-->

28.04.15

Щоб попіл байдужості не осів у наших душах... У Бердичеві відкрили пам’ятник чорнобильцям

Останні квітневі дні нагадують нам про страшу дату в нашій історії – 26 квітня 1986 року. Майже три десятиліття відділяють нас від того часу, коли Чорнобильська катастрофа, розіп’явши Україну, розділивши життя людей на «до» і «після», стала вічним болем і пересторогою для прийдешніх поколінь. Відтоді ми кожного року повертаємося пам’яттю і серцем до тих незабутніх трагічних подій, щоб ще раз осягнути: кому зобов’язані чистим небом над головою, можливістю жити і ростити дітей та онуків, відаємо данину шани і вдячності тим, хто пожертвував найдорожчим, хто пішов у вічність заради життя і майбутнього свого народу і всього людства. 

Ось уже 29 років поспіль бердичівляни разом із усією Україною відзначають річниці тієї страшної трагедії, вшановують земляків, які одними з перших опинились у горнилі Чорнобильського пекла і ціною свого власного здоров’я врятували мільйони людських життів. 


Цьогоріч загальноміський захід до чорнобильської дати провели на новому місці. Бердичівляни та запрошені гості стали свідками відкриття нового пам’ятника, встановленого на знак пошани до героїв, які загинули при ліквідації аварії на ЧАЕС, приборкуючи ядерну стихію, до тих, хто помер від ран та хвороб внаслідок дії радіації. П’ятиметровий гранітний пам’ятник розташований на одній із найбільш людних вулиць міста – Вінницькій (навпроти магазину «Інтер’єр», неподалік четвертої школи). Його велич змушує людину зупинитися, здійняти погляд догори і між кам’яними колонами побачити окраєць неба, та замислитися про вічне. Аби наші серця ніколи не зачерствіли, не збідніли на вдячність та чуйність до тих, кого торкнуло чорним крилом чорнобильське лихо, хто, не пожалкувавши найдорожчого, врятував мільйони людських життів. Меморіальна споруда встановлена тут за ініціативи і за кошти бердичівського підприємця, депутата обласної ради Олександра Нехворовського.

Чи буде у місті започаткована нова традиція – збиратися тут у пам’ятні чорнобильські дні – покаже час. Та історичний момент відкриття пам’ятника зібрав багато людей. 

У своєму виступі міський голова Василь Мазур пригадав страшне 26 квітня - 29 років тому. «Різним буває кінець квітня в природі: буває теплим, буває холодним і навіть зі снігом. Але в той смертоносний день було дуже гаряче, тільки ми про це нічого не знали. Від атомної спеки плавився світ навколо реактора, а дорослі із дітьми та онуками йшли на парад, садили городи, святкували маївки, Не все спочатку знали і ті, хто отримав виробниче відрядження у ту страшну зону, яку потім назвали зоною відчуження. На боротьбу з тим «мирним атомом» стала вся Україна, став і наш рідний Бердичів. Наші бердичвляни – водії, пожежні, лікарі, міліціонери, представники інших професій мужньо стали в ряди ліквідаторів аварії на ЧАЕС. Ніхто тоді не думав про можливі страшні наслідки для себе. Думали про одне: як врятувати світ від ядерної смертельної загрози. І врятували, заплативши ціну у сотні життів, тисячі набутих хвороб і величезну, незагоєну, обпалену рану на родючій поліській землі», - сказав Василь Мазур. 

Рівно за рік, у квітні 2015-го, виповниться 30 років з дня Чорнобильської трагедії, що підкреслило важливість події. Ще два роки тому до Олександра Нехворовського звернулися ліквідатори з проханням увіковічнити пам'ять усіх, хто брав участь у ліквідації катастрофи та потерпів від чорнобильського лиха, побудувавши пам’ятник. «Можливо, хтось скаже, що не на часі. Можливо, хтось переконаний, що є речі набагато важливіші, ніж встановлення пам’ятника. Та що може бути важливіше за шану і вдячність тим людям, завдяки яким ми сьогодні стоїмо тут, хто захистив собою весь світ, пожертвував власним життям і здоров’ям, дав перший і неоціненний досвід боротьби з радіаційною небезпекою», - відзначив депутат обласної ради Олександр Нехворовський. 

