-->

15.01.14

Голова Комітету Ірина Сех: "Влада використає кошти екологічного податку для фінансування "потрібних" підприємств перед президентськими виборами"

«Торік Уряд не використав півмільярда гривень екологічного податку, і ці кошти продовжують накопичуватися на казначейському рахунку. До кінця цього року сума зросте до 2 мільярдів гривень, які Уряд швидше за все розподілить між підприємствами олігархів перед президентськими виборами». Про це заявила народний депутат України Голова Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех, критикуючи урядовий проект бюджету на 2014 рік.

«Проект держбюджету передбачає різке скорочення видатків на здійснення природоохоронних заходів. Їх зменшено на 188,9 млн. грн. або на 19,3 %, і це обумовлено нормою Бюджетного кодексу України, відповідно до якої з 1 січня 2014 року 50% коштів екологічного податку мають спрямовуватися на фінансове забезпечення виключно цільових проектів екологічної модернізації підприємств у межах сум сплаченого ними екологічного податку.

Таким чином, у 2014 році втричі збільшено фінансове забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств – до 1,23 млрд. грн. Торік я неодноразово наголошувала, що Уряд не має механізму використання коштів екологічного податку на екологічну модернізацію підприємств, і своїм законопроектом пропонувала залишити 70% коштів екологічного податку в місцевих бюджетах. Так і сталося. Механізм не запрацював, кошти у сумі півмільярда гривень не були використані і продовжують накопичуватися на казначейському рахунку. До кінця цього року це буде майже 2 мільярди гривень! Що з ними буде робити Уряд? Швидше за все, перед президентськими виборами ці кошти в ручному режимі розподілить урядова міжвідомча група між окремим підприємствами олігархів. І найбільша несправедливість в тому, що кошти екологічного податку будуть сплачувати всі підприємства, а повертатимуться вони лише обраним», - наголошує Ірина Сех.

Голова Комітету вимагає від Мінприроди надати інформацію, пов’язану з використанням коштів на фінансове забезпечення цільових проектів екологічної модернізації підприємств, а також поінформувати про діяльність Міжвідомчої робочої групи з проведення відбору цільових проектів екологічної модернізації підприємств. 

Немає коментарів:

Дописати коментар