальні питання, які постали перед ліквідаторами після затвердження постанови Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"  ми вимагаємо:
1. Негайно припинити у ЗМІ розгорнуту дискредитацію, травлю і  брехню щодо ліквідаторів аварії на ЧАЄС та їх нібито надмірного пенсійного забезпечення.
2. Негайно припинити порушення законів стосовно нарахування пенсії інвалідам-ліквідаторам, а також необґрунтовані вимоги щодо надання первинних документів, які були знищені підприємствами, установами, організаціями та відомчими державними архівами.
3.  Негайно відновити роботу міжвідомчої комісії з вирішення проблемних питань щодо статусу ліквідаторів.
4. Привести Постанову Кабінету Міністрів України №1210 від 23 листопада 2011 року "Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" у відповідність з положеннями Закону України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи", в якому передбачено, що в усіх випадках  розміри  пенсій  для  інвалідів,  щодо  яких встановлено  зв'язок з Чорнобильською катастрофою,  не можуть бути нижчими:
     по I групі інвалідності - 10 мінімальних пенсій за віком;
     по II групі інвалідності - 8 мінімальних пенсій за віком;
     по III групі інвалідності - 6 мінімальних пенсій за віком;
     дітям-інвалідам - 3 мінімальних пенсій за віком.
5. Вважати державним боргом невиплачені пенсії згідно рішень судів для  усіх ліквідаторів аварії на ЧАЕС, з наступним його погашенням до 1 червня 2013 року.
У разі невиконання наших вимог змушені будемо звернутися до європейської спільноти, громадських діячів, правозахисників та політиків за всебічною підтримкою, а також вдатися до протестних акцій.
    

35 коментарів:

Ograd сказав...

Все правильно.Поддерживаю, но можно и  жестче требования выдвигать.Это власть уважает только силу, а не больных.

Евгений сказав...

Ну так это другое дело.  Ради столь справедливого дела стоит и собраться.
Кто автор резолюции? Респект. Браво.
Резолюция дорогого стоит.

В старик сказав...

"протестные  акции" заменить на "акции гражданского НЕПОВИНОВЕНИЯ""

Karl сказав...

Нормально, но для власти - это даже не комариный укус....  "Где деньги, Зин?" (В.Высоцкий) :)

партизан 1986-1987 Запорожье сказав...

Правильная резолюция. Поддерживаю.

Серега срочник сказав...

Серега Харьков.  Вы вообще понимаете кто сей час находится у ВЛАСТИ??? Этим упырям до одного места все требования. Эти ............ понимают только силу . Не будьте наивными !!!   И сьезд этот какой то мутный , если не сказать большего . По моему мнению это идет оттяжка по времени , или попытка полностью уничтожить НАС. Затягивание времени на руку ПР. До октября поморочат голову обещаниями , комисеями, созданиями рабочих груп и так далее . Лиш бы дать понять избирателям "тоесть нам с вами" что ОНИ и в правду хотят что то сделать положительное для нас , а потом будет еще хуже чем сей час . Мне кажется , что статья господина Андреева , в которой он "сильно гонит" на этот сьезд всего лиш ширма не более того. И требования все те же что были раньше. Только есть одно "НО". На даный момент наш закон выполнять не будет НИКТО , просто не будут и все. Что мы сможем сделать ??? А ничего !!! Раньше пытались и ЧТО ? За судебные решения вообще забудьте .  На сегодня пенсионные фонды с небывалой силой и усердием подают апеляции и они их выигрывают. Так что за задолженость забудьте. И вообще мы все можем забыть что в далеком 1986 году мы спасли нашу Родину от мирного атома . Теперь Родина стала для нас " МАЧЕХОЙ ", а детки этой "мачехи" теперь издеваются над нами. Хотелось бы верить что я ошибаюсь , но реалии другие. срочник 1986

Владимир Петренко сказав...

