-->

25.04.14

Чорнобильці Львівщини можуть лише прокапатись, бо на лікування грошей не хватає

У Львівській обласній раді розглянули питання щодо реалізації на Львівщині програми, яка передбачає соціальний захист чорнобильців, повідомили у прес-службі ЛОР.

Зокрема, за словами голови комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослава Качмарика, ще раніше представники Департаменту соціального захисту населення Львівської облдержадміністрації, а також громадських організації Львівської області напрацювали Комплексну програму соціального захисту громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відповідно до програми в обласному бюджету було закладено близько 1 млн грн.

«Зрозуміло, фінансовий ресурс, передбачений в обласному бюджеті на реалізацію цієї програми, є недостатнім. Але, принаймні, наявність такої програми означає, що наша область хоче допомогти чорнобильцям», – сказав Ярослав Качмарик.

Зі свого боку заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак зауважив, що на Львівщині надалі має діяти програма, яка би враховувала потреби чорнобильців.

Відтак, Валерій П’ятак рекомендував представникам Департаменту соціального захисту населення Львівської ОДА створити робочу групу за участю громадськості та напрацювати до осені цього року відповідну програму на 2015-2018 роки.

Водночас заступник голови Львівської обласної ради запропонував учасникам круглого столу брати активну участь у забезпеченні надання необхідної допомоги чорнобильцям. Зокрема, зазначив Валерій П’ятак, кожен може долучитися до процесу залучення коштів, необхідних для вирішення низки питань чорнобильців. «Пишіть програми, звертайтеся до організацій-грантодавців, а ми завжди долучимось до цього процесу, надаючи кошти в якості співфінансування. Якщо правильно організувати громадську активність, а бюрократи допомагатимуть в цьому, то матимемо вдесятеро кращий результат», – відзначив Валерій П’ятак.

Зі свого боку представники чорнобильських організацій розповіли про ті проблеми, з якими їм доводиться зіштовхуватися щоденно. Зокрема, мова йде про недостатнє фінансування, передбачене для придбання ліків. Також чорнобильці скаржилися на 12-денний курс лікування, який їм пропонують у лікарнях.

«За цей період чорнобильці можуть хіба що «прокапатися», але пройти повноцінний курс лікування за такий короткий період неможливо», – зауважили чорнобильці. Останні також порушили питання щодо процесу видачі довідок, які би підтверджували їхню приналежність до вищевказаної пільгової категорії населення. «Іноді нам доводиться йти в суди, щоби довести свою участь у чорнобильських подіях у 1986 році», – відзначили деякі учасники круглого столу.

Разом з тим, чорнобильці заявили, що отримують санаторно-курортні путівки у санаторії інших областей, зокрема, Луганщини та Житомирщини. Попри те, зауважили чорнобильці, той профіль лікування, який надають санаторії Львівської області, їм цілком підходить.

Немає коментарів:

Дописати коментар