Він подякував за підтримку та сприяння у становленні пам’ятника міській владі в особі мера Василя Мазура, колективу художньої школи на чолі з директором Миколою Яцюком – за розробку ескізів пам’ятника, та усім, хто долучився до цієї події. Також Олександр Нехворовський виступив з ініціативою, щоб у майбутньому саме тут збиралися бердичівляни у пам’ятні чорнобильські дати.

Важливо, що при створенні монумента були враховані побажання учасників ліквідації аварії на ЧАЕС, які долучилися до створення пам’ятника. Творчі ідеї чорнобильців, їх бачення меморіалу знайшли відображення у десяти конкурсних роботах, серед яких було обрано ескізний проект колективу художньої школи. В основі композиції пам’ятника символічне поєднання: на верхівці монумента – атом, який знищив чорнобильський реактор, дзвін – вічний символ, набат, що закликає бути пильними, та свіча пам’яті - знак того, що подвиг ліквідаторів ніколи не буде забутим. 

Після того, як з пам’ятника впала пелена, він був освячений Благочинним Бердичівського округу, настоятелем Свято-Миколаївського собору проторієрем Віталієм Бойковим. У відлунні Пасхальних дзвонів до молитви за жертв Чорнобиля долучився настоятель Греко-католицької церкви у м.Бердичеві отець Іван Цихуляк. Священик пригадав найбільші ядерні катастрофи минулого і нинішнього століть - в Бразилії, Челябінську, Чорнобилі, японську «Фокусиму». «За цими катастрофами стоять мільйони жертв, але ще трагічніше – що ця біда має негативний вплив на майбутні покоління», - відзначив о.Іван Цихуляк. 

Серед почесних гостей на церемонії урочистого відкриття пам’ятника чорнобильцям був особисто присутній народний депутат України Олександр Ревега. Він подякував героям-чорнобильцям за їхній подвиг, який, запевнив, ніколи не буде забутий. 26 ліквідаторів, за поданням керівництва пожежної частини, отримали від народного депутата матеріальну допомогу. Варто сказати, що Олександр Ревега не перший рік допомагає чорнобильцям та уважний до їхній проблем. Наприклад, у 2013 році, коли центральна влада хотіла скасувати статус територій, які потерпіли внаслідок аварії на ЧАЕС (із понад 700 населених пунктів статус могли втратити 550), невеличка депутатська група в обласній раді, до складу якої в той час входив і Олександр Ревега, відстояла інтереси людей. Тепер, зважаючи на те, що Олександр Ревега перебуває у статусі представника вищого законодавчого органу, його просять посприяти у відновленні пільг та компенсацій чорнобильцям. Таке прохання від імені усіх ліквідаторів висловив начальник професійного пожежного поста №39 Іван Осипчук. 

Перед присутніми на заході з нагоди 29-ї річниці Чорнобильської трагедії та відкриття пам’ятнику виступили також голова Бердичівської районної державної адміністрації Едуард Томашевський, депутат обласної ради Василь Стах, голова спілки «Ветерани Чорнобиля» Юрій Кашперський, молодь міста. Віддаючи данину шани усім, хто загинув і помер від насідків аварії, їх світлу пам'ять вшанували хвилиною мовчання, до підніжжя пам’ятника лягли квіти і запалені свічки. 

Відкриття пам’ятника загиблим учасникам чорнобильської катастрофи стало свідченням поваги і скорботи до всіх, хто був у тому пеклі. Як сказав міський голова Василь Мазур, основне призначення таких пам’ятників і пам’ятних знаків – не дати забути про радіаційний попіл, що осів на рідній землі, для того, щоб попіл байдужості не осів у наших душах.

Немає коментарів:

Дописати коментар