-->

07.02.14

Янукович ще більше перелякався за своє "тільце"

Управління державної охорони (УДО) посилило охорону Президента України Віктора Януковича. Про це йдеться в наказі УГО N35 про затвердження порядку відвідування місць постійного і тимчасового перебування Президента, який був зареєстрований в Мін'юсті 30 січня і позначений грифом "для службового користування".

Згідно з документом, місця, де тимчасово або постійно знаходиться Президент, вважаються "режимними територіями", обладнуються технічними засобами контролю безпеки та зв'язку, а також "повинні відповідати протипожежним, санітарно-гігієнічним, екологічним та радіаційним вимогам".

В УДО пояснили, що це перша подібна інструкція. Вона була прийнята у зв'язку з "революційної" і "соціально нестабільною обстановкою в країні". "Раніше ми користувалися нормами закону про державну охорону органів державної влади та посадових осіб, однак, щоб спростити інструктаж співробітників, було вирішено підготувати окремий наказ. Зараз охорона Президента посилена. Це виражається, зокрема, у більш уважному огляді осіб, допускаються до Президента, особливо ретельному контролі документів, посиленої перевірки територій", - повідомило джерело в управлінні.

У документі йдеться, що на режимну територію забороняється допуск осіб у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння, з тваринами, а також у вигляді, який "ображає людську гідність і суперечить суспільної моралі". "Був випадок, коли на режимної територію чоловік намагався пройти з собакою. Ми повинні прогнозувати ситуацію. А раптом тварина когось вкусить або травмує? Мова йде про безпеку не тільки Президента, а й інших осіб", - пояснив співрозмовник.

Згідно з наказом, до місця роботи та тимчасового перебування Президента громадяни можуть входити з дозволу глави президентської адміністрації або начальника служби безпеки Президента. До місця роботи глави держави забороняється проходити з мобільним телефоном, аудіо - та відеозаписуючими пристроями. У місця тимчасового перебування Президента, наприклад на автотрасах, забороняється проносити боєприпаси, зброя, радіаційні та легкозаймисті речовини, колючо-ріжучі предмети. Громадянам забороняється мати при собі портфелі, сумки, записуючу аудіо - та відеотехніку, мобільні телефони.Крім того, заборонені речовини, які можуть бути використані для здійснення диверсій і терактів", а також предмети, "які викликають підозру".

Крім цього, перелік підозрілих предметів в УДО не уточнюють і кажуть, що ступінь ризику співробітник охорони визначає самостійно: "Наша людина, коли перебуває на службі, повинен вміти передбачати небезпеку, яка може критися в простих речах. Ви пам'ятаєте, як вбили Степана Бандеру? Його отруїли несподіваним способом. Нам треба підозрювати все!".

Робота журналістів в документі стоїть останнім пунктом: "Відвідування місць тимчасового перебування Президента працівниками ЗМІ з фото-, аудіо - і відеотехнікою здійснюється за письмовим погодженням з пред'явленням документів на постах охорони".

В Інституті Медіа Права вважають, що новий порядок не вплине на роботу журналістів. "Журналістів не пускали до Президента, так і не будуть пускати. Не було такого, щоб журналіст міг вільно підійти до глави держави і задати йому питання. Цим документом УГО готує правову базу для посилення охорони Президента і виправдання своїх жорстких дій по забезпеченню цієї охорони. Зараз всі силові структури так діють", - говорить директор інституту Тарас Шевченко.

Як повідомляє РБК-Україна, колишній урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) адвокат Назар Кульчицький вважає, що розроблений УГО порядок, порушує права людини. "Відповідно до Європейської конвенції з прав людини та практиці ЄСПЛ, нормативно-правовий акт, що обмежує права людини, має знаходитися у відкритому доступі. Цей порядок позначений грифом "тільки для службового користування", отже, громадяни навіть не будуть знати, що їм можна, а що не можна робити в місцях перебування Президента, і не зможуть прогнозувати свою поведінку. Будь-які дії УГО згідно з цим наказом ЄСПЛ буде розцінювати як грубе порушення прав людини", - зазначає с.Кульчицький.

Немає коментарів:

Дописати коментар