-->

08.08.14

Соціальні виплати чорнобильцям в Одеській області виплачуються вчасно і в повному обсязі

Соціальні виплати громадянам, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, виплачуються вчасно і в повному обсязі, ніяких скорочень розмірів виплат немає. Про це повідомила представник департаменту соціального захисту населення Яніна Бубелич. Вона зазначила, що останнім часом досить актуальним стало питання встановлення статусу чорнобильця. За півроку обласною комісією було розглянуто 132 справи про отримання посвідчень постраждалих від ЧАЕС.
В Одеській області проживає 7852 чорнобильця. До цієї категорії громадян відносяться учасники ліквідації наслідків аварії та потерпілі від Чорнобильської катастрофи. Вони вже мають статус чорнобильця, але з різних обставин їм доводиться поновлювати свої посвідчення. Основні причини звернень громадян — видачі дублікатів, переведення з 2 чи 3 категорії на першу, встановлення статусу дітям. Серед тих, хто вперше звернувся – удівці громадянина, який помер від наслідків аварії. Крім того, чимало ліквідаторів або потерпілих встановлюють статус у зв`язку із виходом на пенсію, адже у чорнобильців є певні пільги. Аби встановити статус, необхідно звернутись до райадміністрацій та адміністрацій міст обласного підпорядкування.

Пакет документів, який слід надати, включає заяву, копію паспорта, оригінал документу, що підтверджує відношення громадянина до відповідної категорії постраждалих. Останній для різних категорій відрізняється. Так, для ліквідаторів – це оригінали посвідчень про відрядження в зону відчуження або довідка про підвищену оплату праці та військовий квиток. Для постраждалих першої категорії – оригінал попереднього посвідчення і копії експертного висновку. Для інших категорій – інші документи. Будь-яку інформацію щодо встановлення статусу чорнобильців можна отримати в райвідділах соцзахисту за місцем проживання.

О. Павлушкіна, Є. Мислівцев

Немає коментарів:

Дописати коментар