-->

25.11.13

Соцвиплати затримуються, коли ситуація в економіці складається несприятливим чином, - експерт

Найчастіше, соціальні виплати затримуються, коли ситуація в економіці складається не дуже сприятливим чином. Про це сказав президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.

"Затримки соцвиплат мають дві характерні особливості. По-перше, вони є досить частим явищем в Україні. По-друге, найчастіше вони можливі в тому випадку, коли ситуація в економіці складається не дуже сприятливим чином", - сказав Пасхавер.

На думку економіста, основною причиною затримок соціальних виплат є дисбаланс основного фінансового документа країни.
"Справа в тому, що під час прийняття державний бюджет планується виходячи з позитивної динаміки економіки. Але коли в ній спостерігається негативний ріст, державі доводиться економити", - сказав він.

Як зазначає Пасхавер, Казначейство використовує затримку соціальних виплат в якості кредиту для держави.

"Хоча соцвиплати захищені законом, Казначейство намагається хоч ненадовго затримати їх виплату населенню. І це рівносильно взяття кредиту у тих, хто повинен отримати ці гроші. По-хорошому, необхідно зобов'язати Мінфін і Казначейство проводити соціальні виплати без затримок. А Міністерство соціальної політики може бути лише лобістом громадян перед Мінфіном і Казначейством. Тим більше, що Мінсоцполітики лише моніторить виплати", - підкреслив він.


Немає коментарів:

Дописати коментар