100% верно! Но, съезд всеравно нужен. ОН определит все точки над Ї. Или рассеет все сомнения в том, что нас в очередной раз ЛОХОТРАХНУЛИ,  или прийдем к общему мнению о необходимости объеденения и перехода к радикальным действиям единым фронтом по отстаиванию нашего закона. Не взирая на все препятствия. Репрессии продолжаются!  Деркача в очередной раз вызвали на допрос в качестве свидетеля пртив самого себя. Во как!   

Владимир Петренко сказав...

Умер председатель  СЧУ  г.  Горняк Донецкой обл.  Селидовского горисполкома
ЧЕРНОБРИВЦЕВ  ВЛАДИМИР ИВАНОВИЧ    1951 г. р.   Ликвидатор аварии на ЧАЭС  1986 г.
с  4.10 по 5.11.  Светлая ему память! Родственникам и близким  соболезнование.
     Уходят в мир иной со всех чернобыльских организаций. Задумайтесь!  И делайте выводы!

Евгений сказав...

Ошибаешься и очень сильно.

Dinamik сказав...

 И по Серёге верно и по Владимиру Прокопенко, но хочется сказать Серёге, что для победы своих законных требований - все методы борьбы надо использовать, а главное не надо впадать в безысходность.

Ярослав Муха сказав...

 Одного не розумію. Чому ви всі так хочете називати себе ліквідаторами? Що в тому такого хорошого. Скажіть чесно: віідбувається зїзд усіх тих, хто має якесь відношення до аварії і зробив собі інвалідність. Тобто, не ліквідаторів, а лиш 14 тисяч відсуджених інвалідів, 70% яких радіації в 1 ренген на годину не нюхали, і в 70% з яких ще і інвалідність під велиииким запитанням, як і її привязка до Чорнобиля.
Справжні ліквідатори і справжні мужчини не будуть кричати дайте тільки нам, забуваючи про десятки, а може й сотні тисяч тих, хто дійсно справжні ліквідатори. Зберуться оті, здебільшого псевдопостраждалі, і знову кричатимуть за свої 6-8-10. І буде такий самий результат, як і в попередніх зборищах.
Допоки не зрозумієте, що платити потрібно за реальні втрати здоровя, враховуючи усі фактори, хто де і скільки був, що робив - до того часу ніхто на ваш пафос не зважатиме. А мовчите тому, що нема що сказати. Зрадили ви своїх побратимів реальної 2 і 3 категорій. І ще й себе героями називаєте. Соромно мені за вас. І надалі ховаєтесь за анонімними ніками і думаєте, що вдасться когось обдурити.
Невже в отому сетому хорі чесних не знайдеться?

Iskander0954 сказав...

 

Вот такие «Сереги  - срочники» власти и нужны, рви на себе
волосы впадай в безисходность  и опускай
руки. Что же ты предлагаешь взамен, братишка? Я полностью разделяю проект
резолюции, надо бороться и не только резолюциями. Плохо, что не использовали  должным образом Евро2012- пусть бы  вся Европа увидела, как нынешняя  позорная власть кидает спасителей Мира.

Серега срочник сказав...

Серега Харьков. Может быть я и рвал бы на себе волосы , но в мои 45 у меня их просто НЕТ. И такие как я власти не нужны , не потому что нужно платить пенсии , а просто НЕНУЖНЫ. И я не когда не подыгрывал не КАКОЙ власти зная какие людишки к ней рвутся.    "Надежда умирает последней..." , знакома эта фраза? Моя "НАДЕЖДА" только на осенние выборы , если сможем поменять этих "упырей". Возможно и те которые придут к власти будут быковать  по нашим вопросам , но это будет совсем другая история.  Проект резолюции хороший , но есть одно НО. Кто ЭТИ представители организаций ? Кто ЭТИ представители инициативных груп , КТО ОНИ ??? Пока тишина. Ответа нет. Если эта "тишина" для того что бы власть опять не арестовывала наших братьев , как в Пуховке , тогда я в сьезд поверю . А если это пан Андреев , что тогда? Если я ошибаюсь то вразумите. А ЕВРО 2012 трогать было нельзя , мы бы настроили против себя тогда всех без исключения , даже тех кто на даный момент с нами солидарен.  И депутатам Евро парламента в Харькове Проскурин передавал наши обращения и что ? Вы думаете они нас услышали? По крайней мере я этого не слышал. Ведь кто то из великих людей сказал ...."человек не боится тьмы , он опасается неизвестности...." . Вот и я опасаюсь этой неизвестности.  срочник 1986

Илья Московский сказав...

