-->

05.06.14

У 2017 році об’єкт «Укриття» ЧАЕС нарешті стане екологічно безпечною системою

На ЧАЕС завершено понад 60 відсотків робіт з установки нової захисної споруди — безпечного конфайнмента (НБК) над четвертим реактором.

Ще навесні 2012 року розпочалося монтування її арочної конструкції над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської атомної електростанції. Нині східна частина споруди вже побудована та переміщена у так звану зону очікування. Конструкція своїми масштабами вражає. Згідно з концептуальним проектом до складу НБК входять:

— основна споруда, що включає арочну конструкцію, проліт якої в напрямі північ-південь становить 257,44 м, висота 108,39 м, довжина 150 м, фундаменти, західну і східну торцеві стіни, необхідні забезпечуючі та допоміжні системи;

— технологічний корпус, який включає ділянки дезактивації, фрагментації та упакування, саншлюзи, майстерні та інші технологічні приміщення.

Нині тривають роботи над «складанням» західної частини. Йде процес підготовки для підйому другої черги НБК.

На будівельному майданчику працюють робітники двадцяти національностей. Кожен на своєму місці виконує дії з точністю механізму годинника. Основна мета — перетворити об’єкт «Укриття» на екологічно безпечну систему.

Директор департаменту ядерної безпеки Європейського банку реконструкції та розвитку Вінс Новак заявив: 

будівництво саркофага виявилося дорожчим, ніж очікувалося. Мовляв, на його добудову потрібно знайти додаткові 500 млн. євро.

«Ми узгодили додаткові кошти з підрядником. Донори та уряди, а це 40 країн, обізнані із ситуацією з фінансуванням. Вони почали процес для того, щоб віднайти додаткове фінансування», — заявив він. Як відомо, стартова вартість будівництва становила 1,5 мільярда доларів США.

Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша підкреслив, що будівництво нового безпечного конфайнмента триває безперешкодно. Затверджується остаточний графік. Серед ключових пунктів те, що нова споруда буде повністю зібрана в середині наступного року. А після встановлення обладнання її розташують на чорнобильському саркофазі навесні 2017 року. Гарантія безпеки всього комплексу майже сто років.


Монтаж конструкцій частин нового безпечного конфайнмента.


Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Володимир Холоша, генеральний директор ДСП ЧАЕС Ігор Грамоткін, директор департаменту ядерної безпеки ЄБРР Вінс Новак (зліва направо).

Фото автора.
Андрій НЕСТЕРЕНКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар