-->

28.04.15

13 вихідних днів у травні: Кабмін безсилий

Перебір з кількістю вихідних днів у травні 2015 року закріплений на законодавчому рівні. І уряд, якому в соцмережах приписують такий «подарунок» ледарям під час кризи, насправді ні при чому.

За загальним правилом, враховуючи положення статті 73 Кодексу законів про працю України, у травні цього року на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться:

- 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих (п'ятниця, субота);
- 9 травня - День Перемоги (субота).

Згідно зі статтею 67 КЗпП, якщо святковий або неробочий день збігається з суботою або неділею,вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Отже, оскільки два дні зі свят потрапляє на суботи, ці вихідні переносяться на понеділки 4 і 11 травня.

Ось і набігає (суботи, неділі, свята плюс перенесення) у сумі 13 вихідних днів за законом. Тобто, щоб зменшити кількість днів для відпочинку, потрібно міняти КЗпП: або зменшувати кількість свят, або скасовувати правило про перенесення вихідних днів.

Зауважимо також, що Кабінет Міністрів України може лише рекомендувати графік перенесення робочих днів з урахуванням встановлених законом святкових і неробочих днів в Україні (коли додаткові вихідні нам доводиться відпрацьовувати по суботах). Відповідне розпорядження про перенесення вихідних на 2015 рік було затверджено розпорядженням від 12.11.2014 №1084-р.

Повний графік вихідних днів у 2015 році з урахуванням рекомендацій Камбіна про їх перенесення можна подивитися тут.

До речі, саме через велику кількість вихідних, з фінансової точки зору працівникам не вигідно брати відпустки у травні. Чому так – можна дізнатися з формули розрахунку відпускних та зарплати.




Немає коментарів:

Дописати коментар