-->

01.02.14

Домашнього «соціального працівника» винагородять

Відтепер громадяни, які доглядають за хворими та людьми похилого віку, отримали право на соціальні виплати від держави. Відповідну норму прописано в постанові Кабміну. За словами в. о. міністра соцполітики Наталії Королевської, ці зміни дадуть змогу отримати допомогу тим, хто постійно доглядає за інвалідами ІІ і ІІІ груп, людьми похилого віку та особами, які, за висновком медиків, потребують безперервного догляду.

«Ці люди фактично не можуть отримувати трудовий дохід і не мають додаткових джерел існування, тому потребують підтримки держави і належать до категорії малозабезпечених», — прокоментувала чиновниця, передає прес-служба Мінсоцполітики.

За словами в. о. міністра, до прийняття документа ця категорія мала право лише на компенсацію, яка варіювалася від 7% до 15% прожиткового мінімуму для працездатних громадян. А тепер домашній «соціальний працівник» отримуватиме допомогу з малозабезпеченості.

«Так ми підтримаємо родини, які попри труднощі не відмовилися від своїх близьких, не передали їх до інтернатів, а продовжують за ними доглядати», — сказала в. о. начальника соціального відомства.

Однак оптимізм цих заяв дещо згладжує реальна соціальна арифметика. Держдопомога малозабезпеченим залежить від сукупного доходу родини. Вона виплачується, якщо бюджет сім’ї нижче прожиткового мінімуму на кожного її члена. З 1 січня 2014 року цей соціальний норматив встановлено на рівні 1176 грн. При цьому для працездатних він становить 1218 грн., а для непрацездатних — 949 грн.

У цьому випадку «торжества соціальної справедливості» йдеться приблизно про 20 тисяч матеріально бідних громадян, які волею долі вимушені виконувати роль доглядальниць і соціальних працівників для своїх близьких.

У коментарі «Голосу України» експерт Фонду соціальної безпеки Юрій Гаврилечко назвав саму ініціативу таких допомог позитивною.

— Поки що до кінця не зрозумілий механізм виплат. Якби тих, хто доглядає за своїми хворими та немічними родичами вдома, прирівняли до соцпрацівників і виплачували їм відповідні зарплати, це було б справедливо. Адже держава сьогодні не може забезпечити гідний догляд усім нужденним. Дієвим був би варіант, за якого домашні «сестри-брати милосердя» отримували б виплати в розмірі прожиткового мінімуму. За наявним же механізмом більшість отримає зовсім незначну грошову винагороду.

Мал. Миколи КАПУСТИ.

Немає коментарів:

Дописати коментар