"Деньги" или золото Украины - это мы Украинский народ, независимо от категорий и статусов, это наши дети и внуки. Разве мы, ликвидаторы аварии на ЧАЭС позволим, глумиться над нами, нашими детьми и свободной Украиной!  Мы прошли "атомную смерть" - теперь она пусть боится нас. И никакие жалкие потуги и Постановления тех людей:Януковича, Азарова и Тигипко" - не сломят дух свободного Украинского народа !!!!! Нас ликвидаторов последствий аварии на ЧАЭС. Мы не хотим, чтоб наши дети, родившиеся после 26 апреля 1986 года, не стали завтра - "Детьми Чернобыля", как наши старшие стали после 70 лет - Детьми  ВОВ! Это низко и подло, цинично и не гуманно!..

ликвидатор сказав...

Ярослав,судя из вашей логики,надо исчеркать карту Припяти и Чернобыля на кусочки с отметками радиации.Например ---вы были на крыше реактора в 1987г и получили большую дозу(такую большую что даже не ходили к врачам)и вы на 2 кат,а ликвидатор был в 86г в Чернобыле и не облучился и на 1кат.Значит зря начертили 30км зону,а судя из вашей логики радиация была только в Припяти,Ярослав вы такой умный.с вами спорить вообще не возможно,из вашей логики  у нас один герой--Ярослав Муха,который в 87г был на крыше реактора.Привет семье.

ликвидатор сказав...

Серега,откуда эта информация,что ПФ выигрывает суды,вы знаете чем это пахнет,а тем,что через суд заставят выплатить  все уплоченные людям деньги,т е за все года и пенсии что платили по судам,а это бешенные деньги.Люди получили по 200тыс и еще  годами получали пенсию по суду,и если ПФ выиграет,чем отдавать,

Ярослав Муха сказав...

Не потрібно нічого черкати. Дах у 87-му - не найбільша біда. Ще були нечіпані приміщення 3 і 4 блоків. І суть не в Мусі. В мене 1 категорія і пенсія - дай Боже кожному. Ось тільки не знаю, скільки ще буду отримувати. Ви ніяк не можете абстрагуватися від конкретно ваших проблем. Все що для вас добре – справедливе, а що не дуже – не пущать.
Йдеться про саму порочну систему обчислення. Воно робиться поза межами і законів, і постанов. Все залежить від вміння домовитись де потрібно і з ким потрібно.
На мою думку, має бути використана система коефіцієнтів
Приміром, робота в перші 2 місяці 86 к=1,8, робота в липні-грудні к=1,5 , у 1-й половині 87-го 1,5, у 2-й -1,3, 88- 1,2, робота на проммайданчику – к=2, робота всередині 4 блоку к=3, радіаційна розвідка к=1,3 дезактивація к= - 1,4, за кожну відпрацьовану зміну 1,02, за роботу на рівнях понад 50р -1,5 , понад 1000р –к=3. За роботу в 1-й зоні 1,1, в 2-й, -1,2, 3-й 1,3. І так далі. А пенсія має розраховуватись як добуток коефіцієнтів із кожного дня роботи, виходячи із пенсії за минулий рік. Система складна, але тільки так можна врахувати усі фактори. Будуть і проблеми, але такий підхід набагато справедливіший. Цифри я навів суто умовні, самі коефіцієнти слід встановлювати, добре зваживши усі фактори.   

Пропонуйте щось своє, бо 6-8-10 більше не буде. Я не маю часу займатися різними нездійсненними проектами.

Гость сказав...

Ликвидатор, Вы пишите был в чернобыле…  КЛЮЧЕВОЕ слово БЫЛ !!!


