-->

16.02.15

Про пенсії жителів сіл району, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок ЧАЕС

14 лютого 2015 року мала піти на пенсію достроково так як все життя прожила в с. Васильків, маю посвідчення потерпілої внаслідок Чорнобильської катастрофи 4 категорії. Чи піду я тепер на пенсію і чи будуть мені платити чорнобильські надбавки? - запитує Ганна Титаренко. 

Відповідає заступник начальника управління Галина Маньківська.

Відповідно до змін, внесених з січня 2015 року до законів України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи» особам, віднесеним до категорії 4, щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю, за заявами, поданими після 1 січня 2015 року, не встановлюється, але це не позбавляє таких громадян права на дострокове призначення пенсії, якщо ними виконані всі вимоги законодавства та в наявності відповідні документи.

Виплата щомісячної додаткової пенсії за шкоду, заподіяну здоров'ю особам, віднесеним до категорії 4, встановленої до 1 січня 2015 року, здійснюється у визначених розмірах до виникнення підстав, що спричиняють припинення їх виплати - виїзд за межі забрудненої території. Після припинення виплати щомісячна додаткова пенсія за шкоду, заподіяну здоров'ю не поновлюється. Такі випадки є поодинокими і хвилюватися, що всім хто проживає на територіях, які до 01.01.2015 відносилися до зони посиленого радіологічного контролю зменшать пенсії не варто.

Немає коментарів:

Дописати коментар