-->

06.11.14

Споживання газу вписали в нові норми. Новація в першу чергу зачіпляє пільговиків

З першого жовтня пільговиків чекав неприємний сюрприз, уряд переписав норми споживання ряду комунальних послуг, це означає, що за все, що споживається понад норму, платити доведеться з власної кишені. Чи не найбільше такі новації зачепили газову сферу.

Пільговики буквально завалили Вінницягаз листами. Люди не розуміють, чому ще за вересень їм приходили одні платіжки, а за жовтень зовсім інші.

Зрештою, газовики, схоже, втомилися відповідати на кожен лист окремо і аби питань не виникало на майбутнє, провели прес-конференцію.

Головний посил брифінгу – якщо люди розуміють, що не можуть самі сплачувати нову вартість газу, особливо з врахуванням, що той з травня подорожчав в середньому на 30%, мають звернутися за отриманням субсидій. Але про все по-порядку. Але для початку уточнимо, що пільговики і користувачі субсидій, за законодавством, це практично два рівні поняття.

Пільговики

З 433 тисяч споживачів природного газу у Вінницькій області, за словами заступника голови правління з постачання та обліку газу ПАТ «Вінницягаз» Володимира Білаша, близько 133 тисяч – пільговики. Тобто, практично кожен третій.

До них відносяться учасники війни (інваліди війни – 100% відшкодування спожитого газу, але в рамках нормативів, учасники бойових дій – 75%, учасники війни – 50%, діти війни – 25%), учасники ліквідації аварії на ЧАЕС (при цьому, ліквідатори першої категорії прирівнюються до інвалідів Великої Вітчизняною зі 100% компенсацією), є пільги, які відшкодовуються з місцевих бюджетів, інваліди по зору, мають право на компенсації і освітяни. Медпрацівники, які проживають в сільській місцевості, та інші.

- Фактично усі вони потрапляють під дію постанови №409, яка почала діяти з першого жовтня, - каже Володимир Білаш.

Постанова

Цією постановою «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування», як писала RIA місяць тому, встановлюються нові норми постачання ряду житлово-комунальних послуг: на холодну, гарячу воду, вивіз сміття, споживання газу тощо.

Саме по цих нормах тепер обраховується споживання, якщо немає приладу обліку (лічильника) і саме з врахуванням нових нормативів застосовуватиметься пільга чи субсидія. Принцип дії виглядає приблизно так: якщо людина споживає тієї чи іншої послуги більше, ніж передбачено новими нормами, – різницю треба оплатити з власної кишені.

При цьому, якщо особливих проблем з водою бути не мало, адже діючі раніше норми практично ніхто не вибирав, то з газом ситуація інша. Порівняно з попередніми нові норми зменшуються на 31%.

- Якщо раніше один пільговик, маючи опалювальний пристрій та газову плиту, міг споживати по нормі в середньому 364 метри кубічних газу за місяць, стільки могло відшкодовуватися з держбюджету, то з першого жовтня для приватних будинків вона зменшується до 250,8 кубометра, - каже Володимир Білаш.

Справа в тому, що раніше, згідно з Постановою №619 Про затвердження норм споживання природного газу для усіх споживачів, при формуванні нарахувань за природний газ та застосуванні пільг та субсидій брався норматив в 11 кубометрів газу на метр квадратний опалювальної площі. Новою постановою ця норма зменшена до семи кубометрів.

Це при тому, що як відмічають газовики, при температурі 10 градусів морозу, щоб опалити будинок площею 60 метрів квадратних, в середньому витрачається 360-420 метрів кубічних газу.

Для багатоквартирних будинків з автономним опалення пільгові обсяги газу будуть ще меншими, адже набрали чинності не тільки нові нормативи, а й коефіцієнти (окремі для кожної області). Якщо для приватних будинків цей коефіцієнт складає 1,097, то для квартири – 0,529. Тобто (7 помножити на 0,529) нова норма складає 3,7 кубометра газу на квадратний метр опалювальної площі. Умовно кажучи, якщо опалюється 33 метри квадратних, то пільгою покриватиметься тільки 121 кубометр газу.

Не все так погано?

У зв’язку з цим у Вінницягаз радять пільговикам звернутися до відділів соцзахситу, аби отримати додаткові субсидії. Останні призначаються, якщо сплата за комуналку перевищує 10 чи 15% доходів родини.

Справа в тому, що, як зазначають на підприємстві, якщо раніше в Україні діяла одна норма загальної житлоплощі і для одержувачів субсидій, і для пільговиків - 21 кв. м на кожного члена сім'ї, зареєстрованого в будинку або квартирі, та додатково 10,5 кв. м на сім'ю.

То з першого жовтня – встановлені дві окремі. Попередній норматив зберегли для пільговиків, а для одержувачів субсидій встановили новий – більший. Мова йде - 13,65 м. загальної площі на одну людину і додатково 35,22 кв. м на сім'ю (домоволодіння). Таким чином, наприклад, для сім'ї з двох осіб на нормі житлоплощі в 52,5 кв. м пришов ліміт в 62,52 кв. м.

- Тобто субсидія на норму збільшилась, тому ми б просили пільговиків, знаючи про додаткові витрати, звернутися за призначенням субсидій, - каже Володимир Білаш.

Разом з тим, якщо субсидія не виходить – різницю доведеться сплачувати з власної кишені.
http://vn.20minut.ua

Читайте також: Нові норми споживання газу «зіграють на руку» тим, хто не встановив лічильник

Немає коментарів:

Дописати коментар