-->

15.04.14

Завдяки Омбудсману України Ніні Карпачовій удова Геннадія Конопльова виконала його останню волю

Шахтар Геннадій Конопльов, який загинув в Донецьку 27 листопада 2011 року під час акції протесту чорнобильців, мріяв зустрітися з Ніною Карпачовою, щоб просити її відновити справедливість в справі про загиблу в березні цього року 38-річну невістку Олену – матір двох неповнолітніх дітей. Не встиг: відкрите і добре серце 70-річного чоловіка, який понад половину свого життя віддав роботі на шахті, зупинилося. І ось 16 грудня в офісі Омбудсмана України відбулася зустріч Уповноваженого з прав людини Ніни Карпачової з Аллою Георгіївною Конопльовою – вдовою Геннадія Конопльова.

Це була довірлива і задушевна бесіда, на самому початку якої згорьована літня жінка в чорній хустці сказала: "Геннадій Іванович сам збирався приїхати до Вас на прийом. Вірив, що знайде підтримку і справедливість".

Алла Георгіївна розповіла Ніні Карпачовій, що водій, який зробив смертельний наїзд на невістку, коли вона поверталася з роботи, виявився співробітником відділу державної автоінспекції Добропільського відділення міліції Донецької області і не притягнутий до відповідальності, оскільки з моменту аварії знаходиться в розшуку. Він, як стверджують потерпілі у ДТП, був за кермом в стані сильного алкогольного сп'яніння. Геннадій Конопльов глибоко переживав цю втрату і до останніх своїх днів як міг добивався, щоб винуватець трагедії, який осиротив двох неповнолітніх дітей, був знайдений і справедливо покараний.

Уповноважений з прав людини Ніна Карпачова під час зустрічі з Аллою Георгіївною з глибокою участю вникнула в коло непростих проблем, пов'язаних із захистом соціально-економічних прав сім'ї Конопльових, насамперед призначенням онукам пенсії по втраті годувальника, яка чомусь виявилася удвічі менше, ніж належить. Якнайскоріше потрібно добитися і необхідних виплат в порядку відшкодування матеріального і морального збитків, а також вжити інших заходів щодо підвищення загального рівня забезпеченості сім'ї Конопльових.

Ніна Карпачова висловила щире співчуття вдові Геннадія Івановича. Алла Георгіївна тепло, зі сльозами на очах розповідала про чоловіка як про чуйну і небайдужу людину, найдосвідченішого шахтаря, який був одним із засновників незалежної профспілки гірників Донбасу. Уповноважений з прав людини наголосила, що бере під особистий контроль вирішення проблем, порушених у ході цієї зустрічі. Вважаючи, що матеріали пенсійних справ членів сім'ї Конопльових вимагають ретельної перевірки, Омбудсман у рамках невідкладно відкритого нею провадження у справі про порушення прав людини доручила оперативно підготувати відповідні акти реагування.

Дізнавшись, що Алла Георгіївна давно співає в церковному хорі, Ніна Карпачова вручила їй ікону святої блаженної Матрони. "Низький уклін Вам, Ніно Іванівно, – зворушливо вимовила Алла Георгіївна. – Завдяки Вам у мене додалося сил і зміцнилася віра в те, що справедливість торжествуватиме..". Проводжаючи Аллу Георгіївну, Ніна Карпачова сказала: "Вам випало тяжке випробування – жити тепер і за себе, і за Геннадія Івановича, підтримувати сина, який став безробітним, і двох осиротілих внуків. Можете завжди розраховувати на мою підтримку".

Одразу після того, як Алла Георгіївна попрощалася з Ніною Карпачовою, Уповноважений з прав людини зустрілася з Генеральним прокурором України Віктором Пшонкой і знайшла розуміння щодо необхідності забезпечити неупереджене і об'єктивне розслідування обставин загибелі у ДТП Олени Конопльової і зробити активні дії з розшуку винуватця цієї трагедії.

Колектив Секретаріату Уповноваженого з прав людини надав матеріальну допомогу сім'ї Геннадія Конопльова.

На фото прес-служби Уповноваженого з прав людини:
Вдова шахтаря Геннадія Конопльова Алла Георгіївна на особистому прийомі Омбудсмана України Ніни Карпачової

Немає коментарів:

Дописати коментар