-->

29.08.12

Українці не довіряють своїй владі

В українців низька довіра до влади – такі дані дослідження Київського міжнародного інституту соціології. Дослідники також визначили, що рівень довіри впливає і на рівень ВВП в країні.

«Порівнюючи рівень ВВП і рівень довіри в інших країнах, ми дійшли висновку, що там, де високий рівень довіри – досить високий ВВП, і навпаки», – зазначив генеральний директор Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) Володимир Паніотто. «Довіра – дуже важливий показник. Рівень довіри впливає і на соціологічно-психологічний клімат у суспільстві, і на економічну ситуацію», – наголосив Паніотто.

Так, Національному банку України довіряє 32% українців. 26% вірять Кабміну, 25% – Адміністрації Президента, і 21% – Верховній Раді. Найнижчий рівень довіри до Вищої ради юстиції – 18%. І всього 15% киян довіряють Київській міській держадміністрації. Із довірою до Національного банку дослідники пов’язали і довіру до національної валюти, якій зараз довіряють більше, ніж долару чи євро.

Серед причин недовіри до державних структур респонденти ставили на перше місце корупцію (54%). До інших причин віднесли відсутність серйозних результатів діяльності влади (38%), бюрократію (29%), погане ставлення чиновників до громадян (22%) та інші.

Низький рівень довіри до влади заважає і роботі банків, і різним економічним процесам, проведенню економічних реформ
Володимир ПаніоттоВтім, попри відсутність довіри, інтерес до діяльності держструктур українці не втрачають. Опитування показало, що більше половини українців стежать за діяльністю парламенту, міністрів та президента. Інформацію ж беруть з телебачення (48%), і тільки 19% стежать за владою в Інтернеті.

Також у респондентів спитали, що могло б покращити ставлення до державних структур. Представниця КМІС Тетяна Пясковська повідомила, що більшість назвали боротьбу з корупцією (54%), відкритість і прозорість діяльності владних структур (31%), а також покращення якості обслуговування (22%).

Соціологи підсумували, що низький рівень довіри до влади заважає економічним реформам.

«Низький рівень довіри до влади заважає і роботі банків, і різним економічним процесам, проведенню економічних реформ. Тому, довіра до інститутів влади є дуже важливою», – сказав Володимир Паніотто.

Дослідники додали, що опитали 1000 українців, мешканців міст.

(Передрук з «Голосу Америки»)
 

Немає коментарів:

Дописати коментар