-->

29.07.14

Спеціалізований стаціонар для чорнобильців

Понад два десятиліття на Полтавщині діє програма з медичного обслуговування осіб, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС. Серед її складових – обов’язкове щорічне проведення медичних оглядів, лікування за місцем проживання, санаторно-курортне лікування, а також реабілітація в спеціалізованих стаціонарах відновного лікування. Таких стаціонарів у області два – у Полтаві й Кременчуці.
Полтавська обласна клінічна лікарня відновного лікування минулого року приймала на реабілітацію 725 осіб. А за 6 місяців цього року ефективне відновне лікування пройшли 440 пацієнтів.

В області налічується 23000 чорнобильців, з них ліквідаторів аварії на ЧАЕС – 11700. 3500 ліквідаторів мають першу категорію, тобто їхня інвалідність пов’язана безпосередньо із роботою з ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи.

– Не кожен чорнобилець із сільської місцевості погодиться на поїздку до оздоровниці у віддалений регіон. У нас пацієнт може пройти лікування й повний комплекс оздоровчих процедур, додатково обстежитися в кращих обласних фахівців, отримати призначення й необхідні рекомендації, – зауважує завідувач терапевтичного відділення Полтавської обласної клінічної лікарні відновного лікування Євгенія Лещенко. – Для більшості наших пацієнтів це лікування, так би мовити, домашня справа, і вони охоче ним користуються.

25 ліжок на базі цього відділення виділено для відновного лікування чорнобильців, ще 5 ліжок для них – у хірургічному відділенні. Щодня в полтавську лікарню відновного лікування потрапляють згідно з путівками 4 пацієнти-чорнобильці. За два тижні вони встигають отримати не тільки медикаментозне лікування, десяток різних процедур згідно із призначеннями лікарів, а й додаткове обстеження у вузькопрофільних спеціалістів – гінеколога, невролога, уролога, окуліста, ортопеда, пройти рентгенологічне обстеження на новому високоякісному апараті.

У минулому році з обласної клінічної лікарні ім. М.В.Скліфосовського до обласної лікарні відновного лікування було переведено обласне поліклінічне відділення для чорнобильців. Відтепер тут усе поруч – зручно і пацієнтам, і лікарям.

Полтавська обласна клінічна лікарня відновного лікування (у минулому – “Ліксанупр” для привілейованих компартійних чиновників) нині слугує соціально незахищеним верствам населення: інвалідам війни, інвалідам загального захворювання, чорнобильцям тощо. Комфортні побутові умови, високопрофесійний і уважний персонал, розвинена лікувальна база сприяють поліпшенню стану пацієнтів, піднімають їхній моральний стан, віру в одужання.

Повний комплекс послуг надає чорнобильцям фізіотерапевтичне відділення. Тут можна пройти електро- та водні процедури. У штаті – три масажисти, медична сестра з лікувальної фізкультури. Кабінет лікувальної фізкультури оснащено велотренажерами, “шведською стінкою”, масажними поясами та іншим знаряддям.

І лікування, і чотириразове харчування для чорнобильців – безкоштовні. Тільки минулого року на це було витрачено з обласного бюджету три з половиною мільйони гривень. Не менше планується і в цьому році. Безкоштовно обходиться цій категорії пацієнтів і гемодіаліз у нефрологічному центрі обласної клінічної лікарні ім. М.В. Скліфосовського. Безкоштовне й ендопротезування – 2013-го року дев’яти чорнобильцям поставлено штучних суглобів на суму близько 140 тисяч гривень. За державний кошт отримують чорнобильці й ліки: минулого року на пільгове амбулаторне лікування для них було витрачено 1 млн 366 грн, з яких 200 тисяч гривень виділені як додаткові Полтавською обласною радою.

– Чорнобильці – особливий контингент пацієнтів, – наголошує головний лікар Полтавської обласної клінічної лікарні відновного лікування Ірина Бриль. – Вони вразливі, у кожного – цілий “букет” хвороб. Тому потребують уважного, делікатного, коректного ставлення…

Відділення медичної статистики та державного реєстру постраждалих осіб внаслідок аварії на ЧАЕС цього медзакладу тісно співпрацює із обласним департаментом та районними управліннями соціального захисту населення, з лікарями районних лікарень, відповідальними за лікування чорнобильців.

– Щоквартально ми отримуємо звіти з районів про те, скільки оглянуто ліквідаторів та постраждалих на ЧАЕС, хто з них пройшов санаторне лікування, хто потребує відновного лікування. Намагаємося, аби кожен чорнобилець отримав путівку на реабілітацію, – говорить завідувач відділення Віра Івасенко. – Доступність, безкоштовність цих путівок, широкий спектр медичних послуг робить їх популярними серед цієї категорії пацієнтів.

Андрій КАРПЕНКО
Журналіст
http://www.zorya.poltava.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар