-->

26.03.15

На Вінниччині на 60 тисяч чорнобильців стало менше, і їм урізали пільги

На Вінниччині поменшало громадян, які мали статус чорнобильців. У зв’язку зі скасуванням зони посиленого радіоекологічного контролю їх кількість зменшилася на 62 899 осіб (вони відносилися до 4 категорії) і наразі становить 26 532 особи.

Про це повідомив заступник голови облдержадміністрації Ігор Івасюк 25 березня під час наради щодо відзначення на Вінниччині 29-х роковин Чорнобильської катастрофи. Івасюк зазначив, що на початку 2015 року відбулися зміни у застосуванні ст.60 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи». Тепер, відповідно до нього, громадянин, постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи, який має право на пільги та компенсації, може користуватися тільки деякими з них.

– На даний час відповідно до роз’яснень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, положення статті 60 Закону не слід розуміти як таке, що вимагає від особи вибору всього комплексу наданих пільг і компенсацій лише за одним із законів. У випадку, якщо особі надається статус за двома чи більше законами, а деякі пільги є однотипними, то за особою залишається право вибору кожної окремої пільги за одним із законів. Тобто громадянам надано право вибору Закону щодо окремої пільги чи компенсації, а не щодо усього комплексу пільг і компенсацій за окремим законом в цілому, – сказав заступник голови.

У зв’язку з цим у 2015 році буде зменшено фінансування чорнобильських програм. На Вінниччині заплановано фінансування розміром 29 млн. 523 тис. 405 грн., що на 12 млн.546 тис.357 грн. менше, ніж торік.

Довідка: у 2014 році в рамках підтримки ліквідаторів на обласному рівні 667 вдовам було виплачено понад 345 тис. грн. матеріальної допомоги; санаторно-куротним лікуванням забезпечено 2343 постраждалих громадян, серед них – 1643 дитини, 101 матір із дитиною, дорослих -599. 

Також передано у власність та користування для житлового будівництва 26 298 земельних ділянок площею 5 296 га; для ведення особистого селянського господарства – 25197 ділянок площею 7332 га. 

Загалом, у 2014 році обсяг фінансування за програмою «Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи» становив 42 млн. 069 тис.762 грн. 

На обліку в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області на сьогодні перебуває 40 654 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Нагадаємо, у лютому на посаду керівника відділу соціальної підтримки постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи департаменту соціальної політики Вінницької облдержадміністрації було призначено скандального депутата Вінницької обласної ради Юрія Яремчука.

Немає коментарів:

Дописати коментар