-->

04.10.12

Губернатор Прикарпаття порадив чорнобильцям області знайти спільну мову

Об’єднати зусилля задля більш ефективного відстоювання своїх прав; «знайти спільну мову між собою» - чорнобильцями, евакуйованими, які «роками чомусь у різних таборах», провести свої конференції, а потім обласну - порекомендував голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк представникам однієї із 8-ми громадських організацій чорнобильців Прикарпаття - обласної організації ВГО «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», яку очолює Євген Литовець.Водночас прозвучала пропозиція - хоча б створити координаційну раду з числа керівників усіх громадських організацій, задля узгодження своїх заяв, дій і пропозицій до влади.

Під час згаданої зустрічі з декількома десятками представників громадської організації Михайло Вишиванюк дав ряд доручень керівникам своїх галузевих служб, які у тій чи іншій мірі покликані опікуватися соціальним захистом та медичним обслуговуванням людей, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Водночас голова ОДА поінформував: недавно підписано Меморандум про співпрацю Національної академії медичних наук України та Івано-Франківською областю про надання безкоштовної спеціалізованої медичної допомоги населенню. Як наголосив при підписанні президент академії медичних наук України Андрій Середюк, відповідно до Меморандуму НАНМ виділяє Івано-Франківській області певну кількість, зокрема 1311 квот для людей, які потребують «високоспеціалізованої медичної допомоги в 28-ми інститутах академії наук». Відповідно до Меморандуму все лікування на себе бере академія. Наші медичні фахівці мають скерувати лише направлення на лікування у той чи інший інститут Києва, Львова, Харкова чи інших міст.

Зокрема, президент академії наук України Андрій Середюк тоді сказав: «Ми хочемо, щоб до нас потрапили ті люди, які, по-перше, в соціальному плані потребують такої допомоги. По-друге, діти, які потребують висококваліфікованої допомоги. По-третє, ветерани, інваліди». За його словами‚ таких людей «буде взято на повне утримання і на безкоштовне лікування, яке за кордоном коштує великих грошей».

Довідково

Громадські організації чорнобильців в області:

1. ОО Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Союз Чорнобиль України», голова - Надія Кайдаш;

2. ОО Всеукранське громадське об’єднання захисту конституційних прав і свобод громадян України «Правозахист», голова - Вадим Кайдаш;

3.ОО «Спілка Чорнобиль», голова - Нестор Мартинець;

4. Асоціація Спілки «Чорнобиль» органів внутрішніх справ УМВС в області, голова - Володимир Числов;

5.громадське об’єднання «Прикарпатбат Чорнобиль», голова- Ярослав Олійник.

6. ОО Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнське об’єднання ветеранів Чорнобиля», голова Євген Литовець.

За 8 місяців поточного року санаторно-курортними путівками забепечено 380 чорнобильців Івано-Франківщини, у тому числі 180 дітей. На видатки, пов’язані із соціальним ахистом громадян, постраждалих від Чорнобильської катастрофи у 2012 році з державного бюджету в Івано-Франківську область надійшло 6 663,37 тис. грн. За рахунок коштів обласного бюджету аптекам та стоматологічним закладам відшкодовано видатки на безкоштовний відпуск ліків та безкоштовне зубопротезування чорнобильцям в сумі 338,9 тис. грн.

В області 11645 мешканців мають статус постраждалих внаслідок Чорнобильської категорії, користуються пільгами відповідно до закону України «Про статус і соціальний ахист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Зокрема, 1012 осіб віднесені до першої категорії, 1958-до другої, 1047-до третьої, 4897-до четвертої категорії; 4,243 - вдови, 2479-дітей.

На території сіл Снятинщини - Стецева, Стецівка, Потічок, Русів та Підвисоке, які віднесені до зони посиленого радіоактивного контролю, проживають 4 897 постраждалих осіб, в тому числі 1 469 дітей.



Немає коментарів:

Дописати коментар