-->

08.08.14

Чи мають пенсіонери право на індексацію пенсії

Згідно Закону України «Про індексацію грошових доходів населення» індексація проводиться у разі, коли величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, який установлюється в розмірі 101 відсотка. 

Індекс споживчих цін обчислюється Державною службою статистики і не пізніше 10 числа місяця, наступного за ним, публікується в офіційних періодичних виданнях. Підвищення грошових доходів населення у зв'язку з індексацією здійснюється з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому опубліковано індекс споживчих цін.
У разі підвищення розмірів пенсії, місяць, в якому відбулося підвищення, вважається базовим при обчисленні індексу споживчих цін для індексації пенсії. Індексація пенсії, отриманої за цей місяць, не провадиться. 

З наступного місяця здійснюється обчислення наростаючим підсумком індексу споживчих цін для проведення подальшої індексації. 

Отже, в травні 2014 року в відповідно до Порядку проведення індексації грошових доходів населення з урахуванням індексу споживчих цін проведена індексація пенсій відповідно до встановлених базовим місяцях. 

Слід зазначити, що до об'єктів індексації не відносяться пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму, додаткова пенсія, підвищення, компенсаційні виплати, надбавки та інші доплати до пенсії, які визначаються залежно від прожиткового мінімуму. 

За більш детальною інформацією щодо уточнення індивідуальних обставин індексації пенсії необхідно звернутися до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання. 

Немає коментарів:

Дописати коментар