-->

28.07.14

Безкоштовні гарячі обіди відсутні

Через те, що Мінсоцполітики не провело тендер, з березня в семи школах Кіцманьського району Чернівецької області безкоштовні гарячі обіди відсутні.

Про цю проблему вже багато говорилось і писалось, але наближається вересень, а питання з гарячим харчуванням у школах населених пунктів, що мають статус посиленого радіоекологічного контролю (сіл Киселів, Борівці, Шишківці, Южинець, Ставчани, Малятинці, Хлівище), не вирішено.
За інформацією управління праці і соцзахисту населення РДА, у разі, якщо в навчальному закладі, розташованому на радіоактивно забрудненій території, не забезпечено безоплатне харчування дітей, то їх батькам передбачено виплату грошової компенсації в таких розмірах: віком від 6 до 10 років – 180 гривень, від 11 до 14 років – 185 гривень, від 15 до 18 років – 190 гривень на місяць пропорційно навчальним дням, в які діти не харчувалися. Тобто виходить, що за один робочий день відсутність харчування компенсується сумою, меншою восьми гривень. Що може купити поживного і корисного для здоров’я дитина за ці гроші? Адже не кожен учень буде нести з дому бутерброди, та й вони далеко не такі корисні, як повноцінний гарячий обід у шкільній їдальні.

— Батьки наших учнів обурені ситуацією, що склалася з відсутністю гарячих обідів у школі, — розповідає директор Киселівського ЗНЗ І-ІІІ ступенів Микола Харатін. — У нас існують групи продовженого дня, в яких діти перебувають з 9 до 18 години, вони мусять за цей час поїсти, і не раз. Частково вирішували проблему тим, що батьки давали дітям гроші на платні обіди, але їх купували менше третини учнів нашої школи. Та й компенсацію за відсутність харчування видають меншу, ніж вартість обіду. Ініціативна група батьків зверталася з цього приводу до народного депутата Олександра Фищука, але відповіді поки що немає. Час іде, наближається новий навчальний рік, а ми й далі не знаємо, чи будуть забезпечені діти, які живуть на радіоактивно забрудненій території, безкоштовним гарячим харчуванням. 

Проблему відсутності безкоштовних обідів для більш як тисячі учнів семи сіл району, які знаходяться в зоні посиленого радіоекологічного контролю, не раз обговорювали на сесіях районної ради, нарадах в райдержадміністрації та відділі освіти РДА. Але провести тендерну процедуру може лише Мінсоцполітики. 26 квітня 2014 року сільські голови Киселева, Борівців, Шишківців, Южинця, Малятинців, Ставчан і Хлівища написали лист-зверненя до Кабінету Міністрів України та народного депутата О.Г.Фищука з проханням якнайшвидше вирішити цю проблему. Голова районної ради Павло Лупул у травні також направив листа у КМУ та народному депутату з приводу відсутності безкоштовного харчування у школах семи сіл радіаційно забрудненої зони району. 

У відповідь на депутатський запит О.Г.Фищука Мінсоцполітики повідомило, що в січні цього року тендер не відбувся і був запланований на квітень 2014 року. Надійшло три пропозиції від підприємств, які готові були забезпечити гарячі обіди в школах постраждалих від радіації сіл, але документи двох підприємств відхилені як такі, що не відповідають умовам конкурсних торгів. Оскільки залишився один учасник, тендерні торги відмінили. Мінсоцполітики повідомило, що найближчим часом розпочне нову процедуру закупівлі послуг щодо забезпечення харчуванням учнів навчальних закладів, які розташовані на радіоактивно забрудненій території Кіцманщини. 

Проте минуло вже більше половини літа, а проблема так і не вирішена. Голова райради П.М.Лупул з приводу потреби термінового вирішення питання з харчуванням дітей неодноразово звертався до Президента України П.Порошенка, Прем’єр-Міністра А.Яценюка, в Міністерство соціальної політики, в обласну раду та адміністрацію, до народних депутатів з Буковини. Тож сподіваємося, що до початку навчального року чиновники таки вирішать проблему із безкоштовним харчуванням дітей, адже навіть в умовах бойових дій і жорсткої економії в державі заощаджувати на здоров’ї дітей — не можна.

Ольга КУЛЬКО.

Немає коментарів:

Дописати коментар