-->

15.02.14

Пенсійне страхування або як отримати пенсію в 500 доларів (відео)

Середня пенсія в Україні - приблизно півтори тисячі гривень – це удесятеро менше, ніж у Німеччині, та втричі менше, ніж у Польщі.

І це не лише через економічну ситуацію, а ще й тому, що наша пенсійна система застаріла – вона тільки солідарна: ті, хто працюють, платять за тих, хто на заслуженому відпочинку.

Але щороку кількість пенсіонерів зростає, а працюючих українців меншає, тож і збільшується дефіцит пенсійного фонду. Розвинуті країни цю проблему давно вирішили – там діє кількарівнева система, і державна, і приватна – накопичувальна.

Її реалізують страхові компанії та недержавні пенсійні фонди. Роботодавці та працівники разом перераховують 15-20% доходів у страхові пенсійні програми або накопичувальні фонди, і ті вже виплачують пенсії. В Україні такі програми працюють вже більше 10 років.

«Середня мінімальна вартість полісу становить 100-200 доларів на рік. І вже в залежності від фінансових можливостей людини, вона визначає собі, скільки може накопичувати грошей. При таких же відрахування, як сьогодні державі, сума була б у 2-3 рази вище», - каже голова правління Товариства актуаріїв України Юрій Іванько.


Оформити приватну пенсію на додачу до загальної сьогодні може кожен. Один із керівників приватного підприємства Олег Федоров має окремий пенсійний рахунок ще з 2003-го року. Каже, за цей короткий час уже накопичив на таку ж пенсію, як державна.

«Як депозит, на нього накручуються ще відсотки. За договором, я 500 гривень плачу щомісяця в цей фонд, близько 8 гривень у державний йде за роботу зі мною, як клієнтом», - розповідає власник пенсійного страхового полісу Олександр Федоров.

У середньому вся сума, яку людина перераховує у приватний фонд, при виході на пенсію зростає втричі, кажуть експерти. Та поки таких, як Олег, в Україні ще небагато. Розвитку накопичувального пенсійного страхування заважають сірі зарплати.

До того ж, люди не впевнені, що за десятки років приватний фонд не збанкрутує. Над захистом вкладників і їхніми гарантіями нині працює Нацкомісія з фінансових послуг.

«Регулятор спрямовує всі свої дії, щоб збільшити довіру до цього ринку. Ми посилили вимоги безпосередньо до капіталу цих компаній - через законодавчу базу», - каже голова департаменту страхового регулювання і нагляду Нацкомфінпослуг Віктор Берлін.

У першому читанні вже прийнято і закон про страхування. Захищатиме пенсійні вклади і фонд гарантування страхових виплат. Та головне: аби така система запрацювала – потрібна економічна і законодавча стабільність, кажуть чиновники.

ICTV Автор: Олексій Пшемиський
Джерело: fakty.ictv.ua
 

4 коментарі:

Анонім сказав...

Не нужно забывать, что коммерческие "накопительные" страховые, пенсионные фонды неоднократно становились банкротами в США 1935-37 гг, 1960-1965 гг, 1990-1992 гг., 2006-2008 гг. все вложенные деньги были вкладчиками потеряны. Власти США не компенсировали потери гражданам, так как по их словам в стране "глубокий кризис". Граждане США которые честно откладывали деньги на старость лишались своей части сбережений в пользу "кризиса" и мировых жуликов.
В Европе аналогичные были ситуации, когда раз на 20-25 лет проходил "кризис" и накопленные средства на старость оседали в карманах воротил.

В Украине накопить на старость это анекдот и наивная глупость.

Хотя Дерека может наивно полагать, что жулики ныне у власти или жулики (оппозиция) которые рвутся к власти будут заботится о вкладах граждан Украины...те и другие с радостью обворуют население..а пока кормят сказками и собирают с "буратин" пять золотых....

Анонім сказав...

У нашій бідній державі, більшість пенсіонерів, ніж працюючих. Що робити з ними, вони вже ніколи не будуть сплачувати кошти до жодного з пенсійних фондів?
Заощадження які були під час роботи в Радянському Союзі - пропали, чи їх розікрали ті хто зараз при владі.

Анонім сказав...

Андреєв має пенсію більш ніж 1000 доларів США

Демократический централизм сказав...

Такие накопительные фонды 2и3 уровня (в основном лайфовые) работают и у нас ,ждут официального старта ( компании Тигипко ,ст.сына президента и др.).

Дописати коментар