 


Что касается Ярослава, то он там РАБОТАЛ на опасном участке !!! Разницу «был»
и «работал» улавливаете?  У нас даже СУД (
куда мы любим обращаться) , за груповуху дает разные сроки ,в зависимости от
персонального вклада индивида в содеянное…

ликвидатор сказав...

Как жалко что вас не будет завтра на сьезде,а в принципе они вас не захотят понять,там только одно--6-8-10 и без вариантов,но самое страшное ни кто не хочет понять,что 6-8 платить ни кто не будет.Но впринципе власть может просто пересмотреть связи чернобыльские а тем кто останется что то и дадут по закону,но это будет горстка людей..Ярослав,а вы предлагаете очень умные вещи,но ни кто не будет этим заниматься,а жаль.Я желаю вам здоровья,лечитесь,не теряйте надежду на выздоровление.и у вас будет все хорошо.

Гость сказав...

Відносно коєфіцієнтів- розумна ідея.!

Ярослав Муха сказав...

Прохання модератору не викидати,

Не потрібно нічого черкати. Дах у 87-му - не найбільша біда. Ще були нечіпані приміщення 3 і 4 блоків. І суть не в Мусі. В мене 1 категорія і пенсія - дай Боже кожному. Ось тільки не знаю, скільки ще буду отримувати. Ви ніяк не можете абстрагуватися від конкретно ваших проблем. Все що для вас добре – справедливе, а що не дуже – не пущать.
Йдеться про саму порочну систему обчислення. Воно робиться поза межами і законів, і постанов. Все залежить від вміння домовитись де потрібно і з ким потрібно.
На мою думку, має бути використана система коефіцієнтів
Приміром, робота в перші 2 місяці 86 к=1,8, робота в липні-грудні к=1,5 , у 1-й половині 87-го 1,5, у 2-й -1,3, 88- 1,2, робота на проммайданчику – к=2, робота всередині 4 блоку к=3, радіаційна розвідка к=1,3 дезактивація к= - 1,4, за кожну відпрацьовану зміну 1,02, за роботу на рівнях понад 50р -1,5 , понад 1000р –к=3. За роботу в 1-й зоні 1,1, в 2-й, -1,2, 3-й 1,3. І так далі. А пенсія має розраховуватись як добуток коефіцієнтів із кожного дня роботи, виходячи із пенсії за минулий рік. Система складна, але тільки так можна врахувати усі фактори. Будуть і проблеми, але такий підхід набагато справедливі ший. Цифри я навів суто умовні, самі коефіцієнти слід встановлювати, добре зваживши усі фактори.  

Пропонуйте щось своє, бо 6-8-10 більше не буде. Я не маю часу займатися різними нездійсненними проектами.

ликвидатор сказав...

Да,признаю свою ошибку.Никто и не спорит,Ярослав Муха из Николаева настоящий ликвидатор,и конечно он там Работал на крыше реактора..Но он всегда жаловался что он на 2 кат,а тут такие изменения,оказывается у Ярослава рак и его перевели на 1кат,да ужас,никому такого не пожелаешь.И потому одни пожелания Ярослав верьте в победу,здоровья вам.

Ярослав Муха сказав...

1-у категорію може отримати будь-який чорнобилець. 2а і 3а можна було тільки заробити. Це основні категорії для вього чорнобильського братства. Тому і надалі не змирюсь з тим, що нехтують тими людьми, котрі виконали основний обєм найбільш небезпечних робіт при ліквідації аварії. Незаслужено знехтувані. Звичайно, і серед другої трапляються (як і серед 1-ї) випадкові ліквідатори, бо важко мені поставити врівень Євгена Ільїна, який 10 раз ходив на дах у вересні 86-го, ще до тараканівців, і отого інваліда, котрий ВІДБУВ 14 днів на гауптвахті в Чорнобилі навесні 87-го. Причому у другого пенсія у 8-10 разів більша.  Зрештою, для чого в сотий раз говорити про одне і те саме. Потрібно змінювати таку ситуацію.
Зрештою, чим ліквідатор, який працював на дезактивації приміщень 4-го блоку весною 88-го гірший того водія, котрий завіз одну машину щебня на будівництво дороги десь на окраїні зони у 86-му. А різницю між ними закон робить чималу.

