-->

01.07.13

Рівненський суд відбирає квартири у чорнобильців

Чорнобильці-ліквідатори вже по 15 років стоять у черзі на отримання житла. І, здавалося би, вже ключі практично у їх руках, але рівненський суд вирішує «подарувати» новенькі квартири тим, хто втомився чекати та подає до суду. Яким чином це працює читайте далі.

Катастрофа на Чорнобильській АЕС – те, що об’єднало всю Україну. Тоді українці, наче одна сім’я, боролись за життя та співпереживали один одному. Пройшло вже 27 років, але люди й досі з жахом на обличчі згадують цю трагедію.

Держава ж допомагає чорнобильцям першої та другої категорії – забезпечує їх житлом, яке вони стільки років потому не можуть отримати. Люди чесно стоять у черзі та чекають на свою квартиру. Раніше чесно… 

Зараз же ті, хто знаходиться десь у кінці черги знайшли спосіб отримати свої квартири завчасно і допомагає їм у цьому ніщо інше, як суд.

Відселені з забруднених районів Рівненської області мешканці, які мають такі ж пільги як і ліквідатори, та зареєстровані в кінці черги подають позови до суду. Дивним чином рівненські судді задовільняють вимоги саме цих позивачів, не зважаючи на те, що такі судові рішення ущемляють права тих, хто стоїть в черзі перед ними. І в той же час на аналогічні судові позови від ліквідаторів, які зареєстровані в першій десятці відповідно встановленої у міськвиконкомі черги, приймаються судами ухвали про відмову в задоволенні позовних вимог.

Наприклад, судовий позов від ліквідатора Галини Рожко, котра стоїть в черзі з 29.03.1999 року під №5, звернувшись до суду, отримала відмову саме з мотивів, що суд не може ущемляти права тих, хто стоїть в черзі перед нею.

Чому рівненський суд позови одних задовольняє, ущемляючи права тих, хто стоїть у черзі першим, а іншим по цій причині відмовляє? Питання залишається відкритим.

- Я 14 років стою у черзі за квартирою і вже мав би її отримати, але отримують ті, хто подав до суду і виграв. Я, в свою чергу, також подав до суду і також виграв судову справу. Але став останнім у черзі судових рішень. Тобто отримують квартири ті, хто виграв суд першим, - розповів ліквідатор аварії на ЧАЕС Юрій Бабіч.

Таким чином, вважають ті, хто опинився у сумнівній черзі, у Рівному відбувається грубе порушення законних прав в отриманні житла інвалідами-ліквідаторами наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Задля обговорення та в перспективі вирішення проблеми у Рівне приїхав директор департаменту по захисту постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС Сергій Подорожній. Проте він, по суті, лише розвів руками.

- Держава не має втручатись у судові рішення. Це питання повинна вирішувати громадськість. Вона має зупинити судові рішення, - сказав Сергій Подорожній.

А от голова постійної комісії з питань соціальної політики по захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Віктор Ольховик запропонував методи вирішення проблеми: варто написати позовні заяви до суду щоб зупинити розподіл житла по черзі судових рішень, а громадська рада має звернутись в міську раду, щоб затвердити порядок надання житла без судових рішень.

В свою чергу чорнобильці-ліквідатори обурені тим, що евакуйовані, подавши до суду, квартири отримують, а ті, хто безпосередньо приймав участь у ліквідації так і залишаються чекати своєї черги, і невідомо коли отримають свої помешкання.

- Потрібно в законі внести правки по розмежуванню евакуйованих та евакуаторів. Потерпілі подали до суду стали першими у незрозумілій черзі, що суперечить чинному законодавству України, - поділився ліквідатор аварії на ЧАЕС Павло Бречко.

Ви чорнобилець і втомились стояти у черзі на житло. Тоді вперед до суду. І, можливо, вже завтра саме Ви будете власником квартири в новобудові. А чи справедливо це…Кого ж це хвилює, якщо на кону стоїть новенька квартира?


Немає коментарів:

Дописати коментар