-->

30.10.13

Під Києвом знайшли 3 контейнери з небезпечним металом (видео)

Під Києвом сьогодні шукали радіоактивний цезій. Хтось лишив 3 контейнери з небезпечним металом. Таке нині знаходять дедалі частіше: на старих заводах, звалищах, а іноді й у центрі міста. 

Бригада радіаційного захисту заходить на об’єкт. Максимальні заходи безпеки. У покинутій будівлі хтось забув контейнер із цезієм. На ношах - контейнер. 75 кілограмів свинцю. А начиння - таблетка цезію, 80 грамів, яка може вбити все довкола в радіусі кілометра. Це навчання радіологічної служби. А це - реальна робота. Луганська область. Поблизу покинута шахта. Вочевидь, там хтось із шукачів металу знайшов старий контейнер. Прочитав напис на ньому і викинув.

Контейнер, на щастя, був неушкодженим. Його відвезли на спеціальний могильник. Гості сьогоднішніх тренувань з різних областей дивляться та згадують випадки зі своєї практики. Львів’янин Олександр розповідає, як діти вкрали у німецьких інженерів прилад з цезієм. І дістали батарейку. 


«Десь півгодини було у них в кишені було джерело. Як наслідок діти отримали дуже сильне променеві опікі. Їм були відрізані кінцівки. А за кілька тижнів ті діти повмирали», - розповів Олександр Степанчук, фахівець із радіологічного захисту.

Донеччанин Сергій згадав, як біля поліклініки в середмісті знайшли цезій. Зовсім без захисту. Радіація перевищувала норму в 8 тисяч разів. 

Скільки пролежав цезій, хто від того постраждав - всі ті питання залишилися без відповіді. Навіть не з’ясували, звідки він взявся посеред міста. Мер Сіверськодонецька запропонував космічну версію - впав з неба. Втім, усе набагато простіше. В Україні, надто на сході - безліч покинутих заводів та шахт. 

«Шестидесятые годы - это всплеск использования мирного атома в медицине, в промышленности. Советский союз оставил очень много источников. К сожалению, не все предприятия получили достойных хозяев», - сказав Аркадій Усков, директор Київського спецкомбінату.

У Костянтинівці серед п’ятдесяти заводів досі працюють чотири. Роботи нема. Тож місцеві живуть із звалища промислових відходів. Здебільшого люди шукають шматки феромарганцю. Втім, трапляється знаходять контейнери з цезієм. Свинець виплавляють - 100 кілограмів металу. В пункті приймання дають півсотні гривень. А цезій кидають на звалище. Еколог ходить із дозиметром - у звичайних шукачів відходів той не завжди є. 

Еколог каже - є органи найбільш чуттєві до радіації. Передусім щитоподібна залоза та мозок. Саме з цим у місцевих найбільші проблеми. 

Рятівники тільки-но відшукали останній контейнер. Навчання закінчено. Знахідки везуть на могильник. Там уже 2 тисячі тонн радіоактивних рештків. Те, що вдалося зібрати в Києві після епохи мирного атому. 

Немає коментарів:

Дописати коментар