-->

15.02.15

Кіровоград: ліквідатори Чорнобильської катастрофи обіцяють вийти на площу, аби їх почули

Чорнобильці знову мітингують. Щоправда поки що у стінах Кіровоградської облдержадміністрації, вимагаючи правильно розуміти нововведення у так званому «чорнобильському законі». Учасники аварії на ЧАЕС запевняють, кіровоградські чиновники по-своєму трактують закони, забираючи у ліквідаторів і так мізерні пільги.

Аби обговорити проблему комплексно усіх сторін конфлікту зібрали на нараду під головуванням заступника голови КОДА Віти Атаманчук. М’яко кажучи, нарада пройшла на підвищених тонах і… безрезультатно. Аби потлумачити нововведення Верховної Ради до законодавства, кіровоградці запросили до розмови директора департаменту соціального захисту постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Міністерства соціальної політики України Сергія Подорожнього.


У Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» змінилось декілька статей, що стосуються пільг. Наприклад, першочергове санаторне лікування надаватиметься тільки постраждалим ІІ категорії, а от чорнобильцям ІІІ категорії пільги надаватимуться з урахуванням доходу родини, ліквідаторам ЧАЕС, які належать до 4 категорії пільги народні обранці прибрали взагалі.

Оподатковуватимуться тепер і пенсії чорнобильців. Якщо раніше, говорять ліквідатори, податки платили лише ті, хто отримував достойні пенсії, то зараз податки сплачуватимуть ті, хто отримує три мінімальні зарплати, тобто 3654 гривні. Втім найбільш тривожною для усіх учасників трагедії Чорнобиля стала змінена ст. 60, яка звучить тепер наступним чином: «Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, які мають одночасно право на інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України, надаються за їх вибором пільги та компенсації відповідно до одного із законів України» (попередня версія статті звучала так: «Особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, можуть надаватись й інші пільги та компенсації, передбачені законодавством України»).

Ліквідатори говорять, що нововведення чиновники трактують неправильно.Маючи декілька статусів, наприклад, учасника ЧАЕС та інваліда війни, людина не використовує одночасно дві пільги при проїзді в пасажирському транспорті, при санаторному лікуванні чи протезуванні. Вона обирає лише одну пільгу відповідно до того закону, який їй більш зручний у плані надання пільг, говорить голова Кіровоградської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Олександр Неділько

«У департаменті праці і соціального захисту населення мені повідомили, що не було зафіксовано жодного випадку, коли б людина одночасно по кільком законам користувалась якоюсь пільгою чи компенсацією: проїздом у транспорті, протезуванням і т.п. Тобто людина і так обирає той закон, який їй вигідніший чи більш корисний, - розповідає «Гречці» Олександр Неділько. - У новій статті прописано, що людина має право обрати пільгу і компенсацію відповідно до закону, а не закон, в якому та пільга прописана. До того ж у статті не сказано, що людина має прийти до департаменту, написати заяву, тобто обрати собі той статус і закон, згідно з яким їй надаватимуться пільги. Це означає, що якщо людина і ліквідатор аварії на ЧАЕС, і інвалід війни, і донор, то вона має обрати собі один статус, а решту посвідчень викинути чи як? Вона ж, по суті, залишається і донором, і учасником аварії на ЧАЕС… До того ж у змінах до закону не прописані терміни, протягом яких чорнобилець має прийти до департаменту й написати заяву. На останній зустрічі у губернатора мені Догаров сказав, що поки заяву не напишу, то він припинить мені виплачувати компенсацію. Я не повинен це робити… Це означатиме, що я сам від якогось статусу відмовився. Де в законі написано, що я маю від чогось відмовлятись?»

Позиція виконавців закону зовсім інша. Ті запевняють абсолютно в протилежному, зауважуючи, що можна обійтись і без заяв. Усі зміни, говорить директор профільного департаменту Мінсоцполітики спрямовані на економію бюджетних коштів, до того ж у цьогорічному бюджеті законодавці зменшили фінансування програми по соцзахисту чорнобильців на півмільйона.

«Людина може користуватись пільгами та компенсаціями відповідно до вибраного одного із законів. Це написано в ст. 60. Так роз’яснює і заступник міністра соцполітики. Нове формулювання означає, що людина може користуватися тільки одним законом, як це і написано в Законі України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Пільги будуть надаватись по першому посвідченню, що отримав постраждалий від аварії на ЧАЕС. Якщо особа хоче отримувати пільги по іншому закону, то вона має прийти і написати заяву» - пояснює Сергій Подорожній.

Управлінець зауважує, що терміну подачі такої заяви дійсно не визначили: її людина може писати щомісяця, раз на рік або раз на 10 років. Зразок заяви давно вже розроблений та існує в районних департаментах та управліннях соцзахисту населення на місцях.

Учасники аварії на ЧАЕС запевняють, що таким чином чиновникам просто легше буде звітувати, а нестачу в соціальному забезпеченні чорнобильців варто було б компенсувати захмарними по життєвими пансіонами чиновників. «Чого ви прямо не скажете, що ці заяви – перестраховка для чиновників?» - обурливо висловлювались кіровоградці.

Розмова закінчилась нічим. Віта Атаманчук наголосила, що наступна зустріч відбудеться обов’язково і триватиме вона більше, ніж годину, аби укласти всі запитання та зауваження й передати їх до Міністерства. Олександр Догаров, директор департаменту праці та соціального захисту населення, повідомив, що облдержадміністрація вже надіслала листа до Мінсоцполітики з проханням роз’яснити спірні моменти у змінах до законодавства.

Самі ж чорнобильці впевнені, що їхнє питання знову заляже на дно, або ж їх учергове обмануть. Говорять, зараз комусь вигідно здіймати бунт у суспільстві, зокрема збурювати чорнобильців до радикальних дій, тож ситуацією, що склалась варто було зайнятись не лише чиновникам та громадським організаціям, а й правоохоронним органам.

«Перші особи нашої держави ведуть себе зараз так, що сьогоднішня революційна ситуація ще більше накаляється. Ми звертатимемося листами до СБУ, аби вони вияснили, хто провокує нас вийти на площі. Нас хтось зводить зараз на площу з Догаровим,з Пенсійним Фондом, а цей хтось лише водить нами» - впевнений Олексадр Неділько.

Разом з тим, запевняє ліквідатори, якщо їх знову не почує влада, вони вийдуть на протест. І де він закінчиться впевнено сказати обурені кіровоградці не можуть.

Світлана Дубина

Немає коментарів:

Дописати коментар