-->

10.12.14

Державна міграційна служба України готова до початку оформлення біометричних документів

У всіх областях України завершується встановлення обладнання, необхідного для оформлення біометричних паспортів для виїзду за кордон. Розпочалося також планове навчання працівників ДМС, наприкінці грудня буде проведено заліки. Про це заявив Голова Державної міграційної служби України Сергій Радутний під час брифінгу 10 грудня 2014 року.

Процедура оформлення майже не зміниться, громадянинові лише необхідно буде поставити підпис на спеціальному електронному планшеті та прикласти пальці рук до сканера для внесення до чіпу відбитків.

Як зазначив Сергій Радутний, бланки паспортів буде друкувати Державне підприємство «Поліграфкомбінат «Україна», а електронну систему, на основі якої здійснюватиметься оформлення документів, обслуговуватиме Державне підприємство «Українські спеціальні системи», отже весь процес оформлення буде повністю контролюватися державою.

За словами очільника ДМС України, Впровадження біометричних документів є однією з умов надання безвізового режиму ЄС для України, проте їздити до країн ЄС без віз українці зможуть тільки після ухвалення відповідного рішення Європейським Союзом. За даними МЗС України, це може відбутися вже навесні 2015 року.

Протягом січня-лютого Державна міграційна служба буде нарощувати кількість підрозділів, у яких будуть оформлюватися біометричні паспорти. Завдяки підтримці Прем’єр-Міністра України міграційна служба отримала можливість забезпечити необхідним обладнанням всі підрозділи, у яких оформлюються закордонні паспорти, кількість таких підрозділів навіть збільшиться.

Закордонні паспорти, оформлені до 1 січня 2015 року, зберігатимуть чинність до завершення строку їх дії, замінювати їх на біометричні не обов’язково. Окрім того, кожен громадянин України зможе і після 1 січня 2015 року оформити звичайний (без чіпу) паспорт для виїзду за кордон, а також відмовитися від внесення на чіп відбитків пальців рук.

Дітям з 1 січня видаватимуться закордонні паспорти, а не проїзні документи дитини, як було до цього часу. Діти до 16 років отримуватимуть паспорт строком на 4 роки, з 16 років – на 10 років.

Закордонні паспорти з 1 січня оформлюватимуться протягом 20 робочих днів у звичайному режимі, та протягом 7 робочих днів у прискореному, зі сплатою подвійного розміру платежів до державного бюджету України.

Немає коментарів:

Дописати коментар