-->

26.07.14

Про виплату пенсій особам, які переселилися з донецької та луганської областей

Коментар заступника директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Ірини Ковпашко:

Яким чином у законодавстві врегульовано питання виплати призначеної пенсії, в тому числі при зміні місця проживання?

Відповідно до статті 47 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», пенсія виплачується щомісяця у строк не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України.
При переїзді пенсіонера на постійне або тимчасове проживання в іншу місцевість орган Пенсійного фонду після одержання від нього заяви надсилає запит про витребування пенсійної справи до органу Пенсійного фонду попереднього місця проживання пенсіонера. Пенсійна справа пересилається органу, що призначає пенсію, за новим місцем проживання (реєстрації) пенсіонера (пункт 48 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.12.2005 №22-1).

Як організовано роботу органів Пенсійного фонду України по виплаті пенсій особам, що проживали в Донецькій та Луганській областях, та переселилися в інші області?
Зважаючи на ситуацію, що склалася, органи Пенсійного фонду України всіляко сприяють пенсіонерам, що виїхали з Донецької та Луганській областей, в оперативному вирішенні питання щодо продовження виплати призначеної пенсії за новим місцем проживання.

Після звернення пенсіонера із заявою про бажання отримувати пенсію за новим місцем проживання запит на пенсійну справу надсилається невідкладно (в електронній формі).

Взяття на облік зазначених осіб здійснюється за матеріалами електронних пенсійних справ.

Які документи необхідно мати при подачі заяви?
Необхідно мати документ, що посвідчує особу, а в заяві зазначити особисті дані (ідентифікаційний код, дату народження, адресу попереднього проживання), за наявності – пред’явити пенсійне посвідчення.

Чи необхідно подавати додатково документ, який підтверджує фактичне місце проживання?
Такої необхідності немає. Прийняття заяв від зазначених осіб про запит пенсійної справи здійснюється без документального підтвердження фактичного місця проживання.

Як пенсіонерові визначитися, до якого управління Пенсійного фонду України звертатись?
Звертатись необхідно до органу Пенсійного фонду України, що здійснює пенсійне забезпечення за адресою фактичного проживання пенсіонера.

Як швидко пенсіонери можуть отримати свої пенсії, в тому числі за минулі місяці?
Виплата пенсій за новим місцем проживання може бути проведена в поточному місяці за додатковими відомостями або в наступному місяці. Це залежить від того, коли пенсіонер звернувся до управління Фонду – на початку місяця, в середині чи після закінчення виплатного періоду.

З якого часу продовжується виплата пенсії пенсіонерам, що переселилися? Хто надає атестати про припинення виплати пенсії?
Виплата пенсій провадиться з першого числа місяця, наступного за тим, по який виплачено пенсію за попереднім місцем проживання.

Документ, що підтверджує дату, з якої припинено виплату пенсії за попереднім місцем проживання, – атестат – надсилається органом Фонду в Донецькій чи Луганській областях, який виплачував пенсію, на адресу управління за місцем фактичного проживання пенсіонера.


Немає коментарів:

Дописати коментар