-->

24.07.14

Ковельські юристи через суд допомагають чорнобильцям оформляти пільгові пенсії

Центр правової інформації та консультацій при ВОГО «Центр правової допомоги», який створений та функціонує за підтримки програми «Верховенство права» Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення», інформує ліквідаторів аварії на ЧАЕС, що вони мають можливість отримати пільгову пенсію.
Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особи, які працювали у зоні відчуження, з моменту аварії, мають право на пенсії із зменшенням пенсійного віку на 10 років. Відповідно до ч. 1 ст. 55 цього закону визначено право громадян, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення на отримання пенсії зі зниженням пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» за умови наявності загального трудового стажу для чоловіків не менше 20 років, а особам, які працювали у зоні відчуження з 1 липня 1986 року по 31 грудня 1986 року – не менше 5 календарних днів, надаються пенсії зі зменшенням пенсійного віку від встановленого для отримання державних пенсій на 10 років.

Згідно ч. 2 ст. 14 Закону такі особи відносяться до 2-ї категорії списку для встановлення пільг і компенсацій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи. Документом, що підтверджує цей статус надає право на користування пільгами, встановленими Законом України, у тому числі для призначення пенсії зі зменшенням пенсійного віку, встановленого для одержання державних пенсій, є посвідчення «учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС».

Юрисконсульт центру правової інформації та консультацій довелося в суді відстоювати право на отримання пільгової пенсії одного з постраждалих ліквідатор аварії на ЧАЕС другої категорії. Пенсійний фонд України в місті Ковелі та Ковельському районі в проханні чоловікові відмовив, мотивуючи свої рішення тим, що постраждалий не надав їм повний пакет необхідних первинних документів на оформлення пільгової пенсії. Зі слів юриста центру, ліквідатор документально засвідчив, що з 1 по 30 серпня 1986 року він перебував в селі Луб'янка, безпосередньо в зоні відчуження, де брав участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, і відповідно до вищезгаданих статей Закону має право піти на пенсію в 50 років. У судовому порядку заявник при допомозі юрисконсульта центру правової інформації та консультацій таки домігся дозволу на оформлення пільгової пенсії і тепер піде на заслужений відпочинок на 10 років раніше.

Немає коментарів:

Дописати коментар