-->

15.02.15

Чорнобильці Вінниччини спантеличені новим керівництвом

Скандального депутата Вінницької обласної ради, президента обласної Федерації шахів Юрія Яремчука призначено керівником відділу соціальної підтримки постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи департаменту соціальної політики облдержадміністрації. Чорнобильці, грубо кажучи, - в шоці.

Голова Вінницької обласної спілки «Союз Чорнобиль України» Володимир Войтов був, як він висловився, «ошарашений» звісткою про призначення нового керівника відділу соцпідтримки чорнобильців. За його словами, думку громадського об’єднання щодо кандидатури керівника відділу ніхто не запитував. Сам новопризначений "начальник" чорнобильців знайомитись теж не приходив. 

- Нашому об’єднанню вже більше 20 років, я думаю навіть з елементарної поваги до нас, він міг би прийти, познайомитись і поспілкуватись. Я думаю, що це було б нормально, по-людськи. Призначили керівника, ми не знаємо, хто це такий, чим він може нам помогти, ми його не бачили в очі, нас не питали. Сьогоднішня влада критикує минулу владу, що вони все не так робили, не так призначали, що все повинно бути відкрито, демократично, погоджено з народом. А самі роблять ще гірше, ніж минула влада. Минулого керівника, на відміну, погоджували з нами, -сказав Володимир Войтов.

Між іншим, співпраця з громадськими організаціями є одним з напрямків роботи відділу соцпідтримки постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.


Минулим керівником відділу соцпідтримки чорнобильців був нинішній директор департаменту соціальної політики облдержадміністрації Анатолій Сопун. Він був дуже здивований увагою ЗМІ до нового підлеглого.

- А шо таке? А шо це вже якась біда трапилась? – емоційно відреагував Анатолій Сопун на запитання щодо призначення Ю.Яремчука.

За словами директора департаменту, Юрій Яремчук пройшов усі необхідні перевірки і виграв відкритий конкурс, в результаті чого і був призначений на посаду.

- Ми подаємо вакансії через ЗМІ і усі можуть подавати документи на конкурс, ми нікому не відказуємо. Ми об’явили конкурс, він подав документи, пройшов конкурс і конкурсна комісія рекомендувала його на призначення. Досвід державної служби у нього є. Згідно нових правил, він пройшов спецперевірку, - пояснив А.Сопун.

Сам Яремчук в інтерв’ю виданню vinnitsa.info розповідав про жорсткий відбір і серйозних опонентів, серед яких обрали саме його. Однак голова конкурсної комісії, перший заступник директора соцдепартаменту Людмила Каратаєва повідомила «Інформаційній Вінниччині», що Яремчук був єдиним кандидатом на посаду керівника відділу.

- Мене ніхто не призначав — я виграв відкритий конкурс серед 6-ти претендентів і відео цього відбору є в Ютубі. Зі мною змагались заступник цього відділу, головні спеціалісти і, навіть, людина із мерії... Конкурс виграв я! Скажу більше, Яремчук пройшов люстрацію по новому закону та спецперевірку. І лише після цього був призначений начальником відділу захисту чорнобильців, - розповів Ю.Яремчук.

Спецперевірку Яремчук міг і пройти, а от чи склав він іспит з української мови – питання. Знання державної мови держслужбовця з 9-річним досвідом сумнівні, адже усі його нечисленні спроби сказати щось українською під час сесійних засідань облради закінчувалися або суржиком, або «азірівкою». Зокрема, він добре повеселив присутніх під час сесії облради 30 грудня 2014 року, коли під час свого виступу замість "шкірно-венерологічний диспансер", сказав "кіж-він диспансер".

Зрештою, очевидно одне: посаду Яремчук отримав не просто так. Скоріше за все, це винагорода за його старання в усуненні заступника голови обласної ради Наталії Солейко. Адже саме Яремчук підняв тему інвалідності Наталії Петрівни, мовляв вона не має права займати посаду, адже є інвалідом ІІ-ї групи. Ще один ініціатор звільнення Солейко, депутат обласної ради Олександр Мельник теж нещодавно отримав посаду, щоправда серйознішу – керівника столичного відділення «Укрпошти».

Нагадаємо, Ю.Яремчук став депутатом облради, будучи висуванцем Партії регіонів на виборах 31 жовтня 2010 року в одномандатному мажоритарному виборчому окрузі №29, що в Оратівському районі. Також він був членом ПР і депутатом облради 5 скликання, куди був обраний за партійними списками.


Починаючи з 2002 року Ю.Яремчук бере участь у виборах до Верховної Ради України. Численні публікації в ЗМІ свідчать про те, що зачасту Яремчук виступав у ролі «технічного кандидата» - висував свою кандидатуру, а потім знімав її на користь одного зі своїх опонентів, отримуючи за це чималі кошти.

В 2012 році Яремчук судився з підприємством «Вінницягаз», бо три роки не платив за газ. В 2011 році судився з підприємством «Вінницькі міські електричні мережі», бо мав борг за світло і не хотів його сплачувати. Вінничани також пам’ятають інцидент, коли Яремчук увірвався до кабінету керівника електромережі Віталія Ковальчука і погрозами вимагав відновити йому електропостачання, яке було припинене у зв’язку з заборгованістю. Тоді за ганебну поведінку Яремчука вигнали з фракції Партії регіонів в обласній раді, а постійна комісія з питань регламенту, депутатської діяльності та етики винесла йому усне попередження.

Одним словом, з призначенням депутата Вінницької обласної ради Юрія Яремчука на держслужбу влада перевершила сама себе. Мабуть більш одіозного та скандального персонажа на Вінниччині знайти було б важко.


Немає коментарів:

Дописати коментар