-->

05.10.12

Пенсії перераховують не всім «чорнобильцям»


Чорнобильці, як і рік тому, знову виходять на вулиці українських міст. Вони кажуть, що уряд укотре не виконує своїх обіцянок і затягує перерахунок пенсій. Що ж насправді відбувається з перерахунком чорнобильських пенсій, дізнавалися «Відомості».

Пільги потрібно переглянути

Насамперед треба зазначити, що чорнобилець чорнобильцю — не рівня. Тут виокремлюють ліквідаторів, переселенців та осіб, які проживають на забруднених територіях. А отже, й пільги та пенсії вони мають різні.

Зазначимо, що на Волині постраждалими від наслідків аварії на ЧАЕС визнано майже 150 тисяч громадян, в тому числі 2390 — учасники ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, із них 536 є інвалідами. На виплату всіх пільг і компенсацій із державного бюджету в 2012 році передбачено 120 мільйонів гривень.

— «Чорнобильське» питання надзвичайно складне. Стільки пільг, як мають українці, не мають жителі жодної країни колишнього СРСР, — зазначив у коментарі «Відомостям» заступник голови Волинської організації Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Союз Чорнобиль України» Ростислав Кухтей. — На думку членів нашої організації, їх потрібно впорядкувати. Тому ми й шукаємо компромісів із урядом. Ми пропонували встановити пенсії усім евакуйованим із зони обов’язкового відселення громадянам на рівні інвалідів 3 групи, залишити безкоштовне медичне обстеження, безплатний відпуск ліків за рецептами й оплату дорогих операцій. Решту пільг зняти. Зокрема, компенсацію за харчування, за роботу на забрудненій території. Для кожної окремої людини ці гроші нічого не вирішують: щомісяця 2 гривні 10 копійок на харчування і 10 гривень 50 копійок за роботу. Всього 12 гривень 60 копійок. Однак у масштабах області «набігає» сума до 10 мільйонів гривень. Їх можна було б «перекинути» на ті ж дорогі операції. На жаль, на рівні Кабміну ці наші пропозиції поки не приймають. Зате готові розглянути іншу, що стосується виділення житла. Сьогодні існує єдина черга, в якій стоять і ліквідатори, і переселенці. На нашу думку, тут потрібно відновити справедливість. Передусім забезпечити житлом багатодітні сім’ї померлих ліквідаторів, які мають на утриманні дітей-інвалідів. Потім ліквідаторів з числа інвалідів. І тільки після того — переселенців із Камінь-Каширського, Любешівського та Маневицького районів. Тому що ці люди, як правило, не хочуть виїжджати зі своїх хат. За прикладом далеко ходити не треба. В Горохівському районі дали чорнобильцям до 50 квартир. Жити залишилася тільки одна сім’я. Решта свої квартири попродавали і живуть у тих самих хатах. Ми домовилися провести перевірку використання житла, адже повинні чесно сказати, хто і як вчинив. У громадській організації маємо право про це говорити. Що стосується пенсій, то сьогодні держава подбала лише про ліквідаторів-інвалідів. Але ж є багато людей, які були евакуйовані з Прип’яті. Вони виїхали голі-босі, хапнули радіаційну дозу на рівні ліквідаторів, а їхня пенсія залишається 1000-1200 гривень. Те ж саме стосується ліквідаторів, які не стали інвалідами, солдатів строкової служби. Цю несправедливість треба усунути. Вважаємо, що вони мають отримувати як мінімум три тисячі гривень.

Середня пенсія інваліда-ліквідатора — понад 3,5 тисячі

Як повідомила «Відомостям» заступник начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Волинській області Марія Ковалюк, після перерахунку середній розмір пенсії інваліда-ліквідатора аварії у 1986 році становить 3619 гривень, а інваліда-ліквідатора аварії у 1987-1990 роках — 3530 гривень. Проблема лише у тому, що перерахували пенсії не всім. Адже для цього в органи Пенсійного фонду потрібно було подати уточнені документи про заробітну плату в зоні відчуження.

— На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011 року №1210 «Про підвищення рівня соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» насамперед підвищено розміри пенсій інвалідів-учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС шляхом запровадження формульного обчислення заробітної плати за роботу в зоні відчуження, встановлено нові мінімальні розміри пенсій, нові мінімальні пенсійні виплати та додаткові пенсії за шкоду, заподіяну здоров’ю, — зазначила Марія Ковалюк. — У деяких інвалідів-ліквідаторів виникли проблеми — вони не змогли надати необхідну довідку про заробітну плату в зв’язку з тим, що видавати її уже немає кому — підприємство ліквідоване. На розв’язання цього питання уряд прийняв постанову від 16 липня 2012 року №685 «Про комісії з визначення даних про заробітну плату (грошове забезпечення), одержану особою за роботу (службу) в зоні відчуження в 1986-1990 роках». Зараз проводиться робота зі створення таких комісій і розробляються необхідні документи щодо їх функціонування.

«Відомості» також поцікавилися, чи були виявлені на Волині псевдочорнобильці.

— Після перевірки контролюючих органів було позбавлено статусу чорнобильців трьох чоловік. Ще по 80 справах проводяться перевірки, — повідомила Марія Ковалюк.

Зазначимо, що в органах Пенсійного фонду області перебуває на обліку майже 43 тисячі пенсіонерів, віднесених до осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що складає 15% від загальної кількості пенсіонерів області. З них до 1-ї категорії належить 3,4 тисячі, до 2-ї — 1,2 тисячі, до 3-ї — 38 тисяч, до 4-ї категорії — 118 осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар