-->

18.09.13

Суд захистив право громадянки України на виплату раніше призначеної пенсії (ПРЕС-СЛУЖБА ВААС)

ВААС: "Право громадян на одержання призначеної пенсії не залежить від постійного місця проживання в Україні"

Так, у справі №725/2184/13-а апеляційний суд відновив право громадянки на виплату раніше призначеної пенсії, у якій було відмовлено в зв'язку з переїздом на постійне місце проживання до Сполучених Штатів Америки.

Зокрема, управління Пенсійного фонду України в м. Чернівці своїм листом повідомило громадянці України про те, що законодавством України не передбачено виплати пенсії громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання до держав, з якими не укладено міжнародних договорів в галузі пенсійного забезпечення.

Разом з тим Вінницький апеляційний адміністративний суд вказав, що реєстрація місця проживання (місця перебування) особи або її відсутність не може бути умовою реалізації прав і свобод, передбачених Коституцією, законами чи міжнародними договорами України або підставою для їх обмеження. Адже відповідно до Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» кожен громадянин України, включаючи пенсіонерів, має право на вибір свого місця проживання зі збереженням усіх конституційних прав. 

Більше того, Рішенням Конституційного Суду України № 25-рп/2009 від 07 жовтня 2009 року невиплата пенсій громадянам, які виїхали з України, визнана неконституційною. А відтак суд визнав дії управління Пенсійного фонду щодо відмови у виплаті раніше призначеної пенсії неправомірними та зобов'язав поновити виплату пенсії з 07 жовтня 2009 року (з дати ухвалення Конституційним Судом України рішення про неконституційність положень п.2 ч.1 ст.49 та другого речення ст.51 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне забезпечення»).

Довідково: до 07 жовтня 2009 р. діяли норми ст.ст. 49, 51 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", відповідно до яких виплата пенсії припиняється на весь час проживання (перебування) пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Під час перебування за кордоном пенсія виплачується в тому разі, якщо це передбачено ратифікованим міжнародним договором України.

Рішенням Конституційного Суду України №25-рп/2009 від 07 жовтня 2009 р. вказані вище положення Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" визнано неконституційними (п.2 ч. 1 ст. 49, друге речення ст. 51), у зв'язку з чим не підлягають застосуванню.


Немає коментарів:

Дописати коментар