-->

25.03.15

На Вінниччині влада виконує угоду про співпрацю та взаємодію з чорнобильцями

25 березня, під головуванням заступника голови-директора департаменту освіти і науки облдержадміністрації Ігоря Івасюка відбулося засідання організаційного комітету, щодо відзначення на Вінниччині 29-х роковин Чорнобильської катастрофи. 

Звертаючись до присутніх, а це голови обласних громадських організацій чорнобильців та представники структурних підрозділів облдержадміністрації, зауважив, що всі заходи в рамках зазначеної дати повинні пройти на належному рівні.

«Для належного відзначення в області 29-х роковин Чорнобильської катастрофи готується розпорядження голови обласної державної адміністрації, яким буде затверджено план заходів та нагородження громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Почесними грамотами обласної державної адміністрації та обласної Ради з наданням грошової винагороди. Крім того, в обласній державній адміністрації 24 квітня 2015 року буде проведена зустріч з представниками громадських організацій, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Відбудеться мітинг-реквієм біля пам’ятника жертвам Чорнобильської катастрофи. Відповідні заходи будуть проведені у всіх районах області та містах обласного значення» – повідомив Ігор Івасюк. 

Також посадовець зауважив, що у зв’язку із відміною зони посиленого радіоекологічного контролю кількість постраждалих зменшилась на 62 899 громадян, які відносилися до 4 категорії, і становить 26 532 особи. Крім того, на початку року відбулись зміни у застосуванні ст.60 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», відповідно до якого громадянин, постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи, який має право на пільги та компенсації згідно з декількома законами України, може користуватися пільгами та компенсаціями відповідно до одного із вибраним ним законів України. 

«На даний час відповідно до роз’яснень Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України, положення статті 60 Закону не слід розуміти як таке, що вимагає від особи вибору всього комплексу наданих пільг і компенсацій лише за одним із законів. У випадку, якщо особі надається статус за двома чи більше законами, а деякі пільги є однотипними, то за особою залишається право вибору кожної окремої пільги за одним із законів. Тобто громадянам надано право вибору Закону щодо окремої пільги чи компенсації, а не щодо усього комплексу пільг і компенсацій за окремим законом в цілому» – наголосив Ігор Івасюк. 

Крім того, в ході зібрання обговорювались питання співпраці громадськості з органами державної виконавчої влади і місцевого самоврядування в рамках укладеної між Вінницькою облдержадміністрацією, Вінницькою обласною радою та Вінницькою обласною громадською організацією «Союз Чорнобиль України». Зокрема, йшлося про соціальний та медичний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. 

У рамках виконання угоди обласною владою підготовлено ряд пропозицій центральними органами влади щодо покращення соцзахисту цієї вразливої категорії та доведено наболілі проблеми. 

Що ж стосується підтримки ліквідаторів на обласному рівні, то 667 вдовам виплачено понад 345 тисяч грн. матеріальної допомоги. У 2014 році санаторно-куротним лікуванням забезпечено 2343 постраждалих громадян, серед них– 1643 дітей; 101 матерів з дитиною, дорослих - 599. 

Постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, які подали заяви на отримання земельної ділянки, передано у власність та користування для житлового будівництва 26 298 земельних ділянок площею 5 296га., для ведення особистого селянського господарства – 25197 ділянок площею 7332га. 

Як повідомила в ході зібрання перший заступник директора департаменту соціальної політики облдержадміністрації Людмила Каратаєва, в 2014 році обсяг фінансування по програмі державного бюджету “Соціальний захист громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи” становив 42 млн. 069 тис.762 грн. 

«На 2015 рік заплановано фінансування в обсязі 29 млн. 523 тис. 405 грн. В порівнянні з минулим роком фінансування зменшено на 12 млн.546 тис.357 грн. Це обумовлено змінами до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», а саме, відміною зони посиленого радіоекологічного контролю та компенсацій дітям, потерпілим від аварії на ЧАЕС, крім виплати компенсації дітям-інвалідам внаслідок Чорнобильської катастрофи за період, коли вони не харчуються в середніх загальноосвітніх навчальних закладах. На сьогодні фінансування програми здійснюється відповідно до потреби. Простроченої заборгованості немає. За 3 місяці поточного року програму профінансовано в сумі 7 млн. 309 тис. 936 грн.» – зазначила Людмила Каратаєва. 

На обліку в органах Пенсійного фонду України у Вінницькій області на сьогоднішній день перебуває 40 654 осіб, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, в т.ч.: 3220 – І категорії, 1904 – 2 кат, 772-3кат, 34755-4кат. та 3 дитини-інваліда внаслідок Чорнобильської катастрофи які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Виплату поточних пенсій забезпечено в повному обсязі. 

За підсумками цієї зустрічі будуть сформовані доручення, де детально будуть виписані усі озвучені пункти для поліпшення життя та вирішення нагальних проблем чорнобильців Вінниччини.

Джерело: http://vinbazar.com

Немає коментарів:

Дописати коментар