-->

18.07.13

Червонопиский предлагает лишать статуса инвалида войны лиц не участвовавших в боевых действий (документ)

Голові Верховної Ради України
В. В. Рибаку 

Шановний Володимире Васильовичу!

Після завершення Другої світової війни вихідці з України брали участь у військових конфліктах майже в 30 країнах світу, з гідністю виконали свій військовий обов'язок на території інших держав. Найбільш тривалою і тяжкою за наслідками була Афганська війна 1979–1989 років.

Нині в нашій країні проживає близько 220 тисяч ветеранів-інтернаціоналістів, які відіграють помітну роль у суспільно-політичному житті держави. Багато з них мають не тільки бойові ордени і медалі за ратний подвиг, але й відзначені державними нагородами за плідну працю у мирний час.

Указом Президента України від 11 лютого 2004 року № 180/2004 встановлений День вшанування учасників бойових дій на території інших держав 15 лютого. Традиційно по всій Україні щороку до цієї дати проводяться урочистості та меморіальні заходи, які сприяють єднанню суспільства, патріотичному вихованню українського народу, насамперед молоді.

15 лютого 2014 року виповнюється 25-а річниця виведення військ з Афганістану. Пам'ятні події планується відзначити в усіх країнах СНД.

Враховуючи історичне значення цих пам'ятних подій, Правління Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) звертається до Вас з проханням доручити організацію законотворчої роботи для вирішення актуальних проблем учасників бойових дій у зарубіжних державах, зокрема, розробити пропозиції з метою:

І. Посилення державного контролю за наданням статусу ветерана війни (учасника бойових дій, інваліда війни, учасника війни).

З цією метою:

1.1. Внести зміни до законів України:

«Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

Абзац перший пункту 2 частини першої статті 6 стосовно учасників бойових дій після слів «... працювали чи перебували у відрядженні ...» додати слова «... терміном не менше 30 діб, або були поранені (контужені) за час перебування у менш тривалому відрядженні...».

Абзац другий пункту 2 частини першої статті 6 стосовно учасників бойових дій після слів «... у відрядження ...» додати слова «... терміном не менше 30 діб, або були поранені (контужені) за час перебування у менш тривалому відрядженні...».

Вилучити з абзацу другого пункту 2 частини першої статті 6 слова щодо учасників міжнародних операцій з підтримки миру і безпеки.

Абзац третій пункту 2 частини першої статті 6 стосовно учасників бойових дій доповнити переліком держав, зазначених у цьому пункті, періодів бойових дій у них, вилучивши посилання на те, що він визначається Кабінетом Міністрів України.

Пункт 11 частини першої статті 6 викласти в редакції:

«11) особи, які були залучені командуванням військових частин і державними організаціями до розмінування полів і об'єктів народного господарства, замінованих у періоди бойових дій, та особи, які на мінних тральщиках брали участь у траленні бойових мін, встановлених у територіальних і нейтральних водах у періоди бойових дій;».

Вилучити пункти 3, 9 статті 7 стосовно осіб, які належать до інвалідів війни, та з пункту 2 статті 7 вилучити категорії осіб, які пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, з участю у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, іншим ураженням ядерними матеріалами.

Вилучити зі статті 7 категорії осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків), не пов'язаних з участю у бойових діях.

«Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»:

Встановити переваги і компенсації особам, які пов'язані з ліквідацією наслідків Чорнобильської катастрофи, ядерних аварій, ядерних випробувань, з участю у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, іншим ураженням ядерними матеріалами, і належали до інвалідів війни.

«Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і деяких інших осіб та їх соціальний захист»:

Встановити переваги і компенсації особам, які брали участь у розшуку та знищенні боєприпасів воєнних часів, знайдених на території України, і належали до учасників бойових дій.

Встановити переваги і компенсації для осіб, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час виконання обов'язків військової служби (службових обов'язків), не пов'язаних з участю у бойових діях, і належали до інвалідів війни.

«Про участь України в міжнародних операціях з підтримання миру і безпеки»:

Визначити окремий статус з відповідним документуванням учасника міжнародних операцій з підтримання миру і безпеки для осіб, які вважалися учасниками бойових дій, і доповнити закон переліком переваг і компенсацій для них.

II. Підвищення рівня державних соціальних гарантій для ветеранів війни та сімей загиблих воїнів і померлих ветеранів.

З цією метою:

2.1. Внести зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

Встановити батькам воїнів, загиблих у бойових діях, надбавку до власної пенсії у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

З цією метою внести відповідні зміни до статті 15.

Встановити родинам померлих учасників бойових дій та інвалідів війни в Афганістані та інших державах пільги і компенсації відповідно до статті 15 «Пільги особам, на яких поширюється чинність цього закону».

З цією метою пункти 2, 3 статті 10 стосовно осіб, на яких поширюється чинність цього закону, замінити пунктом 2 такого змісту:

«2) батьків, дружин (чоловіків), які не одружилися вдруге, неповнолітніх дітей померлих інвалідів війни, учасників бойових дій, партизанів, підпільників, учасників війни;».

2.2. Узгоджувати з всеукраїнськими ветеранськими організаціями кроки щодо реформування соціальної сфери, своєчасно надавати для обговорення і ознайомлення громадськості проекти законодавчих і нормативно-правових актів з цих питань.

III. Здійснити заходи заохочення активістів Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за відданість Батьківщині у бойових діях і мирній праці.

3.1. Провести урочисту зустріч з членами Президії та активістами Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів).

3.2. Прийняти рішення щодо нагородження нагородами Верховної Ради України активістів Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) за відданість Батьківщині у бойових діях і мирній праці.

Зі щирою повагою –

С. ЧЕРВОНОПИСЬКИЙ,
голова УСВА, Герой України

Немає коментарів:

Дописати коментар