Dinamik сказав...

 Ярослав Муха, что же вы так необдуманно, изложенным в первом абзаце, проехались давя катком всех - 14 тыс., получается, что выразились как по Азарову и Тигипко. Со вторым третьим абзацем почти всё в порядке, но помимо перечисленных факторов в третьем абзаце, отсутствует основной, от чего пострадал - это количество полученной дозы  радиации, и главное - за какой период времени.

Гость сказав...

Действительно, 10 БЭР полученные за пару минут, и те же 10
БЭР но полученные за  месяц,- две большие
разницы …

Ярослав Муха сказав...

Дозу ми сьогодні не вирахуємо. Запис в архівній довідці 3-я зона, дезактивація ЧАЕС ні про що не говорить. Це могло бути і 2,5 ренгена, коли командир грамотний і слідкував, а могло бути і 120 (на даху в травні - грудні 86). Але приблизний рівень небезпеки та отриманої дози можна вирахувати, якщо відомі місце і час роботи. На жаль, в хаосі перших належного обліку опромінення не велось. Спробуйте визначити, скільки отримував за одну зміну солдат-срочник, водій ІМР, котрий зачищав територію в перші травневі дні. Чи водії цементовозів, бетоновозів, котрі очікували розвантаження від 2 до 10 годин, інші механізатори, чиї зміни тривали від 4до 12 годин безпосередньо біля реактора.
Якщо чесно, то я прихильник ввести в закон термін особливо небезпечні роботи і відноситись до таких людей за іншими мірками. Бо, зрозуміло, що основним мірилом мала б бути потенційна небезпека, котру несли ці роботи, а не намальовані згодом наслідки в мсеках та експертних комісіях.

Vorobev58 сказав...

а мне вспоминается выступления,, одесских джентльменов,, в 90 гг.,,вот перед вами 2 брата,близнеца.один пьёт дорогой коньяк,а другой одеколон.а результат один и тот же,,.И показывают что один пьяный лежит в грязи под забором,что другой.

Альбина сказав...

 Серега, ТЫ, как всегда прав !!! 

синус сказав...

Ну если уж вы заговорили на тему бухла… Тогда такой пример. 10 литров коньяка за
месяц на брата,- это терпимо ( грубо- литруха на три дня)… Но если 10 литров того же коньяка
за 1 день на брата ?  Прикидываете что
будет? Выдержите?

Dinamik сказав...

 Серёга, поверь, такие тревожные мысли и убеждения не только у тебя. Самое главное, не впадай в отчаянное состояние.

Серега срочник сказав...

Серега Харьков . И в чем Жека я ошибался ??? Сьезд закончелся ичто ? Протестовать нужно подождать , пока пан Андреев не разрешит ? А поговаревают что Колядин и пан Андреев родственники по своим женам . Это правда ? Или я опять ошибаюсь ? срочник 1986

Vorobev58 сказав...

сергей воробьёв-луганск.ну если мерять литрами.10 литров коньяка за день-алкогольная интоксикация,летальный исход.10 литров в месяц-хронический алкоголизм,исход-алкогольный гепатит,белая горячка.

синус сказав...

Другими словами одна и та же доза, но полученная за разные промежутки времени, оказывает РАЗНОЕ негативное воздействие на организм человека...И более опасная та доза, которая получена за более короткий промежуток времени... Объясняют ученые это тем, что при дозе полученой за больший промежуток времени клетки частично успевают восстановиться....

Vorobev58 сказав...

сергей воробьёв-луганск.клетки частично успевают восстанавливаться.но через 20-25 лет большой разницы уже нет.это тоже говорят учёные.

Евгений сказав...

Съезд не принял предложеной резолюции, т.е. не желает отстаивать права чернобыльцев. Выводы делайте сами какие акции собираються проводи колядники...

Дописати коментар